Η Γαλλία παρέλυσε από τη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους πόλεων της Γαλλίας στη μεγαλύτερη από την έναρξη των κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο πορεία διαμαρτυρίας των συνδικάτων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και των σχεδίων του Εμανουέλ Μακρον για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα στα Παρίσι ενώ μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν στη Νάντη, αλλά οι περισσότερες από τις 260 διαδηλώσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα σε ολόκληρη τη Γαλλία ήταν ειρηνικές.

Οι ηγεσίες των συνδικάτων είχαν δεσμευτεί να παραλύσουν τη Γαλλία, στόχος που δεν επιτεύχθηκε στο βαθμό που θα ήθελαν, αν κρίνει κανείς από την κίνηση στους πολυσύχναστους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Πάντως, μόνον ένας στους πέντε περιφερειακούς συρμούς και τρένα υψηλής ταχύτητας εκτελούσε δρομολόγια, ενώ επηρεάστηκε και το σύστημα του μετρό του Παρισιού.

Η απεργία παρέλυσε χθες κεντρικές αρτηρίες στο Παρίσι / Φωτογραφία: AP Photo

Σοροί σκουπιδιών άρχισαν να συσσωρεύονται στην πρωτεύουσα, λόγω της απεργίας των οδοκαθαριστών. Οι αναχωρήσεις πτήσεων από τα αεροδρόμιο της πρωτεύουσας ήταν χθες μειωμένες κατά 20% - 30%, ενώ νέα προβλήματα στις πτήσεις αναμένονται σήμερα λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη την αντίδραση, βλέποντας τόσους πολλούς ανθρώπους στους δρόμους και δυσκολεύεται τόσο πολύ να εξηγήσουν και να περάσουν τη μεταρρύθμισή τους», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπέργκερ, στην κεφαλή της πορείας στο Παρίσι.

Τα συνδικάτα σχεδιάζουν περισσότερες κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών 1,28 εκατ. άνθρωποι μετείχαν σε πορείες σε ολόκληρη τη Γαλλία, γεγονός που καθιστά τις χθεσινές κινητοποιήσεις τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες, αν και το συνδικάτο CGT ανέβασε τον αριθμό των συμμετεχόντων στα 3,5 εκατομμύρια.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, φαντάζει απίθανο οι διαδηλώσεις της Τρίτης να επηρεάσουν τον Μακρόν, ο οποίος έχει αναγάγει σε προτεραιότητα της ατζέντας του τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2017, προκειμένου να βάλει φρένο στα προβλεπόμενα ελλείμματα για τις επόμενες δεκαετίες. 

Αναλυτές θεωρούν ότι ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, με το κοινοβούλιο έτοιμο να ψηφίσει το σχέδιο νόμου ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Πέραν κάποιων επεισοδίων στο Παρίσι και τη Νάντη οι περισσότερες πορείες χθες στη Γαλλία ήταν ειρηνικές / Φωτογραφία: AP Photo

Το βράδυ της Τρίτης τα συνδικάτα ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον Μακρόν, ανακοινώνοντας, ωστόσο, νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων και αύριο στα μέσα μεταφοράς, στα διυλιστήρια, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στα σχολεία και πορείες το Σάββατο.

Αλλαγή πορείας;

Στις ομιλίες τους την Τρίτη πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν και ηγέτες συνδικάτων προσπάθησαν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μόνο η μαζική λαϊκή αντίσταση και οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει. 

«Από τη μια υπάρχει η βούληση (του Μακρόν) και από την άλλη η βούληση του λαού», είπε ο υποψήφιος της σκληρής αριστεράς για την προεδρία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, σε διαδήλωση στο λιμάνι της Μασσαλίας. «Ποιος πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο; Φυσικά θα πρέπει να είναι ο λαός, πρόσθεσε, ζητώντας νέες εκλογές ή δημοψήφισμα για τις αλλαγές.

Μολονότι δύο στους τρεις Γάλλους είναι κατά της μεταρρύθμισης, περίπου ο ίδιος αριθμός πιστεύει ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες στηρίζουν τους απεργούς.

Tα συνδικάτα σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις στο μπρα - ντε -φερ με την κυβέρνηση Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού / Φωτογραφία: AP Photo

Ο αποκλεισμός των διυλιστηρίων πετρελαίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τρίτης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στη Γαλλία εάν συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. 

Περίπου το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών απουσίαζαν την Τρίτη από τα σχολεία, όπως και το ένα τέταρτο των δημοσίων υπαλλήλων και οι μισοί εργαζόμενοι στην κρατική εταιρεία ενέργειας EDF, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται περισσότερο»

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, η κατάργηση των προνομίων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε ορισμένους κλάδους και η αυστηροποίηση των απαιτήσεων για πλήρη σύνταξη είναι υπεραπαραίτητες για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η Γαλλία υστερεί έναντι των περισσότερων Ευρωπαίων γειτόνων της, οι οποίοι έχουν αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 και άνω. Οι δαπάνες της Γαλλίας για τις συντάξεις είναι οι τρίτες υψηλότερες μεταξύ των βιομηχανικών χωρών και αντιστοιχούν στο 14,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το σύστημα, πρέπει να εργαστούμε περισσότερο», είπε ο Μακρόν τον περασμένο μήνα.

epirusblog.gr
5 of 5
Η Γαλλία παρέλυσε από τη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7213706227796484611
item