Γιάννενα: Σε αναμονή της απόφασης για την εκλογή του νέου δημάρχου

Το αργότερο μέχρι την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που καλείται να εγκρίνει  ή να απορρίψει την απόφαση εκλογής του νέου δημάρχου Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, που προέκυψε με ψηφοφορία των μελών της Δημοτικής Ομάδας της παράταξης «Γιάννενα – Νέα Εποχή».

Η απόφαση της Τρίτης καθαρογράφηκε και απεστάλη την Πέμπτη στην Αποκεντρωμένη, που έχει δεσμευτικό περιθώριο πέντε ημερών για να εκδώσει την απόφασή της.

Από την απόφαση αυτή θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα στον δήμο Ιωαννιτών και στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η εκλογή του κ. Παπαγεωργίου δημιουργεί ένα κενό στη θέση του προέδρου του Σώματος, που θα πρέπει να προχωρήσει στην εκλογή του νέου προέδρου. 

Μέχρι και χθες, ουδεμία απάντηση ή έγγραφο διευκρινιστικού χαρακτήρα είχε φτάσει στον δήμο Ιωαννιτών από το υπ. Εσωτερικών, με τις πληροφορίες επίσης να αναφέρουν πως δεν πρόκειται να απαντηθεί με επίσημο έγγραφο το ερώτημα που απηύθυνε ο εκλιπών Μ. Ελισάφ με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου.

Πώς τοποθετήθηκαν όσοι απείχαν

Την Πέμπτη αναρτήθηκαν στη «διαύγεια» τα πρακτικά της συνεδρίασης της Δημοτικής Ομάδας την περασμένη Τρίτη, στη διαδικασία εκλογής του νέου δημάρχου. 

Σε αυτά αποτυπώνεται πλήρως η επιχειρηματολογία των αντιδημάρχων κας Τύρου – Ούζα και κ. Πήχα αντίστοιχα, που εδράζεται στο ότι η διαδικασία δεν είναι επαρκώς κατοχυρωμένη, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησής της.

«Αφού είναι μια κορυφαία διαδικασία, όπως λέτε, και έτσι είναι, να τη διαφυλάσσαμε όσο το δυνατόν να ήτανε πιο ισχυρά νομικά κατοχυρωμένη. Εύχομαι να είμαι εγώ η λάθος, δε θέλω να παρεξηγηθώ αναμεταξύ μας, ότι κάνω κάτι επί τούτου, ίσα-ίσα που είναι πάρα πολύ δύσκολο για μένα. 

Αλλά απ’ την άλλη, δεν είναι και εφικτό να βγούμε αύριο στον κόσμο και να λέμε, ότι κάτι κάναμε λάθος», ανέφερε η κα Τύρου – Ούζα, ενώ αντίστοιχη ήταν και η επιχειρηματολογία του κ. Πήχα, που επίσης απείχε από την ψηφοφορία.

Ο δημ. σύμβουλος Γιαν. Λυκογιώργος επίσης, χαρακτήρισε μη σύννομη τη διαδικασία, τονίζοντας πως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων των συνεργαζόμενων παρατάξεων μίας ενιαίας δημοτικής αρχής.

«Η σημερινή διαδικασία δεν είναι σύννομη. Σε περίπτωση που την συνεχίσετε βάζετε την πόλη σε περιπέτειες χωρίς προφανή λόγο. Εγώ δεν την αναγνωρίζω και σας καλώ για μία φορά να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μην βάλετε την πόλη σε περιπέτειες.

Ζητώ την σύγκλιση της ολομέλειας της παράταξης μας «Γιάννενα – Νέα Εποχή», όπως έχω επανειλημμένα ζητήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο για να θέσω υπόψιν των μελών της παράταξης τις επιστολές που έχω ανταλλάξει με την διευρυμένη δημοτική ομάδα», ανέφερε ο κ. Λυκογιώργος.

