Βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι Εσθονοί προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη του νέου κοινοβουλίου, σε μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να ενισχύσει τους ακροδεξιούς εθνικιστές, οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας προβλέπεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά πιθανότατα θα υποχρεωθεί να σχηματίσει συνασπισμό προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 24-30%, ενώ το ακροδεξιό EKRE 14-25% (το 2019 είχε εξασφαλίσει το 17,8% των ψήφων). 

Το Κεντρώο Κόμμα προβλέπεται να λάβει 16-19%, οι φιλελεύθεροι του «Εσθονία 200» 9-15%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SDE) 8-11,5% και το κεντροδεξιό κόμμα «Πατρίδα» 7-9%.

Η Εσθονία, μια χώρα 1,3 εκατ. κατοίκων που συνορεύει με τη Ρωσία, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πρωτοστάτησε πέρυσι στις διεθνείς εκκλήσεις για αυξημένη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. 

Επί του παρόντος η στρατιωτική βοήθεια του Ταλίν προς το Κίεβο ξεπερνά το 1% του εσθονικού ΑΠΕ και είναι η μεγαλύτερη από οποιασδήποτε άλλης χώρας αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της.

«Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μου πιστεύει ότι δεν πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, ότι πρέπει να επιδιώκουμε μόνο το δικό μας συμφέρον», είχε πει η πρωθυπουργός Κάλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του EKRE Μάρτιν Χέλμε, η Εσθονία «δεν πρέπει να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις» με τη Μόσχα. Το ακροδεξιό κόμμα επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και ζήτησε να μην γίνονται δεκτοί άλλοι πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Απογοητευμένοι από την επιθετική στάση της εσθονικής κυβέρνησης απέναντι στη Μόσχα, πολλοί ρωσόφωνοι (που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού) είναι πιθανό να επιλέξουν την αποχή στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, ακόμη και αν δεν υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα όμως με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 11% των ρωσόφωνων που αποφάσισαν να ψηφίσουν δηλώνει ότι θα επιλέξει το EKRE, το 45% εξέφρασε προτίμηση στους κεντρώους και το 35% εμφανίστηκε αναποφάσιστο.

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές βρίσκουν την Εσθονία σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, με τον πληθωρισμό (18,6%) να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
Βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 244010417234387622
item