Ο Μακρόν θα παραθέσει δείπνο στον Όρμπαν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί τον Ούγγρο πρόεδρο Βίκτορ Όρμπαν, που κινείται αντίθετα στο ρεύμα των ευρωπαίων εταίρων του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε δείπνο εργασίας μεθαύριο Δευτέρα, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Ελιζέ.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται «να θίξουν τις εξελισσόμενες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ζητήματα ενέργειας και την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, που δεν σταματά να κατακεραυνώνει τον «έμμεσο πόλεμο» της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας, απηύθυνε στα τέλη Φεβρουαρίου νέα έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη σύρραξη που ρημάζει την Ουκρανία εδώ κι έναν χρόνο.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, η ουγγρική κυβέρνηση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχει επιλέξει να τηρεί αμφίσημη στάση, αποφεύγοντας να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Όρμπαν, που είχε στενή σχέση με τον κ. Πούτιν πριν από τον πόλεμο, αρνείται να στείλει όπλα στο Κίεβο, ενώ στηλιτεύει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, παρότι η κυβέρνησή του τις ενέκρινε μαζί με τους εταίρους της.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα αναφερθεί στη συζήτησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό σε «θέματα που άπτονται του κράτους δικαίου», ανέφερε ακόμη το Ελιζέ.

Μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο ούγγρος δεξιός εθνικιστής ηγέτης σταδιακά αποδυναμώνει τους μηχανισμούς ελέγχου, από τα ΜΜΕ ως τη δικαιοσύνη, κάτι που τον βάζει συχνά στο στόχαστρο επικρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ έχει παγώσει μεταξύ άλλων κεφάλαια ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ προοριζόμενα για τη Βουδαπέστη, εν αναμονή μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
Ο Μακρόν θα παραθέσει δείπνο στον Όρμπαν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6970684171170531589
item