Η επίσημη θέση της δημοτικής αρχής

Επί των παραπάνω επιχειρημάτων, η απάντηση δόθηκε πριν την ψηφοφορία από τον δημ. σύμβουλο και νεοεκλεγέντα δήμαρχο πλέον κ. Παπαγεωργίου, που χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη και έγκυρη τη διαδικασία, τονίζοντας πως ως «ενιαία παράταξη» νοείται η παράταξη που εξέλεξε τον δήμαρχο, και αυτό αναφέρεται ακριβώς στο άρθρο 60 του σχετικού Νόμου.

Επικαλέστηκε ακόμη και δύο γνωματεύσεις του νομικού συμβούλου του δημάρχου αφενός και του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Ξηρού αφετέρου, οι οποίες λύνουν το ζήτημα παντελώς.

«…ο Νόμος και στο άρθρο 60 είναι σαφής στην Αιτιολογική του Έκθεση, στην οποία λέει κατά λέξει ότι: «Αυτή η ρύθμιση συνάδει με τη βούληση του εκλογικού σώματος, η οποία θέλησε ο Δήμαρχος να προέρχεται απ’ την Παράταξη, η οποία κέρδισε τις Εκλογές». 

Και η άλλη άποψη, η οποία υποστηρίζεται, χωρίς κανένα νομικό επιχείρημα, χωρίς απολύτως κανένα νομικό επιχείρημα, δηλαδή η κατά πλάσμα δικαίου δημιουργία μιας παράταξης για τη λειτουργία των οργάνων, σαφώς στην Αιτιολογική Έκθεση και στις Εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών απ’ το 2019 ορίζεται, ότι έγινε μόνο για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Γρίφος η εκλογή προέδρου του Σώματος

Αν υποτεθεί, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα εγκρίνει την διαδικασία εκλογής του νέου δημάρχου, τότε θα ακολουθήσει εντός διαστήματος μίας περίπου εβδομάδας η σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή νέου προέδρου του Σώματος.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα πρόκειται για ένα νέο «κρας τεστ» για τη συνοχή της δημοτικής αρχής, όπως αυτή εκφράζεται εδώ και τριάμισι χρόνια με τις δύο συμπράττουσες παρατάξεις. 

Η διαφοροποίηση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και του Νικ. Γκόντα στη διαδικασία εκλογής του νέου δημάρχου, δημιούργησε ένα σοβαρό ζήτημα στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής, και η εκλογή του νέου προέδρου, μπορεί είτε να οδηγήσει σε νέο ρήγμα είτε σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης.

Αυτό βέβαια μπορεί να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από τον προτεινόμενο από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» για τη θέση του προέδρου. 

Η εύκολη λύση θα είναι ένας ή μία σύμβουλος της παράταξης, ρισκάροντας όμως την πιθανότητα να υπάρξουν απώλειες από τις ψήφους των τριών παρατάξεων και της εκλογής ενός προέδρου που δε θα έχει καν το σύνολο των ψήφων από τις τρεις συμπράττουσες παρατάξεις.

Μία δεύτερη λύση θα μπορούσε να είναι όμως η πρόταση για κάποιον σύμβουλο είτε από την παράταξη του κ. Γκόντα είτε και του κ. Μπαρτζώκα, για τη θέση του προέδρου του Σώματος για το διάστημα μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας.

Νέος δημοτικός σύμβουλος ο Χ. Δολιώτης

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι επί των διαδικαστικών ζητημάτων, από τη στιγμή που έχει κενωθεί μία θέση δημοτικού συμβούλου, με την εκλογή του Δημ. Παπαγεωργίου στο αξίωμα του δημάρχου, θα ακολουθήσει και η διαδικασία της αναπλήρωσης από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή». 

Πρώτος επιλαχών είναι ο Βασίλης Ζωγράφος, νυν Γεν. Γραμματέας του δήμου όμως, που θα παραμείνει κατά πως φαίνεται στη θέση του, με την κενή θέση του δημοτικού συμβούλου να καλύπτεται από τον δεύτερο επιλαχόντα, που είναι ο Χάρης Δολιώτης

Πηγή: epirusonline.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σε αναμονή της απόφασης για την εκλογή του νέου δημάρχου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1568049158752780726
item