Εκλογές 2023: Επισπεύδει η κυβέρνηση την τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη – Ενδεχομένως να κατατεθεί και σήμερα

Επισπεύδει η κυβέρνηση την κατάθεση της τροπολογίας που αναμένεται να βάλει τέλος στην κάθοδο του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες» που ίδρυσε ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάθεση της επίμαχης διάταξης ενδεχομένως να γίνει εντός της ημέρας, προκειμένου να ψηφιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα.

Μέσω της τροπολογίας, θα ανατεθεί στην Ολομέλεια του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, η επικύρωση των συνδυασμών που θα κατέλθουν στις εκλογές

Μέχρι σήμερα η επικύρωση γινόταν από πενταμελή σύνθεση ανωτάτων δικαστικών. Τώρα θα αποφανθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου με 11μελή σύνθεση.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ο νόμος 5019/2023, που εμπεριέχει έναν… γρίφο, καθώς το Σύνταγμα απαιτεί την αμετάκλητη καταδίκη ενός προσώπου για να μην μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές και όχι την πρωτόδικη όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον κ. Κασιδιάρη.

Ο νέος νόμος ωστόσο, που ψηφίστηκε με διευρυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή, προβλέπει ότι μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση μπλοκαρίσματος καθόδου στις εκλογές ακόμα και με πρωτόδικη καταδίκη για ηγετικά μέλη ή και απλούς βουλευτές κόμματος που έχουν καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία και για συμμετοχή είτε σε εγκληματική (σ.σ. όπως συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή) είτε σε τρομοκρατική οργάνωση. Άρα, θα χρειαστεί να ερμηνευθεί ο νόμος κατά την πρώτη εφαρμογή του.

epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές 2023: Επισπεύδει η κυβέρνηση την τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη – Ενδεχομένως να κατατεθεί και σήμερα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5396694772515796029
item