Γιάννενα: Εγκρίθηκαν τα ειδικά σχέδια της Π.Ε. Ιωαννίνων για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τα Ειδικά Σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που αφορούν τη διαχείριση των συνεπειών από σεισμούς, πλημμύρες και από τυχόν σοβαρό ατύχημα σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων.

Το τρίτο μάλιστα Ειδικό σχέδιο είναι το πρώτο που καταρτίστηκε στην Ελλάδα. 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εισήγησή του, έδωσε συνοπτικές εξηγήσεις και συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Τα σχέδια που συζητούνται σήμερα αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα αντίστοιχα σχέδια που ήδη εκπονούνται για τις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία άλλων τριών ειδικών σχεδίων που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές, τα τεχνολογικά ατυχήματα και τα ανθρώπινα ατυχήματα.

Η κατάρτιση των ειδικών σχεδίων έγινε στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έρχονται να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα σχέδια βάσει των οποίων λειτουργούμε π.χ. «Ξενοκράτης», με στοχοποιημένο επιιμερισμό αρμοδιοτήτων και υπευθυνότητας στις τοπικές αρχές και υπηρεσίες.

Τα προτεινόμενα σχέδια επιδέχονται ασφαλώς βελτιώσεων και σε αυτά θα περιληφθούν και προτάσεις που θα γίνουν σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εφόσον βέβαια είναι συμβατές με το γενικότερο σχέδιο.

Εκείνο που θέλω εισαγωγικά να τονίσω, είναι ότι κανένα σχέδιο, όσο άρτιο και να είναι, δεν μπορεί από μόνο του να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εάν δεν λειτουργήσει το τρίπτυχο: Συντονισμός, άμεση κινητοποίηση, υψηλό αίσθημα ευθύνης από όσους εντάσσονται στο σχεδιασμό».

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι έχει ήδη συσταθεί τριμελής επιτροπή τεχνικών, που αποτελείται από έμπειρους μηχανικούς της Περιφέρειας, του Δήμου Ιωαννιτών και του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ προκειμένου να προχωρήσει σε στατικό προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων, των σχολικών διδακτηρίων και των νοσοκομείων. Ακόμη πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα ενημερωτικών ημερίδων σε σχολικές μονάδες της Ηπείρου.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εγκρίθηκαν τα ειδικά σχέδια της Π.Ε. Ιωαννίνων για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2734520016641947197
item