«Φωτιά» στο Αιγαίο! Θα έχουμε σύντομα επίσημη δοκιμή του συστήματος αντι-drone του ΕΚΕΤΑ σε Αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ (Βίντεο)

Τεράστια εξέλιξη για τις Ένοπλες Δυνάμεις-Ελληνικά αντι-drone συστήματα κατά των τουρκικών UAV

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ήταν ο πρώτος σταθμός στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την βίντεο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  αποκαλύπτεται η επικείμενη επίσημη δοκιμή του συστήματος αντι-drone:

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το ελληνικό σύστημα αντι-drone του ΕΚΕΤΑ.

Ο ίδιος ξεναγήθηκε και του έγινε μικρή επίδειξη του αντι-drone συστήματος το οποίο εντοπίζει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα χωρίς σχέδιο πτήσης, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Εκεί υπεύθυνος του ΕΚΕΤΑ και του εν λόγω συστήματος ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την πρώτη επίσημη δοκιμή του παρουσία φυσικά Ανωτάτων Αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ, σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Εφόσον το σύστημα περάσει τις δοκιμές αυτές, αλλά και τις υπόλοιπες που ενδεχομένως θα απαιτηθούν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δούμε στον οπλοστάσιο της χώρας μας, όχι μόνο για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για την φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως η Βουλή, και άλλα δημόσια κτίρια της χώρας.

Το σύστημα παρακολουθεί και αναγνωρίζει αυτόματα εχθρικά drone και αποφασίζει τον τρόπο αντίδρασης και το όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση, αναφέρει το ΕΚΕΤΑ σε ανακοίνωσή του.

Για την εξέλιξη και εμπορική αξιοποίηση του συστήματος, το ΕΚΕΤΑ, συνεργάζεται με την εταιρεία SAS Technology, η οποία έχει αναπτύξει και το πρώτο οπλισμένο drone ελληνικής σχεδίασης.

Σε εύλογο μελλοντικό χρονικό διάστημα η χώρα μας θα είναι ικανή να στήνει “ ξόβεργες” στο Αιγαίο για να πιάνει “ τουρκικούς μπούφους” δηλαδή τουρκικά drone -UAV.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) στα πλαίσια του Η2020 Ευρωπαϊκού έργου ALADDIN, συμμετείχε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση, ενός συστήματος αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) ως μια ολοκληρωμένη λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής ΣμηΕΑ, βασιζόμενο σε ένα, τελευταίας τεχνολογίας, σύστημα και ενισχύοντας το με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.

Ειδικό όπλο για την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων

Πριν μερικούς μήνες αποφασίστηκε η ταχεία προμήθεια ορισμένων φορητών συστημάτων αντιμετωπίσεως drone προέβηση ο Ελληνικός Στρατός προκειμένου να αποκτηθεί μια πρώτη ικανότητα ανταποκρίσεως στις συγκεκριμένες απειλές και να αποκτηθεί εμπειρία στην χρησιμοποίησή τους.

Η αγορά αυτή αφορούσε τις Ειδικές Δυνάμεις μας, οι οποίες  προέβησαν στην προμήθεια αριθμού φορητών συσκευών DroneGun Tactical της αυστραλιανής εταιρείας DroneShield.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV.

Αυτές αφορούν κύρια σε δύο συστήματα: Τα Skylock και Skylord. Πρόκειται για συστήματα που έχουν ως στόχο την ηλεκτρονική εξουδετέρωση των εχθρικών drones και όχι την κατάρριψη τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει σχεδιαστεί η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Εν προκειμένω, υφίσταται επιχειρησιακή αναγκαιότητα, για την προμήθεια ή και την ανάπτυξη Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), τόσο αεροσκαφών (Α/Φ)όσο και ελικοπτέρων (Ε/Π), με το όλο πρόγραμμα να έχει την έγκριση του ΣΑΓΕ.

Το σχέδιο στην συνέχει αφορά την εντατικοποίηση των διαδικασιών που αφορούν το ελληνικό  drone ΑΡΧΥΤΑΣ, στο οποίο εισερχόμαστε σε φάση σχεδιασμού  προγράμματος παραγωγής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, στο οποίο στην συνέχεια θα ενσωματώσουμε τεχνολογίες που θα αφορούν παρατήρηση και δυνατότητα εκτόξευσης πυρών είτε με διαμόρφωση που θα μπορεί να φέρει πολυβόλο, ή μικρούς πυραύλους.

Oι όποιες εξελίξεις πάντως το επόμενο διάστημα αναμένονται μετά τις εκλογές σε όλους τους τομείς και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.

epirusblog.gr
5 of 5
«Φωτιά» στο Αιγαίο! Θα έχουμε σύντομα επίσημη δοκιμή του συστήματος αντι-drone του ΕΚΕΤΑ σε Αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ (Βίντεο)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3564357585070112905
item