Τουρκικές εκλογές: Σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου -«Θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία»

Σταθερό προβάδισμα διατηρεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 14ης Μαϊου στην τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και προεδρικός υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, που δηλώνει βέβαιος για τη νίκη του από τον πρώτο γύρο, εξασφαλίζει ποσοστό 48% και διαφορά 3,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τούρκου προέδρου (44,6%) στην πρόθεση ψήφου στην έρευνα που διεξήγαγε η Orc Research με δείγμα 3.950 ατόμων σε 41 επαρχίες της Τουρκίας από τις 29 Απριλίου μέχρι την Πρωτομαγιά.

SEÇİME 11 GÜN KALA 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Aday Tercihleri "Bu Pazar seçim olsa hangi adaya oy verirdiniz?" •Kılıçdaroğlu %48,0 •Erdoğan %44,6 •İnce %4,3 •Oğan %3,1 (29 Nisan - 1 Mayıs 2023)
Image

Share

Στην ίδια σφυγμομέτρηση οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Μουχαρέμ Ιντζέ και Σινάν Ογάν εξασφαλίζουν 4,3% και 3,1% αντίστοιχα. Ως εκ τούτου η μάχη Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου φαίνεται πως θα κριθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών, μολονότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βγει λευκός καπνός στις 14 Μαϊου με οριακή διαφορά, που πιθανώς -ειδικά στην περίπτωση του Ερντογάν - θα ωθήσει τον ηττημένο στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος και την προσφυγή στο εκλογοδικείο.

Σημειωτέον, ότι ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται προηγούμενος του Ερντογάν στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων 14 διαφορετικών εταιρειών στον πρώτο γύρο με 47,64% έναντι 44,22% του Ερντογάν, 5,27% του Ιντζέ και 2,78% του Ογάν και όσον αφορά στο δεύτερο γύρο σύμφωνα με το μέσο όρο επτά εταιρειών ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Εθνικής Συμμαχίας εξασφαλίζει ποσοστό 52% έναντι 47,97% του Τούρκου προέδρου.

Κιλιτσντάρογλου: Αν νικήσω στις τουρκικές εκλογές θα φέρω ειρήνη και δημοκρατία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Κιλιτσντάρογλου δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά ότι σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία και θα φέρει την ελευθερία στη χώρα του, ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνει. «Οι νέοι θέλουν δημοκρατία. 

Δεν θέλουν να έρχεται πρωινιάτικα η αστυνομία στα σπίτια τους επειδή έκαναν μια ανάρτηση στο Twitter»., λέει. «Λέω στους νέους ότι μπορούν να μου ασκούν ελεύθερα κριτική. Θα διασφαλίσω ότι θα έχουν αυτό το δικαίωμα», προσθέτει ο 74χρονος «Γκάντι της Τουρκίας», όπως αποκαλείται για τους μετριοπαθείς του τόνους.

Όσον αοφρά τους φόβους που εκφράζουν οπαδοί του για την ασφάλειά του ο Κιλιτσντάρογλου είναι σαφής: «το να μετέχεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας σημαίνει ότι επιλέγεις μια ζωή με ρίσκα. 

Εγώ θα βαδίσω το μονοπάτι μου ό,τι κι αν κάνουν ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του. Δεν μπορούν να με τρομάξουν. Έδωσα μια υπόσχεση στο έθνος αυτό».

Κιλιτσντάρογλου: Θα δώσω προτεραιότητα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση

Ο Κιλιτσντάρογλου πρόσθεσε ότι θα επαναπροσδιορίσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αν νικήσει και θα δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση και όχι με τη Μόσχα. «Θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του πολιτισμ΄πενου κόσμου. 

Θέλουμε ελεύθερα ΜΜΕ και πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Θέλει να είναι πιο αυταρχικός. Η διαφορά μας με τον Ερντογάν είναι όπως το λευκό με το μαύρο».

Όσον αφορά στους φόβους αμφισβήτησης του αποτελέσματος από τον Ερντογάν σε περίπτωση ήττας του ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι η αντιπολίτευση θα αγρυπνά και δεν εμπιστεύεται ούτε τον Τούρκο πρόεδρο «ούτε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιό του ούτε τους δικαστές του». 

«Με περισσότερους από έναν παρατηρητές σε όλα τα εκλογικά τμήματα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει σωστά και με ασφάλεια η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων. Λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα γι’ αυτό κι εργαζόμαστε σκληρά εδώ και ενάμιση χρόνο», λέει.

Και καταλήγει: «Θα στείλουμε τον Ερντογάν στη σύνταξη, στη γωνιά του. Θα αποχωρήσει αθόρυβα. Ουδείς θα πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό».

epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκικές εκλογές: Σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου -«Θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6120364764114287530
item