Στις 8 το βράδυ ο Άρειος Πάγος ανακοινώνει αν τα κόμματα Κασιδιάρη και Κανελλόπουλου θα λάβουν μέρος στις εκλογές

Στις 20.00 θα ανακοινωθούν τα ονόματα των συνδυασμών που «κόβονται» από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου θα δημοσιοποιηθεί αύριο - σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελείται από 400 σελίδες. 

«Η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψήφιων αυτών, θα γίνει σήμερα, 2/5/2023, στις 20:00 στο ακροατήριο του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (1ος όροφος, ακροατήριο 102). 

Επισημαίνουμε ότι, λόγω της χωρητικότητας του ακροατηρίου, 2 μόνο εκπρόσωποι από κάθε συνδυασμό μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο. Η είσοδος του Αρείου Πάγου θα ανοίξει από τις 19:00» αναφέρεται στην ανάρτηση του  Αρείου  Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο το «κόψιμο»  του κόμματος «Εθνικό κόμμα - Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ δεν είναι σαφές τι θα αποφασιστεί για το «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Υπομνήματα απο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σιωπή απο ΣΥΡΙΖΑ

Τις προηγούμενες ημέρες Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο υπομνήματα που τεκμηριώνουν πως ο πρωτόδικα καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος «Έλληνες» ενώ παράλληλα παρουσιάζουν στοιχεία για τις μεθοδεύσεις των Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου προκειμένου να βρεθεί εναλλακτικό πολιτικό όχημα για την συμμετοχή του στις εκλογές.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος δήλωσε «Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε νωρίτερα υπόμνημα ενώπιον του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος - Ελληνες» στις ερχόμενες εκλογές. 

Το υπόμνημα συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικο που αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αίσθημα ευθύνης, είχε την πρωτοβουλία για την κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων που εμποδίζουν εγκληματικές οργανώσεις να μπουν στη Βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος. 

Αποτελεί χρέος κάθε δημοκρατικού πολιτικού σχηματισμού και κάθε πολίτη να προστατεύει την δημοκρατία από τους εχθρούς της. Σε αυτό τον διαρκή αγώνα θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή». 

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη σημείωσε πως το δικό της υπόμνημα «θέτει ακόμα στην κρίση του Δικαστηρίου τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ».

Την ιδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πού αναμένει να κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονταν αρκετά πάνω από το όριο του 3%.

Τους ψηφοφόρους των "Ελλήνων" είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να μετρήσουμε προς τα πού θα πάνε σε περίπτωση που δεν κατέβαινε στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη. 

Εκεί φαινόταν, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν πού θα πάνε, σε ποσοστό 60%. Ένα 20% δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα, και υπήρχε μετά και μια διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα.

Η διασπορά προς τη ΝΔ ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, γιατί μάλλον θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που τους "τιμωρεί". 

Οι περισσότεροι θα πήγαιναν στον κ. Βελόπουλο, και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα» τόνισε ο κ. Μαύρος.

«Το πρώτο που διαισθάνομαι είναι ότι οι ερωτώμενοι (σ.σ.: οι ψηφοφόροι των "Ελλήνων") θα είναι σε αμηχανία, γιατί δεν ξέρω πόσοι θα ενημερωθούν με το… καλημέρα ότι το κόμμα "Έλληνες" δεν είναι διαθέσιμο πια. 

Ενέχει τον κίνδυνο να πάρουμε απαντήσεις "εγώ θα ψηφίσω… Έλληνες", κι αυτό το φοβάμαι» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

Ρεκορ συμμετοχών

Πάντως, οι επερχόμενες εκλογές του Μαΐου έχουν ήδη συγκεντρώσει ρεκόρ συμμετοχών πιθανότατα λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής που έχει δημιουργήσει σε αρκετούς περιθωριακούς συνδυασμούς την προσδοκία εισόδου στην Βουλή παρά το γεγονός ότι το όριο παραμένει στο 3%.

Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για ορισμένα κόμματα ωστόσο η πορεία προς τις κάλπες έληξε άδοξα καθώς είτε τους έκοψαν τον δρόμο προσφυγές που κατέθεσαν εναντίον τους άλλοι συνυποψήφιοι είτε δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Εκτός διαδικασίας έμειναν: η «Πατριωτική Ενωση» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, η «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και οι «Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες» του Νίκου Νικολόπουλου.

Ειδικότερα:

- η «Πατριωτική Ενωση» των Εμφιετζόγλου Μπογδάνου αποκλείστηκε μετά από καταγγελία που κατέθεσε συνεπώνυμο κόμμα για ονοματοκλοπή αλλά και γιατί χρησιμοποίησε ως έμβλημα τον «Ήλιο της Βεργίνας» αν και είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η χρήση ανάλογων συμβόλων.

- Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την πλευρά του προσέφυγε κατά των, «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη. 

Στην πρώτη περίπτωση η προσφυγή έγινε αποδεκτή από το ανώτατο δικαστήριο και το κόμμα Λατινοπούλου αποκλείστηκε ενώ η ένσταση κατά της «Εθνικής Δημιουργίας» απορρίφθηκε.

- Η «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη επέλεξαν να τα βάλουν με το ΚΚΕ καταθέτοντας ένσταση με την οποία υποστηρίζουν ότι η δράση του Περισσού αντιστρατεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα.

Αλαλούμ

Όμως, παρά τις καταγγελίες για αποστασίες, τις αποκαλύψεις για «μαύρο» χρήμα και τον εμφύλιο σπαραγμό με προσφυγές, οι ηγέτες των κομμάτων που τοποθετούνται στο δεξιότερο πολιτικό φάσμα προκρίνουν τώρα την ανάγκη σχηματισμού κοινού μετώπου.

Επικεφαλής των προσπαθειών φαίνεται πως μπαίνουν οι Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος οι οποίοι με δηλώσεις και αναρτήσεις τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων που κόπηκαν ή αναμένεται να κοπούν απο τον Αρειο Πάγο προκειμένου να κατέβουν ως συνασπισμός δυνάμεων στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μίλησε για "πανστρατιά όλων των δυνάμεων που παράνομα κόπηκαν στον Α.Πάγο για να τσακίσουμε την διεφθαρμένη ηγεσία της ΝΔ!Μη συμπεριφέρεστε όπως τον 2ο αι πΧ, που οι Ρωμαίοι τσάκιζαν Έλληνεςν καιοι Έλληνες σκοτωνόταν μεταξύ τους!Έτσι οι Ρωμαίοι υποδουλώσαν όλους τους Έλληνες".

Απο την πλευρά του ο κ Μπογδάνος έσπευσε να σχολιάσει πως οι δηλώσεις Βελόπουλου "για πανστρατιά των πατριωτικών κομμάτων μετά από τις εκλογές της 21/5 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνει πολιτική ωριμότητα. 

Στην επόμενη βουλή, που επιφυλάσσει δεινά για τον Ελληνισμό, πρέπει να υπάρχει ισχυρή και αρραγής εθνική αντιπολίτευση".

Πάντως, ο στόχος για σχηματισμό κοινού μετώπου μοιάζει φιλόδοξος και αντιφατικός με οσα έχουν πράξει οι ηγέτες των δεξιών σχηματισμών το προηγούμενο διάστημα.

epirusblog.gr
5 of 5
Στις 8 το βράδυ ο Άρειος Πάγος ανακοινώνει αν τα κόμματα Κασιδιάρη και Κανελλόπουλου θα λάβουν μέρος στις εκλογές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4470216640405344736
item