Πώς πήρε το όνομά του το διάσημο κοκτέιλ Mai Tai

Ακούγοντας το όνομά του, πολύ συγκεκριμένα πράγματα σου έρχονται στο μυαλό: Tiki κουλτούρα, ανεμελιά, εξωτικές μουσικές, σερφ και παραλίες στα νησιά της Πολυνησίας. 

Το Mai Tai είναι πράγματι ένας “πρεσβευτής” όλων αυτών, συνδυάζοντας στο ίδιο ποτήρι ρούμι, χυμούς και σιρόπια. 

Παράλληλα είναι από τα πιο διαχρονικά cocktails που ισορροπούν ανάμεσα στον funky χαρακτήρα τους και το υψηλότερο επίπεδο του fine drinking.

Το Mai tai είναι ένα νόστιμο κοκτέιλ με βάση το ρούμι που έχει γίνει συνώνυμο της κουλτούρας tiki. 

Για σχεδόν έναν αιώνα, οι άνθρωποι που αγαπούν τα κοκτέιλ με ρούμι, απολαμβάνουν αυτό το ποτό εμπνευσμένο από την Πολυνησία που συνδυάζει παλαιωμένο ρούμι, πορτοκαλί curaçao και οργεάτο.

Από την αρχή του 20ου αιώνα, εκατοντάδες παραλλαγές αυτού του κοκτέιλ έχουν εμφανιστεί για να μεταφέρουν τους πρόθυμους “πότες” σε μια προσωρινή τροπική όαση. 

Σήμερα, αυτό το παρασκεύασμα με θέμα το tiki εμφανίζεται σε μενού σε όλο τον κόσμο, αλλά από πού ξεκίνησε;

Με συγκρουόμενες ιστορίες γύρω από την πραγματική προέλευση του ποτού – η ιστορία του mai tai έχει από καιρό μαγέψει πολλούς γνώστες των κοκτέιλ. Παρακάτω όμως βρήκαμε τη λύση στο “μυστήριο” του mai tai.

Η ιστορία

Ο Victor, ο οποίος έγινε γνωστός ως Trader Vic, ήταν ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου με θέμα το tiki στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Το 1933, στο πρώτο εστιατόριο του brand στο Όκλαντ -που παρεμπιπτόντως σέρβιρε πολυνησιακή κουζίνα με ασιατικές επιρροές και ποτά από τα νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής- ο Bergeron αποφάσισε να παρουσιάσει σε δύο πελάτες του από την Αϊτή, τους Ham και Carrie Guild, μία νέα του συνταγή η οποία περιείχε τζαμαϊκανό ρούμι 17 ετών, ένα είδος σιροπιού που ο ίδιος ο Trader Vic αποκαλούσε rock candy (με δύο μέρη ζάχαρης και ένα νερού) και χυμό lime.

Ο Vic θυμόταν ότι η Carrie ήπιε μια γουλιά και είπε, «Mai Tai – Roa Ae». Στα Ταϊτικά αυτό σημαίνει «Έξω από αυτόν τον κόσμο – Το καλύτερο». Λοιπόν, αυτό ήταν. Ονόμασα το ποτό «Mai Tai».

Η συνταγή θα γινόταν το κορυφαίο κοκτέιλ του Trader Vic, με την τέλεια ισορροπία τροπικών γεύσεων και λεπτής γεύσης. 

Ο Victor επέμεινε ότι το mai tai ήταν η αρχική του συνταγή και είπε ότι όποιος δεν πίστευε ότι το ποτό ήταν δημιουργία του ήταν «βρωμιάρης».

 Το ποτό του Victor έγινε τελικά τόσο δημοφιλές που η έλλειψη από ρούμι τον ανάγκασε να προσαρμόσει την αρχική συνταγή mai tai.

Το Mai Tai κέρδιζε συνεχώς δημοφιλία τις επόμενες δεκαετίες, κάνοντας μάλιστα κινηματογραφικές εμφανίσεις σε ταινίες όπως το Blue Hawaii του 1961, με τον Elvis Presley, ενώ ο Richard Nixon συνήθιζε να πετάγεται στο πλησιέστερο στον Λευκό Οίκο, Trader Vic και να απολαμβάνει το εν λόγω cocktail.

Στο ποτό προσαρμόστηκαν αργότερα χυμοί φρούτων και blends από ρούμια, για να φτάσουμε στις εκατοντάδες παραλλαγές που υπάρχουν σήμερα στα μπαρ του πλανήτη.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς πήρε το όνομά του το διάσημο κοκτέιλ Mai Tai
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2881231746303396329
item