Άρτα: Χρ. Γκόκας - Ανάγκη για συντήρηση και έλεγχο στην οδική Γέφυρα Άρτας

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με το πρόβλημα στατικής επάρκειας στη Γέφυρα Σερβίων στην Π.Ε. Κοζάνης, άλλα και την ανάγκη ελέγχου της οδικής Γέφυρας Άρτας και γενικότερα θέματα ελέγχων και συντήρησης γεφυρών στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα αναφέρει ότι στην υψηλή Γέφυρα Σερβίων στην Π.Ε. Κοζάνης μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, έχουν εντοπιστεί φθορές και ρηγματώσεις, οι οποίες εξελίσσονται. 

Τον Απρίλιο του 2020 από την αρμόδια Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικού Συμβούλου με σκοπό την προετοιμασία τευχών δημοπράτησης για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και των εργασιών συντήρησης της εν λόγω Γέφυρας, και τον Ιούλιο του 2021 παραδόθηκε η σχετική Τεχνική Έκθεση.

Όπως υπογραμμίζει η συγκεκριμένη Έκθεση τόνιζε την επιτακτική ανάγκη έναρξης εργασιών συντήρησης και τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των θεμάτων διάβρωσης. 

Όμως μόλις το 2023 ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης για την ενίσχυση της αντοχής στα επίμαχα σημεία, με ταυτόχρονη καθολική διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, λόγω διαπιστώσεως υπάρξεως σημαντικών βλαβών.

Ο κ. Γκόκας ερωτά τον κ Υπουργό για τους λόγους κατά τους οποίους υπήρξε η μεγάλη αυτή καθυστέρηση στην προκήρυξη της μελέτης ελέγχου στατικής επάρκειας και συντήρησης για την οποία, μόλις πριν από λίγες ημέρες, το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της, 
Εάν υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση για τη προσωρινή παύση της κυκλοφορίας της γέφυρας και Εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη των εργασιών και την πλήρη λειτουργία της γέφυρας.

Επιπρόσθετα επισημαίνει και την ανάγκη συντήρησης και ελέγχου για την ασφάλεια της οδικής Γέφυρας Άρτας, που έχει κατασκευαστεί δίπλα από το ιστορικό Γεφύρι και λειτουργεί συνεχώς επί 62 χρόνια, όπως επισημαίνουν τοπικοί φορείς, Δήμος Αρταίων, ΤΕΕ και Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω εγγράφων και δηλώσεων, αλλά και δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι οι πολίτες έχουν θορυβηθεί και αγωνιούν από την απραξία του αρμόδιου Υπουργείου, καθώς, μέχρι σήμερα, περιορίζεται στην αντιπαράθεση με τους φορείς της Περιφέρειας, για τη σχετική αρμοδιότητα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία υπεύθυνη απάντηση για την κατάσταση της εν λόγω Γέφυρας. Με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας σημαντικής βλάβης να είναι υπαρκτό.

Ωστόσο ο κ. Γκόκας προσπαθώντας να ενεργοποιήσει τον αρμόδιο Υπουργό ερωτά για το χρονοδιάγραμμα ελέγχων και ενδεχόμενων έργων αποκατάστασης της οδικής Γέφυρας Άρτας, αλλά και άλλων γεφυρών, όπως η γέφυρα στο παλαιό Νοσοκομείο της Καβάλας, η γέφυρα Κομψάτου μεταξύ Ξάνθης – Κομοτηνής και οι δύο γέφυρες της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Επίσης ζητά να μάθει για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και για τον προγραμματισμό, για τον έλεγχο και τη δρομολόγηση των απαιτούμενων μελετών και των αναγκαίων έργων, για τη καθυστέρηση συγκρότησης, εδώ και 3 χρόνια, της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών (Δ.Α.Γ.) και την εφαρμογή του θεσμικού – κανονιστικού πλαισίου συντήρησης των γεφυρών και τέλος Εάν έχει προβλεφθεί η οργάνωση, στελέχωση και χρηματοδότηση του συστήματος (δημόσιο ή ιδιωτικό), με το οποίο θα λειτουργήσουν οι αντίστοιχες δομές ελέγχου και συντήρησης των γεφυρών.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Χρ. Γκόκας - Ανάγκη για συντήρηση και έλεγχο στην οδική Γέφυρα Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8660116493131923025
item