Γιάννενα: Ενημέρωση και στα Γιάννενα για την καρδιακή ανεπάρκεια

Άκρως σοβαρή και σύνθετη πάθηση είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία στη χώρα μας αφορά περίπου 200.000 ασθενείς. Η ενημέρωση λοιπόν για τα βασικά της συμπτώματα, αλλά και για τις συνέπειες που έχει για όσους την αντιμετωπίζουν είναι καίριας σημασίας.

Αυτό ακριβώς γίνεται το χρονικό διάστημα που διανύουμε. Με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίες αφορούν την τρέχουσα εβδομάδα και ως την Κυριακή, 7 Μαΐου, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της ΕΚΕ, πραγματοποιούν κοινωνικές δράσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με Περίπτερα Ενημέρωσης πολιτών, εκπαιδευτικό σεμινάριο για ιατρούς και φροντιστές ασθενών, ενημέρωση ασθενών από το προσωπικό των Καρδιολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων, ομιλίες και προληπτικές εξετάσεις σε πολίτες, ενώ διανείμει πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο στο κοινό.

Στα Γιάννενα Περίπτερο Ενημέρωσης Πολιτών θα λειτουργήσει την Παρασκευή, 5 Μαΐου, ώρες 10.30 - 14.30, στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Πρόεδρος ΕΚΕ

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης, με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σημειώνει πως πρόκειται για μία πάθηση που αφορά το 1,5% περίπου του πληθυσμού στη χώρα μας, όμως ο αριθμός των ασθενών πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης της διάγνωσής της. 

«Με τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους Καρδιαγγειακούς ασθενείς και ευρύτερα  τους πολίτες για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία αυτή η σοβαρή ασθένεια. Ταυτόχρονα στοχεύουμε στην πληρέστερη ενημέρωση των Ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των φροντιστών των ασθενών, κάτι που θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σοβαρή πάθηση

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά του ασθενή είναι αδύναμη και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το σώμα του ασθενούς να μην λαμβάνει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής εμφανίζει εύκολα κόπωση.

Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε δημιουργούνται οιδήματα-πρήξιμο στα πόδια και την κοιλιά. Υγρό μαζεύεται και στους πνεύμονες και προκαλεί συμφόρηση και δύσπνοια. Στην κατάσταση αυτή το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει, αλλά μόνο για λίγο χρονικό διάστημα τα καταφέρνει και τελικά τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Τα κύρια συμπτώματα

Σύμφωνα πάντα με την ΕΚΕ, τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι  δύσπνοια αρχικά στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, στην ηρεμία και στην κατάκλιση, απότομη αύξηση σωματικού βάρους, εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες, εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχη) και οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια.

• Περισσότερες πληροφορίες για την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο link που αφορά το κοινό http://hcs.gr/astheneis-koino-c, ενώ πρακτικές πληροφορίες υπάρχουν και στο https://www.heartfailurematters.org/el_GR.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ενημέρωση και στα Γιάννενα για την καρδιακή ανεπάρκεια
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1175632771403050744
item