Ελληνικής καταγωγής ο νέος CEO της Silicon Valley Bank, μετά την κατάρρευση- Ποιος είναι ο Τιμ Μαγιόπουλος

Το φίδι από την τρύπα καλείται να βγάλει ο νέος -ελληνικής καταγωγής- CEO της Silicon Valley Bank, Τιμ Μαγιόπουλος.

Ο Τίμοθι Μαγιόπουλος έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πελάτες της τράπεζας για να τους πει ότι «business as usual» -η δουλειά συνεχίζεται κανονικά δηλαδή- παρά τις «εξαιρετικά δύσκολες» τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει μετά τη δραματική κατάρρευση της τράπεζας.

Ο Τιμ Μαγιόπουλος ορίστηκε ως νέος διευθύνων σύμβουλος το πρωί της Δευτέρας, αφού η κυβέρνηση απέλυσε τους υφιστάμενους διευθυντές, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού, Γκρεγκ Μπέκερ.

«Η Silicon Valley Bank, N.A., είναι ανοιχτή και διεξάγει τις δραστηριότητές της ως συνήθως», έγραψε ο Μαγιόπουλος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό το μήνυμα έφτασε σε όλους τους πελάτες χθες το απόγευμα.

«Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε. Αναγνωρίζω ότι οι τελευταίες ημέρες ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους πελάτες μας και τους υπαλλήλους μας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της εκπληκτικής κοινότητας που υπηρετούμε», είπε ο νέος CEO, δηλώνοντας: «Από σήμερα αναλαμβάνω καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία».

There was no email from the CEO to the bank clients. It's been no more than 12 hours since Tim Mayopoulos was appointed CEO and we already have an email from him stating that the deposits will be available and aims to restore confidence and trust from their clients.
Image

Share

Συμπλήρωσε ότι αναλαμβάνει τον ρόλο με «ταπεινότητα», «εμπειρία» και «εκτίμηση για την οικονομία της καινοτομίας».

Ποιος είναι ο Τιμ Μαγιόπουλος -Έχει το «knowhow» σε καιρούς κρίσης

Ο Τimothy J. Mayopoulos γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1959 από τον Harry B. Mayopoulos και τη σύζυγό του Eleanor Ida Mayopoulos. Ο πατέρας του ήταν τεχνικός αεροναυπηγικής, συνδικαλιστής και μέλος της United Auto Workers. Η μητέρα του εργαζόταν με μερική απασχόληση σε αλυσίδα πολυκαταστημάτων.

Πήρε πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1980 και έκανε το διδακτορικό στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης το 1984.

Ο Μαγιόπουλος θεωρείται από πολλούς στον κλάδο ως αξιόπιστο στέλεχος με πείρα τόσο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν πληγεί παλιότερα από κρίσεις όσο και στον τομέα της τεχνολογίας.

Εντάχθηκε στη Fannie Mae στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και έφτασε να γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, επαναφέροντας την εταιρεία σε κερδοφορία και αποδίδοντας περισσότερα από 167 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα στους φορολογούμενους.

Ο Μαγιόπουλος αποχώρησε το 2018, και τον Ιανουάριο του 2019 εντάχθηκε στην τεχνολογική εταιρεία Blend, η οποία παρέχει λογισμικό βασισμένο σε cloud για να επιτρέπει σε τράπεζες, πιστωτικούς οργανισμούς, υποθηκοφύλακες και άλλες εταιρείες να επεξεργάζονται δισεκατομμύρια δολάρια ενυπόθηκων δανείων και καταναλωτικών τραπεζικών συναλλαγών ημερησίως.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε γενικός σύμβουλος της Bank of America και εργάστηκε επίσης στις Deutsche Bank, Credit Suisse First Boston και Donaldson, Lufkin & Jenrette.

Θεωρείται ειδικός και στο πρόσωπό του συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος αξιοπιστίας και ασφάλειας για τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σας»

Ο ίδιος ανέφερε στους πελάτες της Silicon Valley Bank στο ηλεκτρονικό του μήνυμα: «Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σας και να υποστηρίξουμε εσάς και τις εταιρείες σας αυτή τη στιγμή».

Ο ιστότοπος της τράπεζας έχει πλέον ανανεωθεί και ενημερωθεί: «Η Silicon Valley Bridge Bank, N.A., είναι μια νεοσύστατη, πλήρους εξυπηρέτησης "τράπεζα-γέφυρα" που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC). 

Η τράπεζα είναι ανοιχτή για εργασίες και οι νέοι και υφιστάμενοι καταθέτες έχουν πλήρη πρόσβαση στα χρήματά τους».

Η πρόσληψη του Μαγιόπουλου και η άμεση, σίγουρη προσέγγισή του εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα ηρεμήσει τις αγορές και θα καθησυχάσει τους πανικόβλητους επενδυτές, γράφει η Daily Mail.

