Άρτα: ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΚΟΜΜΕΝΟ

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο επίσκεψη - προσκύνημα στο μαρτυρικό Κομμένο...
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι υποψήφιοι βουλευτές Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Βλάρας, Όλγα Γεροβασίλη, Μαργαρίτα Μπουραντά και Βασίλης Τσίρκας, η συντονίστρια Αγλαΐα Νάτσικα και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Κομμένο, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει λεπτομέρειες γύρω από την εκκαθαριστική επιχείρηση «Αύγουστος» του τακτικού γερμανικού στρατού της Βέρμαχτ και το ειδεχθές έγκλημα που διέπραξε τη 16η Αυγούστου 1943 ισοπεδώνοντας το χωριό και δολοφονώντας 317 κατοίκους, μεταξύ των οποίων 36 βρέφη και νήπια έως πέντε χρονών. 
Είχε την ευκαιρία, επίσης, να συνομιλήσει με επιζώντες αλλά και απογόνους των θυμάτων της μεγαλύτερης και κτηνωδέστερης σφαγής αμάχων από τακτικό στρατό. 
Picture
Οι υποψήφιοι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Νικολάου Σκουφά Στέλιο Πανακούλια και τον τοπικό κοινοτικό σύμβουλο Ηλία Λάμπρη για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το χωριό, για τη φθίνουσα πορεία του πληθυσμού, τα προϊόντα που καλλιεργεί, τις ασχολίες των κατοίκων και τις δυνατότητες ανάπτυξης έτσι που να μπορέσει να ανασάνει μέσα στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται. 

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο μνημείο των πεσόντων και διάβασαν τα ονόματα των θυμάτων. Ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε πως θα αναληφθούν από την πλευρά του πρωτοβουλίες για τη μεγαλύτερη ανάδειξη του ολοκαυτώματος Κομμένου με εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν στην έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. 

Η επίσκεψη - προσκύνημα έκλεισε με μια μικρή στάση έξω από την πύλη του υπό δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος Κομμένου. 
Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για τις σοβαρές καθυστερήσεις που κρατούν κλειστό και ανενεργό το χώρο, παρότι έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την έναρξη των εργασιών, καθώς και για το γεγονός ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν προέρχονται από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, πράξη προς την οποία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους τόσο το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), όσο και απόγονοι θυμάτων του Κομμένου. 

Η ιστορία του ολοκαυτώματος του Κομμένου έχει πολύ δρόμο ακόμα. Όχι μόνο η ελληνική βουλή και οι τοπικοί βουλευτές, αλλά και η ευρωβουλή έχουν σημαντικό έργο να φέρουν σε πέρας προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης προβολής των σφαγών και των ολοκαυτωμάτων και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. 
Το γενικό σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει σαφώς και το αίτημα του ΕΣΔΟΓΕ και των μαρτυρικών τόπων: «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση».  
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΚΟΜΜΕΝΟ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8826430987014349431
item