Γιάννενα: Επερώτηση για τους ελέγχους στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών

Επερώτηση για τους ελέγχους της Περιφέρειας Ηπείρου στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου» Γιώργος Πρέντζας

Αφορμή ήταν η φωτιά σε λεωφορείο, στο Μέτσοβο, που μετέφερε 52 μαθητές, 40 μέρες μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, η οποία επιβεβαιώνει ότι δεν έχει παρθεί ακόμα κανένα ουσιαστικό μέτρο για ασφαλείς μεταφορές.

Παρά τα συχνά ανησυχητικά περιστατικά και τις εύστοχες και έγκαιρες καταγγελίες του γονεϊκού κινήματος, της Ένωσης Γονέων, οι έλεγχοι παραμένουν ανύπαρκτοι. 

Την ίδια στιγμή που απαιτείται αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση αφού με νόμο εξαιρούνται από τους ελέγχους που αφορούν τους μισθωτούς οδηγούς, οι οδηγοί-ιδιοκτήτες λεωφορείων με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια των μαθητών και κυρίως έχει πάψει προ πολλού να εκδίδεται αποκλειστικά για κάθε εκδρομή η σχετική βεβαίωση από τα ΚΤΕΟ (ήταν προαπαιτούμενη μέχρι πριν λίγα χρόνια) για την καταλληλότητα του λεωφορείου. 

Βεβαίωση που θα μπορούσε να εκδίδεται αξιόπιστα, σε προτεραιότητα και σε χαμηλή τιμή από ένα στελεχωμένο δημόσιο ΚΤΕΟ, το οποίο βέβαια δεν μπορεί πλέον να προσφέρει τις υπηρεσίες του καθώς το έκλεισε αιφνιδίως και αναιτιολόγητα με απόφαση του ο περιφερειάρχης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου στην επερώτησή του προσθέτει ότι είναι προκλητική η επιλεκτική αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα του αστικού κράτους, μέρος του οποίου αποτελεί και η Περιφέρεια Ηπείρου, αφού την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ψηφίζει νέα δωράκια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στο πρόσφατο νομοσχέδιο με τον προσχηματικό τίτλο «μέτρα στήριξης των συγγενών των νεκρών και ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων», το ίδιο αυτό αστικό κράτος είναι ανίκανο να πάρει μέτρα και να κινηθεί άμεσα ως οφείλει στην κατεύθυνση εγγύησης της ασφάλειας των μεταφορών, ακόμα και μικρών μαθητών.

Καλεί την περιφερειακή αρχή να αναφέρει τα μέτρα θα πάρει ώστε να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου και ξεκινήσουν επιτέλους σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους. 

Ταυτόχρονα καλεί την περιφερειακή αρχή να αναφέρει ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει ώστε να μην μετακυλιστεί το κόστος των μέτρων ασφάλειας στους γονείς και να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων - τουριστικών γραφείων, στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή - επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της.

Η επερώτηση -με βάση τον κανονισμό- θα συζητηθεί πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο

Πηγή: Λαικη συσπειρωση Ιωαννινων 

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επερώτηση για τους ελέγχους στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6885621098194991719
item