Ο Σολτς κάλυψε τον Χάμπεκ για σκάνδαλο νεποτισμού στο υπουργείο Οικονομίας

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλυψε τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες υπό πίεση εξαιτίας των αμφιλεγόμενων επιλογών του υφυπουργού του, Πάτρικ Γκράιχεν.

Ο τελευταίος -ίσως ο στενότερος συνεργάτης του Χάμπεκ- επέλεξε τον κουμπάρο του για τη θέση της επoπτευόμενης από το υπουργείο Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, ενώ μελέτες του υπουργείου ανατίθενται συστηματικά σε ινστιτούτο στο οποίο εργάζονται η αδερφή και ο αδερφός του. Η Βερένα Γκράιχεν είναι επίσης σύζυγος του δεύτερου υφυπουργού Οικονομίας, Μίχαελ Κέλνερ.

«Οι αποφάσεις που πήγαν στραβά και επιδέχονται κριτικής πρέπει να διορθωθούν. Αυτό και συνέβη. Και περιμένω ότι όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθούν επίσης τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει», δήλωσε ο Σολτς από το Ναϊρόμπι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος μάλιστα από τον Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο καγκελάριος με τη δήλωσή του επιχείρησε να βάλει τέλος στην κριτική που ασκείται στον υπουργό Οικονομίας, αλλά και στα σχόλια της αντιπολίτευσης. «Κάποια στιγμή θα πρέπει και ο καγκελάριος να πει τη γνώμη του», είχε δηλώσει το πρωί ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «λάθος» όχι την επιλογή του Μίχαελ Σέφερ για τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας (καθώς είναι κουμπάρος του υφυπουργού Πάτρικ Γκράιχεν) αλλά τη συμμετοχή του τελευταίου στο όργανο που τον επέλεξε. Επισήμανε ακόμη ότι η διαδικασία επιλογής θα επαναληφθεί.

«Κατά τη γνώμη μου, ο Πάτρικ Γκράιχεν είναι ο άνθρωπος που έσωσε τη Γερμανία από μια σοβαρή ενεργειακή κρίση», δήλωσε ταυτόχρονα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ για τον στενό συνεργάτη του.

Σχετικά με την ανάθεση μελετών στο Öko Institut του Φράιμπουργκ, για θέματα όπως, για παράδειγμα, οι επιπτώσεις των μέτρων προστασίας του κλίματος, το υπουργείο Οικονομίας δημοσιοποίησε λεπτομέρειες της συνεργασίας, διευκρινίζοντας ότι αυτή είχε ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, οι παραγγελίες από το 2012 έως το 2019 έφθασαν τα 13 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το υπουργείο.

Στο εν λόγω ινστιτούτο εργάζεται ο αδελφός του υφυπουργού, αλλά και η αδελφή του, η οποία είναι επίσης σύζυγος του έτερου υφυπουργού Οικονομίας Μίχαελ Κέλνερ. Κανένας πάντως από τους δύο υφυπουργούς δεν έχει στο υπουργείο Οικονομίας τη δικαιοδοσία να αναθέτει μελέτες σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
Ο Σολτς κάλυψε τον Χάμπεκ για σκάνδαλο νεποτισμού στο υπουργείο Οικονομίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7915886086950713206
item