Οι ΗΠΑ έβλεπαν ύποπτη προθυμία Γκουντέρες με τη Ρωσία για τα σιτηρά -Τι αποκαλύπτει η διαρροή εγγράφων

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες παραήταν πρόθυμος για συμβιβασμό με τα συμφέροντα της Ρωσίας κατά την αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις από τα διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο.

Τα εμπιστευτικά αυτά έγγραφα υποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν στενά τον Γκουτέρες, καθώς αρκετά εξ’ αυτών περιγράφουν ιδιωτικές του συνομιλίες με τον αναπληρωτή του.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί πολύ «συμβιβαστικό» τον Γκουτέρες απέναντι στη Ρωσία

Τα απόρρητα έγγραφα, την αποκάλυψη των οποίων το Πεντάγωνο θεωρεί «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, δείχνουν ότι ο Γκουτέρες ήθελε να διατηρήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε την ικανοποίηση των ρωσικών συμφερόντων, ανέφερε το BBC. 

Τα έγγραφα των ΗΠΑ, τα οποία είδε το βρετανικό δίκτυο, αναφέρουν ότι στις «ο Γκουτέρες τόνισε τις προσπάθειές του να βελτιώσει την εξαγωγική δυνατότητα της Ρωσίας» και ότι θα το έκανε αυτό, «ακόμα και αν αυτό αφορά ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες υπό κυρώσεις».

Οι ενέργειες του Γκουτέρες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εκτίμηση που περιέχεται στα έγγραφα, «υπονόμευαν ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Τι απαντούν από τον ΟΗΕ για τις υπόνοιες κατά του Γκουτέρες

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δυσανασχέτησαν με την υπόνοια περί πολύ ήπιας στάσης του Γκουτέρες έναντι της Ρωσίας και ένας εξ’ αυτών είπε ότι τον Οργανισμό «καθοδηγεί η ανάγκη να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στους φτωχότερους του κόσμου». 

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την τιμή των τροφίμων», πρόσθεσε, «και να διασφαλίσουμε ότι τα λιπάσματα είναι προσβάσιμα σε εκείνες τις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο».

Η Ρωσία έχει συχνά διαμαρτυρηθεί ότι οι διεθνείς κυρώσεις επηρεάζουν δυσμενώς τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων και έχει απειλήσει τουλάχιστον δύο φορές να αναστείλει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. 

Τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα δεν υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις, αλλά η Ρωσία λέει ότι έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες με την εξασφάλιση της διά θαλάσσης μεταφοράς και της ασφάλισης. 

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είναι σαφώς δυσαρεστημένοι με την αμερικανική ερμηνεία των προσπαθειών του Γκουτέρες σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει καταστήσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

epirusblog.gr
5 of 5
Οι ΗΠΑ έβλεπαν ύποπτη προθυμία Γκουντέρες με τη Ρωσία για τα σιτηρά -Τι αποκαλύπτει η διαρροή εγγράφων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5484041290647111661
item