Απεργία σήμερα για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη - Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία, τρόλεϊ

Αρκετά αυξημένη είναι από νωρίς το πρωί σήμερα, Τετάρτη, η κίνηση στους δρόμους της Αττικής καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και στο δημόσιο έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία ζητώντας να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη.

Τα περισσότερα μέσα μεταφοράς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα και μόνο οι γραμμές του Μετρό και το τραμ θα λειτουργήσουν για λίγες ώρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους διαδηλωτές που θα κατέβουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Δείτε την κυκλοφορία στους δρόμους, πατώντας ΕΔΩ.

Όπως φαίνεται στον χάρτη με την κίνηση στους δρόμους οι οδηγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στα δύο ρεύματα του Κηφισού, στην κάθοδο της Κηφισίας και της Μεσογείων, στην Κατεχάκη από Πίνδου προς Κηφισίας, στον Καρέα προς Κατεχάκη, στη Βασιλίσσης Σοφίας. 

Δείτε εδώ την κίνηση στους δρόμους της Αττικής

Εικόνα της κίνησης τώρα, ώρα 08:45
apergia-kinisitora
Καθυστερήσεις καταγράφονται και στην Αττική Οδό,  στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο 25’-30’ από κόμβο Φυλής έως κόμβο Κηφισίας.

Καθυστερήσεις 10'-15' στις εξόδους για Λαμία.

Καθυστερήσεις προς Ελευσίνα 10΄-15΄από Πλακεντίας έως Κηφισίας.

Περιφερειακή Υμηττού καθυστερήσεις 10΄-15΄ από Πλακεντίας έως Κηφισίας.

Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα, ενώ στη γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς-Κηφισιά» και στις γραμμές του Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα. 

Σημειώνεται πως τις υπόλοιπες ώρες, όλα τα παραπάνω μέσα, θα ακινητοποιηθούν λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Χειρόφρενο θα τραβήξουν σήμερα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, απαιτώντας «ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Για άλλες 24 ώρες θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας τα τρένα και ο προαστιακός μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη η απεργία στον σιδηρόδρομο τονίζοντας ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά μετά την κήρυξη 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. 

Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

ΗΣΑΠ
  • - από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
  • - από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02

Γραμμές 2 και 3 Μετρό

  • - από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,
  • - από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,
  • - από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,
  • - από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,
  • - από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,
  • - από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42
  • - δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται μεταξύ 12:00 - 16:00

Τραμ
Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45

Απεργία στο δημόσιο

Σήμερα υπολειτουργούν εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία , σχολεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει 24ωρη απεργία απαιτώντας να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Παράλληλα, κλειστά θα είναι και τα σχολεία την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με τη ΔΟΕ να έχει ανακοινώσει ότι οι δάσκαλοι συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας αναφέρει η ΔΟΕ μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις».

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) τονίζοντας ότι δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα, για να μη μείνει ποτέ ξανά αναπάντητο το μήνυμα "στείλε όταν φτάσεις”.

Την ίδια ώρα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν τα Φαρμακεία Αττικής μεταξύ των ωρών 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, ενώ σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν τα Φαρμακεία του Πειραιά

«Ο ΦΣΑ συμμετέχει στην αυριανή 8/3 κινητοποίηση για το τραγικό δυστύχημα με στάση εργασίας από 11 πρωί έως 3 μεσημέρι» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν τα Φαρμακεία Πειραιά: «Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους, στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους αύριο στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, και προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά».

Στάση εργασίας και στον ΟΑΣΘ

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου και στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και ο ΟΑΣΘ πραγματοποιώντας πεντάωρη στάση εργασίας.

Ως εκ τούτου, τα αστικά του ΟΑΣΘ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, ενώ σημειώνεται ότι στις στάσεις εργασίας δεν κυκλοφορεί ούτε το προσωπικό ασφαλείας.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις (13:00 στην Πλατεία Συντάγματος).

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τη νεολαία που πήρε μέρος στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. 

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, για να ξηλωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. 

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς» επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΓΣΕΕ: Θέλουμε απαντήσεις για το πώς δεν θα ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες

Να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι στις εργασίες του 38ου συνεδρίου της κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, «για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές» σημειώνοντας ότι «το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις».

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Την Τετάρτη 8 Μαρτίου μία σειρά Εργατικών Κέντρων και Σωματεία έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στις 9 Μάρτη, είναι προγραμματισμένο το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, γεγονός το οποίο αφενός δεν βοηθά στην ενεργή εμπλοκή της, αφετέρου οι ”καλοθελητές” κάθε απόφαση θα την ενέτασσαν σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε συνδικαλιστική υποκρισία.

Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται, για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι - όσο ψηλά και αν βρίσκονται - εμπλέκονται».

epirusblog.gr
5 of 5
Απεργία σήμερα για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη - Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία, τρόλεϊ
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1670929646047935337
item