Οι τραγικοί χειρισμοί του Μπέκερ

Από την άλλη μεριά, ο πρώην CEO της τράπεζας, Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από την κυβέρνηση, κατηγορήθηκε ότι δεν ενήργησε με αρκετή ταχύτητα για τη διάσωση της τράπεζας.

Ο Τζεφ Σόνενφελντ, διευθύνων σύμβουλος της Chief Executive Leadership Institute (CELI) του Yale School of Management, δήλωσε στο CNN σχετικά με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία: «Κάποιος άναψε ένα σπίρτο και η τράπεζα φώναξε "φωτιά!"».

Δήλωσε στο CNN ότι η ανακοίνωση της μη εγγεγραμμένης αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το βράδυ της Τετάρτης ήταν «περιττή», διότι η Silicon Valley Bank διέθετε επαρκή κεφάλαια που υπερέβαιναν κατά πολύ τις κανονιστικές απαιτήσεις. Επιπλέον, δεν υπήρχε ανάγκη να αποκαλυφθεί ταυτόχρονα η ζημία ύψους 1,8 δισ. δολαρίων.

Η αδέξια ανακοίνωση «δικαιολογημένα προκάλεσε ευρεία υστερία εν μέσω βιασύνης για απόσυρση καταθέσεων».    

Οργή από το προσωπικό της Silicon Valley Bank

Το προσωπικό της Silicon Valley Bank είναι εξοργισμένο από τους παραπάνω χειρισμούς.

«Αυτό ήταν απολύτως ηλίθιο», δήλωσε ένα μέλος του προσωπικού, το οποίο εργάζεται στην πλευρά της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπάλληλος δήλωσε στο CNN ότι η διοίκηση έκανε μεγάλο λάθος που ανακοίνωσε το πρόβλημα χωρίς να έχει έτοιμη τη λύση. «Ήταν πολύ διαφανείς. Είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα βλέπατε συνήθως σε ένα σκάνδαλο. Αλλά η διαφάνεια και η ευθύτητά τους τους έκαναν τη ζημιά» τόνισε.

Το μέλος του προσωπικού δήλωσε πως υπήρχε θυμός για το ότι ο Μπέκερ δεν είχε ενεργήσει πιο δυναμικά στην εξεύρεση κεφαλαίων για τη στήριξη της τράπεζας.

«Ο κόσμος είναι απλώς σοκαρισμένος από το πόσο ηλίθιος είναι ο (πρώην) διευθύνων σύμβουλος», είπε.

«Είστε στην επιχείρηση 40 χρόνια και μου λέτε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικά;».

«Πάρτε ένα τζετ και πετάξτε στο Κουβέιτ όπως όλοι οι άλλοι και δώστε τους τον έλεγχο του ενός τρίτου της τράπεζας» πρόσθεσε, με κυνικό τρόπο.

Ο υπάλληλος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα αφεντικά ήταν αφελή, αλλά χωρίς κακή πρόθεση.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη διάσωση των καταθέσεων

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανέλαβαν την τράπεζα την Παρασκευή και, μετά από ένα βαθιά τραυματικό Σαββατοκύριακο, το βράδυ της Κυριακής η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι όλες οι καταθέσεις θα επιστραφούν πλήρως στους πελάτες.

Τα κεφάλαια για τη διάσωση θα προέλθουν από ένα αποθεματικό που δημιουργήθηκε μετά την τραπεζική κρίση του 2008 και θα πληρωθεί από εισφορές σε όλες τις τράπεζες.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής: «Είμαι σταθερά αποφασισμένος να καταστήσω πλήρως υπόλογους τους υπεύθυνους για αυτό το χάος και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της εποπτείας και της ρύθμισης των μεγαλύτερων τραπεζών, ώστε να μη βρεθούμε ξανά σε αυτή τη θέση».

Η πτώση της τράπεζας ξεκίνησε με μια φήμη στα τέλη Φεβρουαρίου ότι ο οίκος Moody's σχεδίαζε να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της, καθώς και την έκκληση της Goldman Sachs για να βοηθήσει στην αποτροπή των επιζήμιων ειδήσεων.

Στις 8 Μαρτίου η Silicon Valley Bank ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να στηρίξει την τράπεζα και να αποτρέψει την υποβάθμιση, αλλά η ανακοίνωση απέτυχε παταγωδώς και πανικόβαλε τους επενδυτές, οι οποίοι άρχισαν να τραβούν τα κεφάλαιά τους από την τράπεζα. Στις 9 Μαρτίου η τράπεζα τέθηκε υπό ομοσπονδιακό έλεγχο.


epirusblog.gr
5 of 5
Ελληνικής καταγωγής ο νέος CEO της Silicon Valley Bank, μετά την κατάρρευση- Ποιος είναι ο Τιμ Μαγιόπουλος
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8036288244950984103
item