Πρέβεζα: Στο ΣΕΪΤΑΝ ΠΑΖΑΡ έσπασαν 2.000 κανάτια για να ξορκίσουν το κακό!

Εκατοντάδες μπότηδες έσπασαν στο πλακόστρωτο δίπλα στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στο Σεϊτάν Παζάρ, στην Πρέβεζα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την πρώτη Ανάσταση...
​Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης στην Πρέβεζα παρακολούθησαν εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι της πόλης. 
Όπως κάθε χρόνο, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και μόλις οι καμπάνες του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους σημάνουν χαρμόσυνα, δεκάδες πήλινα αντικείμενα "σπάζουν” με θόρυβο στο πλακόστρωτο του ιστορικού κέντρου αλλά και σε όλη την πόλη.
Picture
Η Δημοτική αρχή φέτος διέθεσε δωρεάν περισσότερα από 2.000 πήλινα σκεύη για να σπάσουν οι επισκέπτες που ήρθαν στην Πρέβεζα ιδιαίτερα για το έθιμο.

Το έθιμο έρχεται από την Τουρκοκρατία

Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης πραγματοποιείται σε ένα γραφικό λιθόστρωτο δρομάκι, στο "διαβολοπάζαρο των Τούρκων", στην καρδιά της πόλης.

Το έθιμο, έρχεται από την Τουρκοκρατία και το τηρούν από γενιά σε γενιά οι καταστηματάρχες, για να στείλουν το χαρούμενο μήνυμα της Ανάστασης. 
Μόλις ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαράλαμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση, οι ήχοι των κροτίδων διαπερνούν την πόλη, ενώ οι πιστοί ντόπιοι και επισκέπτες σπάζουν στο πλακόστρωτο του Σαϊτάν εκατοντάδες πήλινα κανάτια. 
Στην σκλαβωμένη Ελλάδα, οι Πρεβεζιάνοι, έφτιαχναν μόνοι τους κροτίδες, για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους, τις άγιες μέρες του Πάσχα. 
Το έθιμο ολοκληρώνεται με κεράσματα. Οι καταστηματάρχες προσφέρουν στον κόσμο παραδοσιακά γλυκά.
Picture
Πηγή: ​thetoc.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Στο ΣΕΪΤΑΝ ΠΑΖΑΡ έσπασαν 2.000 κανάτια για να ξορκίσουν το κακό!
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 7159779620506590399
item