Εκλογές 2023: Πώς διορίζονται επόπτες, γραμματείς, έφοροι, αντιπρόσωποι

Εγκύκλιο για το διορισμό των εποπτών και των γραμματέων τους, των εφόρων και των δικαστικών αντιπροσώπων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του 2023 εξέδωσε το Α1' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Με την εγκύκλιο παρέχονται αναλυτικές διευκρινίσεις για το διορισμό τους στις εκλογικές περιφέρειες όπου θα ψηφίσουν οι πολίτες.

Διαβάστε ολόκληρη την Εγκύκλιο, πατώντας ΕΔΩ

Πώς διορίζονται οι επόπτες και οι έφοροι

Οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Εφετείων και των Εισαγγελιών Εφετών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και των Διοικητικών Εφετείων αποστέλλουν στον Άρειο Πάγο τους ονομαστικούς καταλόγους των δικαστικών λειτουργών της υπηρεσίας τους, οι οποίοι δικαιούνται να διοριστούν ως έφοροι για την ελληνική επικράτεια και στους οποίους θα αναγράφεται υποχρεωτικά η εκλογική περιφέρεια από την οποία κατάγονται.

Πώς διορίζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Ο προϊστάμενος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων όλης της χώρας, αποστέλλουν τους ονομαστικούς καταλόγους των μελών τους, που κατά τον νόμο διορίζονται αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής

Στους ανωτέρω καταλόγους δεν θα συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υπερβεί το 67° έτος της ηλικίας τους, όσοι έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και, φυσικά, όσοι προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν βουλευτές.

Ειδικότερα, στους ονομαστικούς καταλόγους δικαστικών λειτουργών δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν λάβει ειδική κανονική άδεια χωρίς αποδοχές, άδεια πριν και μετά τον τοκετό, άδεια ανατροφής τέκνων, αναρρωτική ή εκπαιδευτική άδεια ή συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών δικαστικής εκπαίδευσης, όσοι τελούν σε διαθεσιμότητα, αργία ή έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας ή έχουν οριστικώς ή προσωρινώς παυθεί (στην τελευταία περίπτωση, για όσο χρόνο διαρκεί η προσωρινή παύση).

Παρόμοια κωλύματα ισχύουν και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ στους ονομαστικούς καταλόγους των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων δεν μπορούν να περιληφθούν όσοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος. 

Ίδιοι με τους ανωτέρω είναι οι περιορισμοί και για τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Οι αιτήσεις των δικηγόρων για διορισμό αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής σε όλη την επικράτεια θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 5 Μαΐου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τις υποβάλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://olomeleia.gr/.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι αιτήσεις προτίμησης/εξαίρεσης των υποψήφιων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής θα γίνουν:

-Για τους δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς συλλόγους, μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών συστημάτων αυτών.

-Για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς και τους υπόλοιπες κατηγορίες υποψηφίων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεων του Αρείου Πάγου.

Επομένως, οι δικηγόροι, οι ασκούμενοι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις προτίμησης με ηλεκτρονικό τρόπο και θα ενημερωθούν από τους συλλόγους τους για την έναρξη της διαδικασίας.

Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής στο εξωτερικό διορίζονται με κλήρωση μόνιμοι πρεσβευτικοί ή προξενικοί ακόλουθοι και γραμματείς, διοικητικοί υπάλληλοι πρεσβειών και προξενείων, πτυχιούχοι Ανώτερων ή Ανώτατων Σχολών με βαθμό 6ο και άνω που υπηρετούν στην οικεία διπλωματική περιφέρεια. 

Για το λόγο αυτό δεν θα γίνουν αιτήσεις για διορισμό Δικαστικών Αντιπρόσωπων στο εξωτερικό.

epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές 2023: Πώς διορίζονται επόπτες, γραμματείς, έφοροι, αντιπρόσωποι
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 5668406039655839791
item