Erickson: Εργοστάσιο ελικοπτέρων στην Ελλάδα… μεγάλη επένδυση

Τις λεπτομέρειες της πρόθεσης της αμερικανικής εταιρείας Erickson Inc. να επενδύσει στην Καβάλα συζήτησαν στην πόλη ο επικεφαλής της εταιρείας, Doug Kitani, και οι Έλληνες υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Φραγκογιάννης. 

Η Erickson Inc., κατασκευάστρια αμυντικού και πολιτικού εξοπλισμού, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ελικοπτέρων ειδικού σκοπού (πυροσβεστικά, μεταφορικά κ.λπ.) και ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια μονάδα συναρμολόγησης και συντήρησης ελικοπτέρων της στη βορειοελλαδική πόλη.

Παράλληλα, στόχος στην ίδια μονάδα, που θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα της Καβάλας, είναι να στελεχωθεί και ένα κέντρο εκπαίδευσης πιλότων ελικοπτέρων Erickson. 

Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο ήδη λειτουργεί από τις αρχές του έτους η εταιρεία Egnatia Aviation, η οποία εκπαιδεύει πιλότους αεροπλάνων. Το αεροδρόμιο, μάλιστα, επισκέφθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Αν. Μακεδονία-Θράκη.

Ο τελευταίος, φυσικά, ήταν ενήμερος για την πρόθεση της Erickson να επενδύσει στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. 

Η αμερικανική εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Portland του Oregon -δίπλα δηλαδή στην Καλιφόρνια-, φέρεται να έχει αποστείλει επιστολή πρόθεσης (LoI) εδώ και μερικούς μήνες, ενώ οι συζητήσεις άρχισαν να ζωηρεύουν μετά την επίσκεψη Φραγκογιάννη στο Σαν Φρανσίσκο πέρυσι τον Νοέμβριο. 

Αυτές τις μέρες ξεναγείται στην Καβάλα και στο αεροδρόμιό της ο επικεφαλής της εταιρείας, Doug Kitani.

Tην υπόθεση της συγκεκριμένης επένδυσης κινεί συστηματικά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης. 

Ο τελευταίος, αν και λόγω προσωπικού προβλήματος δεν παραβρίσκεται στις συζητήσεις της Καβάλας, εντούτοις δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του δικτυακού τόπου της Erickson. 

Εκεί ο Αμερικανός πρέσβης εμφανίζεται σε ολιγόλεπτο βίντεο, όπου -δίπλα σε ελικόπτερα της ελληνικής Πολιτικής Προστασίας- εκφράζει τις ευχαριστίες του στο προσωπικό της Erickson, για τη συνδρομή του στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Όμως γιατί χρειάζεται την Καβάλα η Erickson; O πρώτος λόγος έχει να κάνει με τις πολλές δουλειές που έχει στην περιοχή η αμερικανική εταιρεία. Καθώς τα τελευταία χρόνια οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα μαστίζονται από πολλές και μεγάλες πυρκαγιές, η εταιρεία επιθυμεί μια μονάδα πυροσβεστικών ελικοπτέρων της να σταθμεύει στην περιοχή.

Το κόστος μεταφοράς των ελικοπτέρων αυτών από τις ΗΠΑ είναι τεράστιο και κυρίως απαιτεί χρόνο, ειδικά στις περιπτώσεις που οι ανάγκες είναι μεγάλες, π.χ. με την εκδήλωση μιας μεγάλης πυρκαγιάς. 

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες μονάδες πυροσβεστικών ελικοπτέρων θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικές, καθώς συνιστούν εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ακριβείς ρίψεις πυροσβεστικών υγρών.

Ο δεύτερος λόγος που επιθυμεί η εταιρεία να επενδύσει στη χώρα μας έχει να κάνει και με αγορές ελικοπτέρων της Πολιτικής Προστασίας (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης), ενώ επιπλέον θέλει να εξασφαλίσει και τα πλεονεκτήματα των νόμων περί στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα μας. 

Τέλος, η συμφωνία αυτή συσφίγγει περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που επιθυμούν διακαώς και οι δύο πλευρές.

Πρόθεση της εταιρείας, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι να δημιουργηθεί στην Καβάλα, εκτός από μονάδα συντήρησης των ελικοπτέρων, και μονάδα συναρμολόγησης. 

Επίσης, πρόθεση είναι η δημιουργία μονάδας εκπαίδευσης, καθώς, όπως λέγεται, η μίσθωση πιλότων από το εξωτερικό για πυροσβεστικό έργο μπορεί να κοστίζει περισσότερο από τη μίσθωση του ελικοπτέρου. 

Έτσι, η αμερικανική εταιρεία θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα προσωπικού, που θα προσφέρει υπηρεσίες τα καλοκαίρια, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής.

Οι δηλώσεις σχετικά με την πορεία των συζητήσεων της Καβάλας θα γίνουν σε λίγες ημέρες, καθώς οι δύο πλευρές τηρούν το τριήμερο εθνικό πένθος.

epirusblog.gr
5 of 5
Erickson: Εργοστάσιο ελικοπτέρων στην Ελλάδα… μεγάλη επένδυση
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 366650388027005028
item