Το αιώνιο δίλημμα…:Να κάνω αυτό που θέλω ή αυτό που πρέπει;

«Να κάνω αυτό που θέλω ή αυτό που πρέπει»; Πριν 20 χρόνια η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν αυτονόητη: Να κάνεις αυτό που αγαπάς. 

Υπάρχει και ένα γνωμικό που λέει πως «Επιλέξτε μια δουλειά που αγαπάς, και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου» (η πατρότητα του γνωμικού αμφισβητείται).

Γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου

Είναι δυνατόν βγαίνοντας από την αμέσως προηγούμενη οικονομική κρίση και στο κατώφλι της επόμενης να έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων αναζητήσεων; Η σύντομη απάντηση είναι «ναι», αλλά με προσαρμογές – στόχων, προσδοκιών, απαιτήσεων.

Να ακολουθήσω την καρδιά μου ή να κάνω ό,τι είναι ώστε να επιβιώσω;

Μια αισιόδοξη άποψη είναι το «ακολούθα την καρδιά σου σε πείσμα των καιρών». Μια ίσως πιο πεσιμιστική παρότρυνση είναι το «κάνε ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσεις». Το άρθρο αυτό θα κινηθεί κάπου ανάμεσα. 

Με το χέρι στην καρδιά, δεν μπορώ να πατήσω σε καμία από τις δύο με βεβαιότητα, σιγουριά και πάνω απ’ όλα ευθύτητα απέναντι σε αυτόν που θα μπει στον κόπο να διαβάσει αυτές τις λέξεις.

Η μόνη ρεαλιστική και αξιοποιήσιμη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι η εξής: κάντε την ευελιξία σύμβουλο και συνοδοιπόρο. Και εξηγώ με παράδειγμα: Μπορεί να πιάνει το χέρι σας και να νιώθετε πλήρεις όταν ζωγραφίζετε. 

Δείτε λίγο τη λίστα με τα επαγγέλματα που αυτή την περίοδο έχουν καλή αποκατάσταση. 

Μπορεί να μην βρείτε το «ζωγράφος» αλλά να βρείτε το «tattoo artist». Είναι κάτι που μπορεί να σας ενδιέφερε; Μπορείτε να αξιοποιήσετε το ταλέντο σας εκεί; Πώς θα μπορούσατε να το κάνετε;

Μιλήστε με κάποιον που κάνει τη δουλειά που ονειρεύεστε

Μιλήστε με κάποιον που κάνει τη δουλειά που ονειρεύεστε. Μόνο κάποιος που είναι στο πεδίο αυτή την εποχή μπορεί να σας δώσει μία ρεαλιστική εικόνα του τι συμβαίνει. 

Μπορεί το όνειρο σας, στην πραγματική του διάσταση να μην είναι αυτό που θέλετε. 

Μπορεί να σας αρέσει η ενασχόληση με τους υπολογιστές, αλλά η σκέψη ότι θα είστε μπροστά σε μια οθόνη για 8 – 10 ώρες, κάνοντας μικρό διορθώσεις στον κώδικα να είναι κάτι που σας απωθεί.

Στην περίπτωση που αυτό που ονειρεύεστε δεν μπορεί να είναι επικερδές αυτή τη χρονική στιγμή και δεν μπορείτε να το εντάξετε στον επαγγελματικό σας χώρο, κάντε το χόμπι και βάλτε όλη σας την αγάπη εκεί. 

Σκεφτείτε πως η δουλειά που δεν αγαπάτε είναι το εργαλείο που σας επιτρέπει να ασχοληθείτε με την πραγματική σας αγάπη. 

Iσως να μην μπορούσατε να ζήσετε την οικογένεια σας ως δασκάλα χορού, όμως ο μισθός της λογίστριας να σας δίνει τη δυνατότητα να πηγαίνετε σε σεμινάρια και να εξελίσσετε την τεχνική σας.

Αν αγαπάτε κάτι, μην το αφήσετε…

Ή μπορείτε να κάνετε τη δουλειά των ονείρων σας σαν δεύτερη εργασία, αν σας το επιτρέπει η φύση της δουλειάς, το ωράριο, οι αντοχές σας και βεβαίως μόνο στην περίπτωση που αυτό που θα κάνετε σας γεμίζει και σας παρέχει ψυχική ανταμοιβή για την επιπλέον κούραση.

Αν αγαπάτε κάτι, μην το αφήσετε. Το να κάνετε μια άλλη δουλειά γιατί κάπως έπρεπε να επιβιώσετε, δεν είναι προδοσία των ονείρων σας. 

Βρείτε ένα τρόπο να βάλετε αυτό που αγαπάτε στη ζωή σας με άλλη μορφή, ακόμα και ως χόμπι. 

Και που ξέρετε, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον – κοντινό ή μακρινό – η αγάπη σας και η ενασχόληση σας να σας οδηγήσουν στην καριέρα των ονείρων σας.


epirusblog.gr
5 of 5
Το αιώνιο δίλημμα…:Να κάνω αυτό που θέλω ή αυτό που πρέπει;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4878208465800667898
item