Εκλογές 2023: Χαμός από τους απόδημους για να ψηφίσουν στις εκλογές - Το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης λήγει η προθεσμία

Τη δυνατότητα των Ελλήνων της Διασποράς να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, υπενθυμίζει σε σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία. 

Ήδη, αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έχουν ξεπεράσει τις 26.000 και τις τελευταίες ώρες γίνεται... χαμός.

Λόγω αυτού του γεγονότος, δίνεται άτυπη παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών έως τις 12 το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης.

Σε αυτήν, επισημαίνεται πως για να μπορέσουν οι απόδημοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα,  είναι απαραίτητο να έχουν εγγραφεί στην πλατφόρµα apodimoi.gov.gr

Η προθεσµία υποβολής αιτήσεων κλείνει 12 ηµέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Εάν για παράδειγµα το Προεδρικό Διάταγµα εκδοθεί 22 Απριλίου η καταληκτική ηµεροµηνία θα είναι η Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 23.59 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οποιοσδήποτε χρειάζεται βοήθεια σχετικά µε την εγγραφή, μπορεί να επικοινωνήσει στο email diaspora@nd.gr ή στα τηλέφωνα (και µέσω WhatsApp 24/7):

- +30 210 944 4250
- +30 697 293 2760
- +30 697 562 6885
- +30 698 564 0589

Σημασία έχει να επισημανθεί το γεγονός πως οποιοσδήποτε Έλληνας µπορεί να ψηφίσει από το εξωτερικό χωρίς να είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, ακόµη και εάν επιθυµεί να ψηφίσει από το εξωτερικό στις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Πάνω από 26.000 οι εγγραφές - Οι προϋποθέσεις

Περισσότεροι από 26.000 Έλληνες του εξωτερικού έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για να συμμετέχουν από τον τόπο διαμονής τους στις εκλογές. 

Μια από τις προϋποθέσεις είναι το να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση πέρσι ή φέτος. Η δήλωση μπορεί να είναι μηδενική ενώ μπορεί να υποβληθεί και εκπρόθεσμα, ακόμα και σήμερα.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο νόμος για τους απόδημους -που προκύπτει ως προϊόν συμβιβασμού της Νέας Δημοκρατίας με τα υπόλοιπα κόμματα- δεν καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους ομογενείς, αλλά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται.

Όπως αναφέρεται σε προηγούμενη ανακοίνωση του εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η πρώτη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, είναι από το 1988 έως σήμερα να έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει φέτος ή πέρυσι φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. 

Με απόφαση της κυβέρνησης μπορούν να υποβάλουν ακόμη και σήμερα εκπρόθεσμη μηδενική φορολογική δήλωση χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Επίσης, δεν απαιτείται να είναι φορολογικά κάτοικοι εξωτερικού, δηλαδή να έχουν δηλωθεί στη ΔΟΥ Εξωτερικού.

Ακόμη και όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν μόνο στις 21 Μαΐου από το εξωτερικό, μπορούν να γραφτούν, ώστε να ψηφίσουν μόνο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και στις 22 Μαΐου να επιλέξουν να διαγραφούν από τη λίστα.

Αναλυτικά η διαδικασία:

Η είσοδος στην ψηφιακή πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet όσων απόδημων Ελλήνων επιθυμούν να εγγραφούν στους «ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού» προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή τους.

Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού θα πρέπει:

-να έχουν μείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
-να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος
-απαραίτητοι για την είσοδο στο σύστημα οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet
-ακολουθούν τα βήματα όπως αυτά εμφανίζονται στην πλατφόρμα και συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία
-σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, επιλέγουν "Παροχή συναίνεσης" για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων

Οδηγίες χρήσης της εφαρμογής αναλυτικά:

Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.

Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Βήμα 4ο: Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην Ελληνική Επικράτεια επιλέγοντας το δημόσιο φορέα έκδοσης.».

Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις Ευρωεκλογές, σε εκλογικό τμήμα που θα συσταθεί σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ.

Βήμα 5ο: Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. 

Με αυτοπρόσωπη παρουσία, το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, apodimoi.gov.gr.

Για αναλυτικές οδηγίες ως προς τη χρήση της εφαρμογής δείτε το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης

Συχνές Ερωτήσεις εκλογέων εξωτερικού

– Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

• να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
• να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ως «φορολογική δήλωση» νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1),
αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν.

Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον:

α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και
β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

– Υπάρχει προθεσμία για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού;

Ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. 

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα προσωπικά στοιχεία του, να αναστέλλει την εγγραφή του για ορισμένο χρονικό διάστημα και να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

– Πως μπορώ να μεταβάλω τα στοιχεία της αίτησής μου;

Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και δώδεκα (12) ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να μεταβάλλει τα στοιχεία της αίτησής του.

Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση μεταβολής στοιχείων καταχωρώντας την νέα διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του και τα νέα στοιχεία επικοινωνίας.

Μεταβολές αιτήσεων ή εγγραφές που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα (12) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς κατάλογους του εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.

