Κυριάκος Πιερρακάκης – Τέμπη: Τα κακώς κείμενα και οι ιστορικές εκκρεμότητες του παρελθόντος πλέον κοστίζουν ζωές

Την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν όλοι οι Οργανισμοί, και ο ΟΣΕ, επισήμανε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μία εβδομάδα μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

«Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που κουβαλούν τον σταυρό της απώλειας των αγαπημένων τους προσώπων. Πρέπει να μιλάς όταν οι λέξεις σου είναι καλύτερες από τη σιωπή. Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις. 

Σκυμμένο κεφάλι χρειάζεται και χρειάζονται οι κατάλληλες πράξεις, και το αυτονόητο είναι ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως, από τις επιτροπές μέχρι το πολιτικό σύστημα, τη διοίκηση του οργανισμού και τις συμβάσεις. 

Είναι επιβεβλημένο να γίνουν οι κινήσεις, προκειμένου το “ποτέ ξανά” που λέει όλη χώρα, να μην είναι κενό περιεχομένου» είπε στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

Για την καθιέρωση του ψηφιακού κράτους αλλά και για την ανεπάρκεια κάποιων συστημάτων που να παρέχουν ασφάλεια, όπως για παράδειγμα στους σιδηροδρόμους, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε: «Η αποστολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να μειώσει την γραφειοκρατία, χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά μέσα. 

Εκεί έγιναν πολλά πράγματα και θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Το άλλο είναι ότι η τεχνολογία είναι παντού στη ζωή μας, από το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τα λιμάνια, τα τρένα, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας υπάρχει η τεχνολογία.

Και όλοι οι οργανισμοί και ο ΟΣΕ οφείλουν να αναβαθμίζουν τα συστήματα ασφαλείας τους για να μπορέσουν να φτάσουν στο επίπεδο λειτουργίας που πρέπει. Η τραγωδία είναι ότι αυτό, στην συγκεκριμένη περίπτωση καθυστέρησε και κόστισε ζωές. Αυτό που πρέπει και είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι να γίνει σε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας.

Προσωπικά δεν δέχομαι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει μία Ελλάδα και είναι αυτή που θέλουμε όλοι. Υπό αυτή την έννοια, πρέπει κάθε πτυχή του κράτους που είναι στον 19ο αιώνα, να διορθωθεί πάραυτα».

«Τα κακώς κείμενα και οι ιστορικές εκκρεμότητες του παρελθόντος πλέον κοστίζουν ζωές»

«Δεν είναι απάντηση να λέμε ότι το 30% δεν είχε γίνει ακόμα. Υπάρχουν αυτοί που δείχνουν και αυτοί που σηκώνουν το χέρι και αναλαμβάνουν ευθύνες. Εμείς κυβερνάμε τη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια. Σηκώνουμε το χέρι και αναλαμβάνουμε ευθύνες, και αυτές που μας αναλογούν και άλλες. 

Γι’ αυτό μπήκε η γενιά μου στην πολιτική, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και αυτές τις ιστορικές εκκρεμότητες. Πλέον κοστίζουν ζωές, δεν υπάρχει πολυτέλεια της αναμονής και του χρόνου» είπε για τις διαχρονικές ευθύνες σε σημαντικά ζητήματα.

Για την μη υλοποίηση των συμβάσεων ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως, «αυτό πρέπει να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα και σε όλες τις πτυχές. Γνωρίζουμε ότι ο ΟΣΕ υπήρξε μία “αμαρτωλή ιστορία” από την εποχή των μνημονίων μέχρι και σήμερα, αλλά στο χέρι μας είναι όλα αυτά να τα διορθώσουμε.

Το πολιτικό σύστημα δεν έχει την πολυτέλεια να μην πει την αλήθεια στον κόσμο. Οι αλλαγές που θα γίνουν και θα ανακοινώσει ο κ. Γεραπετρίτης αύριο, να γίνουν “χθες”».

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει το αυτονόητο; «Η απάντηση στην οργή, που είναι δίκαιη και αφορά κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν είναι η ισοπέδωση αλλά η οικοδόμηση. Υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει, και πράγματα που καθυστέρησαν δραματικά να γίνουν. 

Η λύση γι΄ αυτά που καθυστέρησαν δραματικά, πάνω από κόμματα, είναι να λυθούν με πράξεις και έργα. Τέλος με τα 30%», συμπλήρωσε.

Για τον σταθμάρχη

«Σε όλα υπάρχει η αιτία και η αφορμή. Η αφορμή εδώ είναι το ανθρώπινο λάθος, και η αιτία είναι ένα σύστημα που αποτυγχάνει. 

Η αιτία είναι ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι δεν βρίσκονται στον 21ο αιώνα και πρέπει να έρθουν. Έχει και ανθρώπινο δυναμικό έχει και κανόνες διοίκησης, όλα αυτά που απέτυχαν. Αυτά πρέπει να έρθουν στο σήμερα. 

Υπάρχουν πράγματα στα οποία η Ελλάδα είναι μπροστά και πολλά που έχει μείνει πίσω. Ας μην αυτοακυρώσουμε τα καλά, να πατήσουμε πάνω σε αυτά και να κάνουμε και άλλα ακόμα καλυτέρα» ανέφερε.

Για το χρέος του πολιτικού συστήματος απέναντι στους πολίτες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε: «Δεν υπάρχει περιθώριο για το πολιτικό σύστημα, για όλους μας, να μην πάμε το θέμα στο απόλυτο βάθος. 

Πρέπει γρήγορα η οργή να μετουσιωθεί σε δράση. Αθροίζονται αμαρτίες στην περίπτωση του ΟΣΕ. Δεν κατεδαφίζουμε τίποτα, αλλά οικοδομούμε. 

Είναι λογικό να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτι8κό σύστημα και τους πολιτικούς. Ο μόνος δρόμος είναι να σηκωθεί η χώρα όρθια και να την πάμε εκεί που της αξίζει, το χρωστάμε αυτό».


epirusblog.gr
5 of 5
Κυριάκος Πιερρακάκης – Τέμπη: Τα κακώς κείμενα και οι ιστορικές εκκρεμότητες του παρελθόντος πλέον κοστίζουν ζωές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2034342794625888479
item