Σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα: Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον μετά την κατάρριψη από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Το χρονικό της σύγκρουσης 

Ένα ρωσικό Su-27 εμβόλισε μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper, σε διεθνή εναέριο χώρο.

Τη στιγμή της σύγκρουσης πετούσε στον διεθνή εναέριο χώρο σχηματισμός από δύο ρωσικά μαχητικά. Ωστόσο στο συμβάν ενεπλάκη ένα από αυτά. 

Το ρωσικό μαχητικό, προφανώς ακούμπησε το  drone στο πίσω μέρος, εκεί όπου το μη επανδρωμένο αεροσκάφος φέρει τον έλικα. 

Από την επαφή αυτή που ήταν δυνατή, ο έλικας του drone έχασε την πτητική του ικανότητα και δεν μπορούσε να επιστρέψει στη βάση του. Έτσι οι Αμερικανοί, για ευνόητους λόγους, αναγκάστηκαν να το ρίξουν στη θάλασσα.

Το ρωσικό Su-27 κατευθύνθηκε προς την Κριμαία όπου και προσγειώθηκε στη βάση του.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το drone πραγματοποιούσε επιχείρηση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο, όταν δύο ρωσικά μαχητικά προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν.

JUST IN: @US_EUCOM says 2 Russian Su-27 Flanker fighter jets dumped fuel, then collided w a US MQ-9 Reaper drone operating within international airspace over the Black Sea today,causing the drone to crash.
Εικόνα

Κοινοποίηση

Οι ΗΠΑ, στη συνέχεια, χαρακτήρισαν «επικίνδυνη» και «μη επαγγελματική» την κίνηση από τους Ρώσους.


«Στις 7:03 π.μ., ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα.

Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. 

Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει επικινδυνότητα και αντιεπαγγελματισμό», ανέφερε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι μαζί με τους συμμάχους θα συνεχίσουν τις ασκήσεις πάνω από την περοιοχή.

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν είνα σπάνιο ρωσικό αεροσκάφος να αναχαιτίσει αμερικανικά μέσα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά. 

Η Ουκρανία έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση από τη Ρωσία σε βάρος των ΗΠΑ, ενώ η Μόσχα δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.  

epirusblog.gr
5 of 5
Σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα: Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6118426895588676761
item