Η Ελλάδα πυλώνας του ΝΑΤΟ: Το «Χτύπημα του Ποσειδώνα»στην Ανατολική Μεσόγειο – Τρία συμμαχικά αεροπλανοφόρα με τα ετοιμοπόλεμα Rafale

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «Neptune Strike 23-1» όπου απέδειξαν ότι διαθέτουν και τα μέσα και την εμπειρία όχι απλά να λαμβάνουν μέρος σε πολυεθνικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας αλλά και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Τρία Συμμαχικά αεροπλανοφόρα, μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, μαζικοί Σχηματισμοί μαχητικών, Ειδικές Επιχειρήσεις, δικτυοκεντρικός πόλεμος, εμπλοκή της αεράμυνας και επιχειρήσεις Έρευνας-Διάσωσης συνέθεσαν μια άσκηση με υψηλό δείκτη διακλαδικότητας η οποία πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο στο FIR Αθηνών αλλα και στις Ελληνικές θάλασσες.

image5

image4

Σημείο αναφοράς για μια ακόμη φορά η Κρήτη και η Σούδα η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό ορμητήριο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο δίνοντας προστιθέμενη αξία στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ειδικά έπειτα από την απομόνωση της γειτονικές Τουρκίας. 

Η οποία για μία ακόμη φορά είχε εξαιρετικά μειωμένη συμμετοχή στην άσκηση τόσο σε μέσα όσο και στα σενάρια ακόμα και σε περιοχές κοντά στις ακτές της.

image2

image10

Για πρώτη φορά δίπλα στα μαχητικά της Συμμαχίας τα οποία απονηώνταν από τα τρία αεροπλανοφόρα πέταξαν και τα Ελληνικά Rafale με τις «ριπές» να αποδεικνύουν ότι μόλις 13 μήνες έπειτα από την παραλαβή τους όχι απλά είναι επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμες αλλά μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις υψηλής δυσκολίας. 

Τέσσερα Rafale της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι» ανέλαβαν αμυντικό ρόλο (Defensive Counter Air) ενώ στα σενάρια της «Neptune Strike»  συμμετείχαν ακόμη οκτώ μαχητικά της HAF, έξι F-16 διαφόρων τύπων αλλά και δύο «Δελταπτέρυγα» Mirage 2000-5 σε επιθετικό ρόλο (OffensiveCounter Air). 

epirusblog.gr
5 of 5
Η Ελλάδα πυλώνας του ΝΑΤΟ: Το «Χτύπημα του Ποσειδώνα»στην Ανατολική Μεσόγειο – Τρία συμμαχικά αεροπλανοφόρα με τα ετοιμοπόλεμα Rafale
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7880381563717511014
item