Εξαγγελίες για παροχές και αυξήσεις μόνο με πλεονάσματα και ανάπτυξη το 2024

Ανάκαμψη, παροχές και ευημερία θα έρθουν, μόνο με επιτυχίες στο μέτωπο της Οικονομίας. 

Αυτός είναι ο δρόμος, τον οποίο υποδεικνύουν πλέον προς όλες τις χώρες η Κομισιόν και το Eurogroup, βάζοντας «φρένο» σε «ανέξοδες» (αλλά επικίνδυνες) προεκλογικές υποσχέσεις και υπερβολές στα κράτη – μέλη.

Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι και η πρώτη «καυτή πατάτα» για τη νέα κυβέρνηση. «Βρήκατε τον δημοσιονομικό χώρο για να δώσετε στήριξη σε όσους την είχαν ανάγκη, λόγω των προηγούμενων αποφάσεών σας να βελτιώσετε τα δημόσια οικονομικά σας» είπε προ ημερών στην Αθήνα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Καθώς δεν υπάρχει πια -όπως στο παρελθόν- η αγωνία για το μέλλον της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ, τα σχόλια και συστάσεις των Βρυξελλών για πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν πλέον να εκληφθούν ως πολιτική παρέμβαση. 

Στέλνουν προς όλους όμως το μήνυμα (και στο εξωτερικό) ότι οι όποιες προεκλογικές εξαγγελίες μπορούν να έχουν βάση, μόνο αν συνδυάζονται με πρωτογενή πλεονάσματα, ισχυρή ανάπτυξη και δημοσιονομικές επιτυχίες στα επόμενα χρόνια, όπως αυτές που ήδη καταγράφει η χώρα από το 2019 και μετά.

Αυτό θα είναι και το μετεκλογικό στοίχημα για όποια κυβέρνηση αναδείξουν οι κάλπες.

«Κάντο όπως η Ελλάδα»

Μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών για την Ελληνική Οικονομία, ο Χρήστος Σταϊκούρας, θύμισε ότι οι «θετικές ειδήσεις» προέκυψαν με Ανάπτυξη και μείωση σε 50 φόρους, αντί λιτότητα.

Και οι «θετικές ειδήσεις» δεν τελείωσαν, αφού αποκάλυψε ότι έπονται και νέες!

Στις επαινετικές για τη χώρα μας ανακοινώσεις τους, ο πρόεδρος του Eurogroup –αλλά και οι Οίκοι Αξιολόγησης- επικαλούνται ως «μεγάλη επιτυχία» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 2023.

Η Ελλάδα έκανε και πάλι όμως την μεγάλη ανατροπή, αφού ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσημα ήδη, ότι από το 2022 κιόλας η Ελλάδα εκμηδένισε το πρωτογενές έλλειμμα! 

Και η επιτυχία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, αν αποδειχθεί ότι η παραγωγή πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων ξεκίνησε επίσης από το 2022! 

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν και εφόσον τελικά η Eurostat αποφανθεί ότι πρέπει να προσμετρηθούν στην περσινή χρονιά, τα κέρδη από τα τελευταία ANFA’s SMP’s που εισέπραξε προ ημερών η χώρα, αφού αποτελούσαν επιβράβευση για το τέλος της αυξημένης εποπτείας το 2022.

Αλλά ακόμα και αν μεταφερθούν στο 2023 που εισπράχθηκαν, θα είναι και πάλι «θετική είδηση» αφού θα καταστήσουν ακόμα ευκολότερο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στη φετινή χρονιά.

ΕΕ: Όχι σε «τσάμπα» παροχές

Παρά την προεκλογική αβεβαιότητα και διεθνή αστάθεια, ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν ξεκάθαρος: «καμία κυβέρνηση δεν θα έχει κληρονομήσει μετά τις εκλογές μιαν υγιέστερη οικονομική προοπτική από οποιαδήποτε προηγούμενη, λόγω του έργου που έχετε παράγει και των – κάποιες φορές δύσκολων– επιλογών  που έχετε κάνει» τόνισε. «Και για αυτό και μόνο, θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι για την υπηρεσία που προσφέρατε στον ελληνικό λαό» υπογράμμισε.

Ήδη τα νεότερα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η ανάπτυξη στη χώρα το 2022 ήταν ακόμα υψηλότερη από όσο προβλεπόταν (5,9% αντί 5,2% του ΑΕΠ). Εξέλιξη που “μεταφράζεται” αυτομάτως και σε νέα αύξηση που θα γίνει στις συντάξεις. 

Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης του 2022 φαίνεται να έκλεισε στο 3% αντί στο 4%. Και όλα αυτά αποτελούν ιδανική αφετηρία για το 2023 που, αντί να παράγει ελλείμματα, ξεκινά κατευθείαν με πλεονάσματα και Ανάπτυξη.

Στον δρόμο αυτό καλείται να συνεχίσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, όταν ισχύσουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που θα αποφασιστούν μετά τις εκλογές. «Πυξίδα» αποτελεί η «δημοσιονομική καθοδήγηση» που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  για μετά το τέλος των οριζόντιων μέτρων στήριξης.

«Αυτά  πρέπει να είναι καλά νέα για τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς» είπε από την Αθήνα ο Πασκάλ Ντόναχιου, δείχνοντας πού θα κάτσει η «μπίλια» των αποφάσεων.

Το παζάρι αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2023, όπως εκτιμά η Αθήνα. Ειδικά για χώρες με υψηλό χρέος όμως -δηλαδή Ελλάδα και Ιταλία-  η πίεση των Βρυξελών αλλά και των διεθνών αγορών για μεγαλύτερα πλεονάσματα είναι άμεση και από σήμερα ήδη.

epirusblog.gr
5 of 5
Εξαγγελίες για παροχές και αυξήσεις μόνο με πλεονάσματα και ανάπτυξη το 2024
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7712041295677585432
item