Άρτα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - με πλήρη επιτυχία στην Άρτα η ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια ακτινιδίου

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα ενημέρωσης του ερευνητικού έργου «Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας των ακτινιδίων, ιχνηλασιμότητα των παραγόμενων προϊόντων ακτινιδίου και ευφυής διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού με βάση προηγμένες εφαρμογές Πληροφορικής ICT – FoodAware» (www.kiwiaware.eu), το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ως εταίροι του έργου συμμετέχουν η εταιρεία όμιλος Κολιού ΑΒΕΕ (www.koliosfruit.gr ) από την Άρτα και το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 


H ημερίδα έλαβε χώρα την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα διαλέξεων της Βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας, όπου έδωσαν το παρόν καθηγητές, φοιτητές και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.


Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκε έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων μεθοδολογιών για την παρακολούθηση και καταγραφή τόσο των καλλιεργητικών επεμβάσεων και εισροών της καλλιέργειας του ακτινιδίου όσο και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου καρπού από το Εργαστήριο Παραγωγικής Γεωργίας και Φυτουγείας, του Τμήματος Γεωπονίας. 


Η συνεργασία των δύο εργαστηρίων επικεντρώθηκε στη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης του υδατικού αποτυπώματος της καλλιέργειας του ακτινιδίου στην πεδιάδα της Άρτας. 


Επιπρόσθετα, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε μια προηγμένη πληροφοριακή εφαρμογή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καταναλωτή για προβολή πληροφοριών σχετικών με το ακτινίδιο που προμηθεύεται ο ίδιος αλλά και από τον παραγωγό, ως σύστημα υποστήριξης αποφάσεων που εξάγει αυτοματοποιημένα συμπεράσματα αξιοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης. 


Τον κύκλο των παρουσιάσεων άνοιξε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος με μια σύντομη εισαγωγή στην φιλοσοφία του έργου και την χρησιμότητά του καθώς επικεντρώνεται στο ακτινίδιο που αποτελεί σημαντικό παραγωγικό προϊόν του κάμπου της Άρτας. 


Αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στα δύο τμήματα, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνίων και Γεωπονίας που εδράζονται στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας, τα οποία συνεργάσθηκαν άψογα για την υλοποίηση του έργου, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον δικαιούχο φορέα, την επιχείρηση Κολιός ΑΒΕΕ. 


Ο πρόεδρος της εταιρείας Κολιός ΑΒΕΕ, κ. Χρήστος Κολιός, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους καθηγητές από τα δύο τμήματα για την υλοποίηση του έργου και την αμέριστη επιστημονική τους στήριξη.


Στην συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Σαρανταυγάς, εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GS1 Association Greece (www.gs1greece.org), παρουσίασε το Διεθνές σύστημα προτύπων GS1, που χρησιμοποιείται στην ιχνηλασιμότητα φρέσκων φρούτων, καθώς και εργαλεία και καλές πρακτικές βασισμένα σε παγκόσμια πρότυπα και υπηρεσίες κατάλληλες να ενισχύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτική παραγωγής και της βιομηχανίας προς όφελος τελικά των καταναλωτών. 


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είχε η ομιλία του καθηγητή Χαράλαμπου Καριπίδη, του τμήματος Γεωπονίας, ο οποίος παρουσίασε αποτελέσματα μελέτης για την διατροφική αξία των ποικιλιών ακτινιδίου που καλλιεργούνται στην Άρτα, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τόσο για τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές. 


Στις ομιλίες τους, ο καθηγητής Ιωάννης Τσιρογιάννης και Δρ. Κωνσταντίνα Φωτιά του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασαν ενδιαφέρουσες και άρτια επιστημονικές εισηγήσεις σχετικές με το υδατικό αποτύπωμα και τις υδατικές ανάγκες της καλλιέργειας του ακτινιδίου.


Ο καθ. Χρυσόστομος Στύλιος ανέλυσε την μεθοδολογία δημιουργίας της πλατφόρμας «Διαδικτύου των Πραγμάτων», που υλοποιήθηκε για την διαχείριση ιχνηλασιμότητας του ακτινιδίου, που επιτρέπει στον καλλιεργητή να μπορεί να καταχωρεί και να επεξεργάζεται όλες τις παραμέτρους της καλλιέργειάς του, όπως η λίπανση, η φυτοπροστασία, η άρδευση, η ανάλυση εδάφους, η θρεπτική κατάσταση των δέντρων, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων ακτινιδίων, αλλά και μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής όπου βρίσκεται η καλλιέργεια, ώστε να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση της καλλιέργειας.


Η ημερίδα ενημέρωσης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Δημήτρη Σαλμά, ερευνητή του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, ο οποίος ανέλυσε πώς γίνεται η πρόβλεψη θερμοκρασίας αλλά και άλλων παραμέτρων που αξιοποιούνται στην παραγωγή ακτινιδίων. 


Στη συνέχεια, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, όπου το κοινό συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις και εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το ίδιο το έργο, όσο και για τις δυνατότητες αξιοποίησης του παραγόμενου αποτελέσματος στο μέλλον.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο FoodAware, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.


Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: https://kic.uoi.gr/el/.     

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - με πλήρη επιτυχία στην Άρτα η ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια ακτινιδίου
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2791140953540758166
item