Αλσατία: Τα καρτποσταλικά χωριουδάκια της είναι… έρωτας με την πρώτη ματιά!

Ακολουθούμε τους δρόμους του κρασιού και τα ποτάμια της κοιλάδας, κάνοντας στάση σε κουκλίστικα μεσαιωνικά χωριουδάκια στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας.

Γνωστή για τα κρασιά της, για το Στρασβούργο, άντε και για την Κολμάρ, τα ονειρικά κανάλια της οποίας τελευταία φιγουράρουν σε όλο και περισσότερα αφιερώματα για τα κρυμμένα διαμάντια της Ευρώπης, η μικρούλα, ανεξερεύνητη Αλσατία είναι ο τέλειος προορισμός ενός γαλλικού road trip. 

Με τους απέραντους αμπελώνες της, τα παραμυθένια κάστρα, την βαριά ιστορία και τα καρτποσταλικά χωριουδάκια της, η Αλσατία είναι η μικρότερη σε μέγεθος επαρχία της Γαλλίας. 

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα ομορφότερα χωριά της, που είναι έρωτας με την πρώτη ματιά.

Riquewihr

Riquewihr Αλσατία

Γνωστό και ως «το χωριό των αμπελουργών», φωλιασμένο πίσω από τα μεσαιωνικά του τείχη, μέρος των οποίων χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το πανέμορφο Ρικβίρ απέχει 11 χιλιόμετρα από την Κολμάρ, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται μια ωραιότατη μονοήμερη από εκεί.

Kaysersberg

Kaysersberg

Το όνομά του σημαίνει «το βουνό του αυτοκράτορα» στα γερμανικά –η Αλσατία άλλαξε πολλές φορές χέρια ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, και πολλά από τα γερμανικά ονόματα έμειναν όταν τα σύνορα έφυγαν.

Kaysersberg καρτποσταλικό χωριό

Φωλιασμένο στους πρόποδες των Βοσγίων, που χωρίζουν τη Λωρραίνη από τις πεδιάδες της Αλσατίας, το Κάισερσμπεργκ ξεχωρίζει για τη μεσαιωνική του αρχιτεκτονική, τις γοτθικές εκκλησίες και, βέβαια, τα ξακουστά κρασιά του.

Turckheim

Turckheim Αλσατία

Χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές των Βοσγίων, περικυκλωμένο (και αυτό) από απέραντους αμπελώνες, το πολύχρωμο Τυρκχάιμ, με την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά της Αλσατίας.

Είναι κι αυτό μισοκρυμμένο πίσω από μεσαιωνικά τείχη, ενώ προσφέρει και πολλές εξαιρετικές ευκαιρίες για πεζοπορίες και ποδηλατάδες στα εγκαταλελειμμένα κάστρα και τους λόφους που απλώνονται γύρω του.

Husseren-les-Châteaux

Husseren-les-Châteaux

Τοσοδούλι χωριουδάκι, με λιγότερους από πεντακόσιους κατοίκους και με τα ερείπια τριών μεσαιωνικών κάστρων – άγρυπνων φρουρών στο λόφο που υψώνεται από πάνω του. 

Απέχει μόνο επτά χιλιόμετρα από την Κολμάρ, και είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες στάσεις στη διαδρομή που ακολουθεί τους Δρόμους του Κρασιού της Αλσατίας.

Andlau

Andlau

Φωλιασμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, το εντελώς καρτποσταλικό Αντλώ βρίσκεται κι αυτό στις πλαγιές των Βοσγίων, απ’ όπου αγναντεύει την κοιλάδα του ομώνυμου ποταμού Αντλώ.

Το χωριουδάκι είναι κυρίως γνωστό για το Αββαείο του Αντλώ, που χρονολογείται από το 880 μ.Χ., και τη ρομανέσκ εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, οι πύργοι της οποίας κυριαρχούν στις περισσότερες πανοραμικές φωτογραφίες του Αντλώ.

Eguisheim

Eguisheim

Γλυκύτατο, πολύχρωμο και σχεδόν μονίμως λουλουδιασμένο, το Εγκισέμ είναι γνωστό όπως και η υπόλοιπη Αλσατία για το φανταστικό κρασί του και για τα ερείπια των τριών κάστρων του, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πολέμου το 1466.

Orschwiller

Orschwiller χωριό Αλσατία

Μικρούλι στο μάτι, τεράστιο στην Ιστορία που ξεκινά από την εποχή του Καρλομάγνου και φτάνει ως τις μέρες μας, το Ορσβιλέρ είναι φημισμένο για το κάστρο του Haut-Kœnigsbourg (φωτό) του 12ου αιώνα και την εκκλησία του Αγίου Μαυρικίου, που χρονολογείται από το 1779.

Ribeauvillé

Γοτθικές εκκλησίες, μεσαιωνικά τείχη, εγκαταλελειμμένα κάστρα (τρία τον αριθμό) και συγκλονιστικά φυσικά τοπία γύρω του κάνουν το Ριμπωβιλέ, δέκα χιλιόμετρα βόρεια της Κολμάρ, ένα από τα δημοφιλέστερα χωριουδάκια της Αλσατίας.

Φωλιασμένο σε υψόμετρο που αγγίζει το χιλιόμετρο στο ψηλότερο σημείο του, στις πλαγιές των Βοσγίων, έχει περί τους πέντε χιλιάδες κατοίκους και αναρίθμητους επισκέπτες κάθε εποχή του χρόνου.

epirusblog.gr
5 of 5
Αλσατία: Τα καρτποσταλικά χωριουδάκια της είναι… έρωτας με την πρώτη ματιά!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7756018553514643827
item