«Dynamic Manta»: To εντυπωσιακό ρεσάλτο σε Ιταλικό υποβρύχιο και η επιβλητική παρουσία του «ΠΙΠΙΝΟΣ» – Τα «βατράχια» έκλεψαν τις εντυπώσεις

Mια ακόμη πολυεθνική «Dynamic Manta» ολοκληρώθηκε στη Σικελία με το Ελληνικό υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» να επιβεβαιώνει τον ηγετικό του ρόλο ως «σιωπηλός θηρευτής» χωρίς αντίπαλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» να αποτελεί εξαιρετικά υπολογίσιμη Μονάδα Επιφανείας στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο καθώς η εμπειρία και το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο του πληρώματος αντιπαρέρχεται την παλαιότητα των ανθυποβρυχιακών της συστημάτων και αντιμετωπίσει ως ίσος προς ίσο πολύ πιο σύγχρονα πλοία.

image171

Όμως φέτος τις εντυπώσεις έκλεψε η Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ η οποία συμμετείχε στην άσκηση. 

Το ρεσάλτο που έκαναν τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού σε Ιταλικό υποβρύχιο ήταν ένα από τα καινούργια σενάρια της «Dynamic Manta»

Οι  Έλληνες ΟΥΚαδες είχαν επιβιβαστεί αρχικά στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» και στην εξέλιξη της άσκησης μετεπιβιβάστηκαν στο υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» το οποίο καταδύθηκε σε μεγάλο βάθος.

image252

Ακολούθησε ανάδυση με τους βατραχανθρώπους να χρησιμοποιούν μια μικρή φουσκωτή λέμβο για να προσεγγίσουν το Ιταλικό υποβρύχιο που συμμετείχε στην άσκηση. 

Τα «βατράχια» της ΔΥΚ με πλήρη οπλισμό προχώρησαν σε νηοψία του υποβρυχίου και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ελληνική φρεγάτα όπου εκτέλεσαν άλλα εκπαιδευτικά αντικείμενα.

image520

Παρά τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει η ΔΥΚ τα οποία καταβάλλονται προσπάθειες να επιλυθούν με ενίσχυση σε προσωπικό και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, η Μονάδα εξακολουθεί να διατηρείται  σε πολύ υψηλά επιχειρησιακά επίπεδα και να το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία είτε πρόκειται για συνεκπαιδεύσεις εντός της χώρας είτε σε αποστολές όπως η επιχείρηση «IRINI» όπου ο ρόλος των «βατράχων» είναι καθοριστικός.

image710

Σε πολλές περιπτώσεις κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες οι επίλεκτοι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησαν σε συναινετικές νηοψίες υψηλής δυσκολίας είτε με λέμβους είτε με ελικόπτερο για να καταρριχηθούν πάνω σε εμπορικά πλοία. 

Κάθε σύγκριση με αντίστοιχους SOFάλλων κρατών ήταν αποκαλυπτική για την υπεροχή των Ελλήνων κομάντος. Ανάλογες ήταν οι κριτικές για την Ομάδα της ΔΥΚ και στην «Dynamic Manta 23».

image86

Η έμφαση πάντως που έδωσε φέτος το ΝΑΤΟ στην προβολή του Ελληνικού υποβρυχίου ‘’ΠΙΠΙΝΟΣ’’ συνδέεται με το γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά το ‘’214’’ του Στόλου κατέδειξε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν καταδυθεί ακόμα και από πλοία με κορυφαίες δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο όπως η φρεγάτα του Καναδικού ναυτικού «HMCS FREDERICTON» και η Ιταλική «ITS MARGOTTINI»  ή ακόμη και το Αμερικανικό αντιτορπιλικό «USSJamesEWilliams» τα οποία συμμετείχαν στην άσκηση.

image105

Το Ελληνικό υποβρύχιο παρέμεινε αθέατο για αρκετά 24ωρα στοχοποιώντας πλοία επιφανείας ενώ δεν εντοπίστηκε από τα «εχθρικά» υποβρύχια παρά την ανελέητη αναζήτηση. 

Έτσι οι «σιωπηλοί θηρευτές» του Στόλου συνεχίζουν να «σφραγίζουν» τη συγκεκριμένη άσκηση και να αποτελούν σημείο αναφοράς πάνω στα οποία σχεδιάζονται και εκτελούνται τα σημαντικότερα σενάρια της «DynamicManta».

image113

Η κορυφαία στη Μεσόγειο ΝΑΤΟικη άσκηση περιλαμβάνει μια σειρά από σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια.

– Anti Surface Warfare (ASUW) επιχειρήσεις.

Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (Anti Submarine Warfare – ASW).

Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση(Combined Anti –Submarine Exercise – CASEX).

– Ασκήσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SpecialOperations

Forces Exercise-SOFEX).

– Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (SurfaceWarfare Exercise SURFEX).

Εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλει στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών συμμαχικών δυνάμεων.

image121

epirusblog.gr
5 of 5
«Dynamic Manta»: To εντυπωσιακό ρεσάλτο σε Ιταλικό υποβρύχιο και η επιβλητική παρουσία του «ΠΙΠΙΝΟΣ» – Τα «βατράχια» έκλεψαν τις εντυπώσεις
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3741672657595370443
item