Πρέβεζα: Ο "Καγκελάρης" θα αναβιώσει και φέτος στις Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού

Ο χορός με τους πολλούς συμβολισμούς "αποτυπώνει" εικόνες από την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Ένα εντυπωσιακό χορευτικό δρώμενο θα αναβιώσει και φέτος στην Τοπική Κοινότητα Παπαδατών του Δήμου Ζηρού. 
Ο λόγος για τον "Καγκελάρη" των Παπαδατών, έναν χορό ο οποίος αναβιώνει ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της Πασχαλιάς για την περιοχή. 
Αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας (περίπου στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής) ο χορός θα στηθεί στην Πλατεία του χωριού.
Ο "Καγκελάρης", χορεύεται πάνω σε ένα τραγούδι χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων με τους χορευτές να είναι πιασμένοι "θηλυκωτά" ενώ το δίπλωμα του χορού (τα καγκέλια) έχει δώσει το όνομά του στο δρώμενο. 
Του μεγάλου κύκλου του χορού, προηγούνται οι γεροντότεροι άνδρες και ακολουθούν οι νεώτεροι χορευτές, ενώ αμέσως μετά κατά την ίδια ηλικιακή διάταξη παρατάσσονται και οι γυναίκες. 
Οι στίχοι που τραγουδούν οι χορευτές χάνονται στα βάθη του χρόνου και αποτυπώνουν τους αγώνες για την ελευθερία, την Ανάσταση του Χριστού, αλλά και την άνοιξη καθώς και την αγάπη.

Ο "Καγκελάρης" είναι ένας χορός διαδεδομένος στην περιοχή Λάκκας Σουλίου, ωστόσο ο χορός των Παπαδατών είναι το πιο γνωστό δρώμενο το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ο "Καγκελάρης" θα αναβιώσει και φέτος στις Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 7675976934960544112
item