Κέρκυρα - Πάσχα 2023: Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα και το έθιμο των Μπότηδων

Την τιμητική της έχει και φέτος η Κέρκυρα καθώς χιλίαδες είναι οι αυτοί που την επέλεξαν για να γιορτάσουν το Πάσχα στο νησί.

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος, του μοναδικού επιταφίου που γίνεται η περιφορά του γίνεται λίγες ώρες πριν την Ανάσταση ενώ περίπου στις 11 πραγματοποιήθηκε το έθιμο των Μπότηδων με το σπάσιμο των κανατών από τα μπαλκόνια

Δείτε βίντεο


H περιφορά του επιταφίου του Αγίιου Σπυρίδωνα

Το έθιμο με την περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα διατηρείται από το 1574 όταν οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο.

Έτσι οι Κερκυραίοι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο Άγιος έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος.


Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης ενώ μετά το τέλος της λιτανείας ο Άγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.
Το έθιμο των Μπότηδων

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. 

Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς.

Δείτε live εικόνα από την Κέρκυρα
Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας - Δείτε φωτογραφίες

Το «παρών» στα δύο έθιμα έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στην Κέρκυρα για τις διακοπές του Πάσχα. 

O κ. Τσίπρας βρέθηκε και σε ένα μπαλκόνι από όπου πέταξε έναν από τους μπότηδες

tsipras_kerkyra_in__2_
tsipras_kerkyra_in__3_
tsipras_kerkyra___3_
kerkyra_agios_spyridonas_1
kerkyra_agios_spyridonas_3
kerkyra_agios_spyridonas_2
kerkyra_agios_spyridonas_4

epirusblog.gr
5 of 5
Κέρκυρα - Πάσχα 2023: Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα και το έθιμο των Μπότηδων
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 3960863212691430249
item