ΗΝΙΟΧΟΣ 23: Μια ακόμη δοκιμασία για τα Rafale – Οι «φίλιες κόντρες» στον αέρα με Ινδία και Ιταλία

H άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» θα αποτελέσει, για την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» μια ακόμη δοκιμασία για την πλήρη επιχειρησιακή της ένταξη στον σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Για πρώτη φορά έπειτα από την απόκτηση τους τα πανίσχυρα Γαλλικά μαχητικά βγαίνουν από τη «φωλιά» τους στην Τανάγρα και μετατασταθμεύουν σε μια άλλη Αεροπορική Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» εκτός από τους ιπτάμενους της Μοίρας μεταφράζετε σε ένα σημαντικό τεστ και για τους τεχνικούς των Rafale που καλούνται να τα υποστηρίξουν προκειμένου να πετούν συνεχώς για δύο εβδομάδες μακριά από τη Βάση τους.

Rafale

Αυτή τη φορά οι «ριπές» δεν θα έχουν να συνεκπαιδευτούν και γιατί όχι και να συγκριθούν με τα υπόλοιπα μαχητικά που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία στο οπλοστάσιο της αλλά θα πετάξουν και θα μετρήσουν δυνατότητες  είτε μαζί, είτε απέναντι και σε άλλους τύπους αεροσκαφών όπως τα Ισπανικά EF-18, τα Ιταλικά Tornado και φυσικά τα πολύ ισχυρά Su-30 MK I της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον θα έχουν είτε να συνεργαστούν, είτε να αντιμετωπίσουν τα upgraded Ελληνικά F-16 Viper της 343 Πολεμικής Μοίρας «Αστέρι» με τα οποία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν «δίδυμο» ισχύος και υπεροχής πάνω από το Αιγαίο.

Η ταχύτατη επιχειρησιακή αξιολόγηση της 332 Μοίρας «Γεράκι» από το ΑΤΑ κατέδειξε ότι μέσα σε λίγους μήνες ιπτάμενοι και τεχνικοί των Rafale με τη βοήθεια των Γάλλων εκπαιδευτούν μυήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στα μυστικά των «ριπών». 

Η «πλατφόρμα» Rafale με το ισχυρό AESA ραντάρ, το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra και τα υπόλοιπα προηγμένα ηλεκτρονικά αλλά και τα όπλα που φέρει με κορυφαίο τον μοναδικό Meteor, όσο περνούν οι μήνες τόσο αποκαλύπτει πρωτόγνωρες δυνατότητες. 

Και μπορεί η πλήρης αξιοποίηση τους να απαιτεί ακόμη πολύ χρόνο όμως το Γαλλικό μαχητικό ήδη αιτιολογεί τον χαρακτηρισμό «game changer».

Τα Rafale για δύο εβδομάδες θα πραγματοποιήσουν δεκάδες απογειώσεις είτε το πρωί, είτε το απόγευμα έως και αργά μέσα στο σκοτάδι λαμβάνοντας μέρος σε υψηλής δυσκολίας αποστολές.

jg3zjh1599993377248

Ένα ακόμη Rafale θα παραλάβει η Ελλάδα

Ένα ακόμη υπερσύγχρονο Γαλλικό μαχητικό Rafale F3R παραλαμβάνει εντός των επόμενων ημερών η Πολεμική Αεροπορία για να φτάσει συνολικά τα 14 και να περιμένει ακόμη 10 μέχρι να συμπληρωθεί ο τελικός αριθμός των 24 μαχητικών. 

Είχε προηγηθεί στις αρχές του μήνα η προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα δύο ακόμη αεροσκαφών 4,5 γενιάς, το καινούργιο διθέσιο με τον σειριακό αριθμό «442» και το μεταχειρισμένο μονοθέσιο «441».

Η συμφωνία για την απόκτηση των 18 συν 6 Γαλλικών αεροσκαφών «τρέχει» απόλυτα εντός χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Rafale

Χωρίς υπερβολή το πρόγραμμα απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών χαρακτηρίζεται ως ένα μικρό «θαύμα» για την Πολεμική Αεροπορία και σίγουρα έχει ήδη καταρρίψει πολλά ρεκόρ. 

Τόσο στην ταχύτητα ολοκλήρωσης της συμφωνίας, εκπαίδευσης του προσωπικού, παραλαβής των μαχητικών αλλά και αφομοίωσης ενός καινούργιου υπερσύγχρονου αεροσκάφους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Αεροπορικού Επιτελείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις δεκαπέντε μήνες έπειτα από την παραλαβή των πρώτων έξι Rafale τον Ιανουάριο του 2022 οι Γαλλικές «ριπές» συμμετέχουν και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της HAF, τον «ΗΝΙΟΧΟ» αποτελώντας μάλιστα ένα από τα μαχητικά αναφοράς. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της άσκησης οι «ριπές ανέμου» που έχουν μετασταθμεύσει από τις αρχές της εβδομάδας στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα συμμετέχουν στα περισσότερα από τα σενάρια της άσκησης.

epirusblog.gr
5 of 5
ΗΝΙΟΧΟΣ 23: Μια ακόμη δοκιμασία για τα Rafale – Οι «φίλιες κόντρες» στον αέρα με Ινδία και Ιταλία
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1660878971733780029
item