– Πως μπορώ να αναστείλω ή να ακυρώσω την εγγραφή μου στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού;

Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και τρεις (3) ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να αναστείλει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση αναστολής εγγραφής εκλογέα. Μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την εγγραφή του, μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr, υποβάλλοντας αίτηση άρσης αναστολής εγγραφής εκλογέα.

Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και τρεις (3) ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr, υποβάλλει αίτηση ακύρωσης εγγραφής εκλογέα και διαγράφεται οριστικά από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Αναστολές ή διαγραφές αιτήσεων που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.

– Σε ποιο μέρος θα ψηφίσω αν υποβάλλω αίτηση;

Θα ψηφίσετε στην πόλη που έχετε επιλέξει μέσω της εφαρμογής αν συσταθεί εκλογικό τμήμα, δηλαδή αν υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. 

Σε διαφορετική περίπτωση θα ενημερωθείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

– Πως ενημερώνομαι για την εγγραφή μου στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού;

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

– Μπορώ να απευθυνθώ στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας που διαμένω;

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. 

Με αυτοπρόσωπη παρουσία, το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή.

– Γιατί δεν εμφανίζονται τα στοιχεία μου στη φόρμα της αίτησης;

Κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης των προσωπικών σας στοιχείων, μεταξύ του Βασικού Εκλογικού Καταλόγου Ελλήνων Εκλογέων και της Α.Α.Δ.Ε., προέκυψαν ελλείψεις ή εντοπίστηκαν λάθη.

Α) Στην περίπτωση που τα στοιχεία σας είναι ελλιπή ή μη επικαιροποιημένα στη βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε., για τον εντοπισμό τους παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε www.aade.gr , επιλέξτε «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση», συνδεθείτε εισάγοντας «Όνομα χρήστη» και «Κωδικό πρόσβασης» και στην επιλογή «Στοιχεία Μητρώου/ Φυσικού Προσώπου» ελέγξτε αν τα προσωπικά σας στοιχεία στο Μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. είναι ακριβώς όμοια με τα αναγραφόμενα στην αστυνομική σας ταυτότητα.

Εάν δεν συμφωνούν και προκειμένου να διορθωθούν, παρακαλούμε να επιλέξετε το έντυπο Δ210 από το σύνδεσμο https://www.aade.gr/polites/katalogos-entypon, να το συμπληρώσετε με τα σωστά στοιχεία, να το υπογράψετε και συνοδευόμενο από φωτοτυπία της ταυτότητάς σας να το στείλετε στο email της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. σας.

Για την εύρεση των στοιχείων επικοινωνίας ΔΟΥ πατήστε εδώ.

Β) Στην περίπτωση που τα στοιχεία σας είναι καταχωρισμένα με λανθασμένο τρόπο στον βασικό εκλογικό κατάλογο του Δήμου σας, γεγονός που το εντοπίζεται στην εφαρμογή "Μάθε που Ψηφίζεις" του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται εδώ (https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/), για τη διόρθωσή τους θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Δημοτολόγιο του Δήμου εγγραφής σας.

– Έκανα διόρθωση των στοιχείων στο Μητρώο της ΑΑΔΕ. Στην εφαρμογή συνεχίζει να μου δείχνει τα στοιχεία μου όπως πριν τη διόρθωση.

Μόλις ενημερωθείτε από την ΑΑΔΕ ότι πραγματοποιήθηκε η διόρθωση των στοιχείων σας, θα εισέρθετε στην εφαρμογή των αιτήσεων Ελλήνων του Εξωτερικού, θα επιλέξετε το προφίλ και από εκεί θα πατήσετε το κουμπί «Ανανέωση Στοιχείων Χρήστη».

– Ο Δήμος βασικής εγγραφής μου προέβηκε στη διόρθωση των στοιχείων μου. Πότε θα εμφανιστεί η αλλαγή στον εκλογικό κατάλογο;

Βάσει του άρθρου 12 του Π.Δ 26/2012, η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων γίνεται κάθε ημερολογιακό δίμηνο. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ 26/2012 «Κάθε εκλογέας μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα τη διόρθωση κάθε στοιχείου εγγραφής του στον εκλογικό κατάλογο». 

Εάν έχετε αιτηθεί στο Δήμο βασικής εγγραφής σας διόρθωση των στοιχείων σας, η διόρθωση αυτή θα πρέπει να αποσταλεί από τον οικείο Δήμο στο Υπουργείο Εσωτερικών στην επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (βάση ημ/νίας ολοκλήρωσης της διόρθωσης). 

Επομένως θα αναμένετε την ολοκλήρωση της αναθεώρησης για να μπορέσετε να κάνετε εκ νέου αίτηση Έλληνα κατοίκου εξωτερικού. 

Μπορείτε να ελέγχετε την εξέλιξη της διόρθωσης από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ στο «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» ελέγχοντας την ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης.

epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές 2023: Χαμός από τους απόδημους για να ψηφίσουν στις εκλογές - Το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης λήγει η προθεσμία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7648424550225174644
item