5+2 τυπάκια που θα συναντήσεις και φέτος στην Ανάσταση

Η Ανάσταση είναι από τις πιο σημαντικές γιορτές, όμως για κάποιους γίνεται η στιγμή να λάμψουν στην εκκλησία, κλέβοντας τις εντυπώσεις πριν, μετά ή ακόμη και κατά τη διάρκεια. 

Είναι βέβαια και κάποιοι που τυχαίνει να στέκονται κοντά σου εκείνη την ημέρα και χρήζουν προσοχής, μιας και μπορεί μέχρι και να κινδυνεύεις να γίνεις φλαμπέ. Τσέκαρε, λοιπόν, 5+2 τυπάκια που μπορεί να συναντήσεις και φέτος στην Ανάσταση, για να φύγεις από την εκκλησιά ακριβώς όπως πήγες -σώος, αβλαβής και χωρίς εκνευρισμό μια τέτοια μέρα.

1. «Τα ξέρω όλα απ’ έξω»

Κάπου στο βάθος, μέσα στην εκκλησία, ή μπορεί και απ’ έξω, θα υπάρχει εκείνο το άτομο που θα ξέρει μέχρι και την τελευταία λέξη από κάθε τροπάριο, που θα ψέλνει μαζί με τον παπά -κάποιες φορές ακόμα και μόνο του, δεν έχει τέτοια θέματα. 

Θα είναι το πρώτο άτομο που θα λάβει το Άγιο Φως και η περηφάνια του φαίνεται από χιλιόμετρα. Γνωρίζει κάθε λέξη του ψαλμού απ’ έξω, ξέρει ακριβώς πότε να κάνει τον σταυρό του και εσύ απλώς επαναλαμβάνεις ό,τι κάνει για σιγουριά.

2. «Τι φοράμε και φέτος;»

Δεν μπορούμε να κρίνουμε αυτούς που έψαχναν μέρες πριν τι θα βάλουν και που έχουν έρθει με εμφάνιση που άνετα θα ταίριαζε σε νυχτερινό κέντρο. 

Και, φυσικά, το να παρευρεθεί κάποιος ατημέλητος δεν είναι το ιδανικό, αλλά τα συγκεκριμένα άτομα μάλλον προετοιμάζονται για τα insta story με hashtag #Πάσχα που θα ακολουθήσουν στο μαγαζί που θα βγουν αμέσως μετά να διασκεδάσουν. Τους ξεχωρίζεις από χιλιόμετρα εκείνους που έχουν περάσει ώρες ολόκληρες να ετοιμάζονται για να ‘ρθουν στην εκκλησία.

3. «Πυροτεχνήματα, μεγάλη μου λατρεία;»

Φήμες λένε πως για κάποιους τα πυροτεχνήματα ξεκινάνε Παρασκευή βράδυ μετά τον επιτάφιο και τελειώνουν Δευτέρα μετά το δεύτερο αρνί. 

Αυτούς που λατρεύουν να σκάνε πυροτεχνήματα, τους καταλαβαίνεις, διότι με το που θα αριβάρουν στην εκκλησία -συνήθως 5 λεπτά πριν το «Χριστός Ανέστη»- μέχρι και 1 λεπτό αφού αναχωρήσουν, δε σταματάνε να ρίχνουν κροτίδες και βεγγαλικά, προκαλώντας εκτός από φόβο, ταραχή και ανησυχία, και υλικές ζημιές, την ίδια στιγμή που τεστάρουν την ακοή σου και το νευρικό σου σύστημα.

4. «Απόψε θα ανάψουμε φωτιές»

Δυστυχώς υπάρχει και αυτός ο κάποιος που σε μία αμήχανη στιγμή θα τον ακούσεις να λέει «Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά πήρατε φωτιά». Το άτομο αυτό δε σταματά που να χαλάσει ο κόσμος να κουνά τη λαμπάδα του, χωρίς να πολυσκέφτεται αν θα κάψει τα μαλλιά σου, τα ρούχα σου ή εσένα ολόκληρο. 

Του αρκεί απλώς να πει αυτή την ατάκα έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της Ανάστασης. Αυτό το τυπάκι να το προσέχεις και κυρίως να το αποφεύγεις, για να μην καταλήξεις σε απρόοπτη επίσκεψη στο εφημερεύον.

5. «Εγώ δεν ήθελα, με φέρανε»

Πρόκειται για το άτομο εκείνο που δεν αρέσκεται και πολύ να πηγαίνει στην εκκλησία, αλλά στην Ανάσταση πάει για να μην του γκρινιάζει η οικογένεια, με μία εμφάνιση που θα είναι ό,τι πρέπει για να δηλώσει τη δυσαρέσκειά του, για να δείξει ότι ήρθε επειδή κατά κάποιο τρόπο τον ανάγκασαν. 

Το άτομο αυτό θα εμφανιστεί 2 λεπτά πριν το «Χριστός Ανέστη» και θα φύγει ένα δευτερόλεπτο αφού το ακούσει. «Δεν πειράζει, φιλιόμαστε και σπίτι, πεινάω ήδη», σκέφτεται. Αν πέσεις πάνω του, να προσέχεις μη σε πάρει παραμάζωμα όπως θα φεύγει τρέχοντας.

6. «Ήρθα για να ελέγξω και να λάβω το Άγιο Φως»

Θα τον βρεις στην εκκλησία από τις 11 και 30, πάντα μπροστά, και μόλις κλείσουν τα φώτα θα χιμήξει στον ιερέα, ενίοτε τρέχοντας σαν την Πατουλίδου στη Βαρκελώνη, ικανός να «πατήσει κυριολεκτικά επί πτωμάτων» για μια φωτογραφία με τον παπά. 

Θέλει να απαθανατίσει το γεγονός και να λάβει το Φως πρώτος των πρώτων. Τώρα, αν τύχει και είσαι εκεί γύρω και φας καμία αδέσποτη, δικό σου θέμα. Άλλωστε -συγγνώμη- αν δε δημοσιεύσει ότι είναι στην Ανάσταση, πού θα το κάνει -στην Αννούλα τη Βίσση;

7. «Ευκαιρία για νέες γνωριμίες»

Είναι και κάποιοι που θα πάνε, γιατί ξέρουν πως θα ‘χει κόσμο πολύ. Μπορεί να πιάσουν κουβέντα -πού ξέρεις;-, να γνωρίσουν ενδιαφέροντα πρόσωπα. 

Αυτούς θα τους αναγνωρίσεις όταν θα αρχίσουν εκείνη την ώρα να σου μιλάνε για θέματα άκυρα, από ποδόσφαιρο μέχρι πολιτική, καταλήγοντας να σου προτείνουν καφέ ή να ζητάνε το προφίλ σου στα social media -για να μη χαθείτε, τώρα που επιτέλους βρεθήκατε.

Είτε βρεθείς μπροστά και στους 7 αυτούς τύπους, είτε σε κάποιους από αυτούς, είτε σε κανέναν, σημασία έχει να περάσεις καλά, να απολαύσεις το μήνυμα της Ανάστασης και το καλό φαγητό. Και αν πέσεις σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, λίγη υπομονή και δυο-τρεις ανάσες παραπάνω με τη σκέψη του τσουρεκιού, ίσως βοηθήσουν. Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Μαρία Άννα Χατζηπαρασκευαΐδου
epirusblog.gr
5 of 5
5+2 τυπάκια που θα συναντήσεις και φέτος στην Ανάσταση
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 935312314855585151
item