Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας προκήρυξε 24ωρη απεργία και πραγματοποίησε επιτυχημένη συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.
Μεταξύ άλλων, διεκδικεί να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι ώστε να μην γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.
Στο πλαίσιο της απόφασης της ΑΔΕΔΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία
Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, για τον τραγικό θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη, αλλά διεκδικεί και ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και σεβασμό, στον ρόλο των γυναικών, ειδικά στις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες, που είναι σε ποσοστό 70%.
«Να ακούει με τη δέουσα προσοχή το κράτος τη διαχρονική φωνή των εργαζομένων, όταν καταγγέλλουν λάθη και παραλείψεις στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Η στοχοποίηση και η μη επίλυση αιτημάτων που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Επίσης, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) συμμετέχει στην απεργία, διεκδικώντας να αποδοθούν ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) συμμετέχει στην απεργία.
Επιπλέον, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), συμμετέχοντας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, κήρυξε 24ωρη Παν-Πειραϊκή απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που αρχίζει την ώρα 00:01 της Τετάρτης, 8 Μαρτίου 2023 και λήγει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.
Ταυτόχρονα, απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.
Στην απεργία συμμετέχει και το ΠΑΜΕ. Βασική διεκδίκησή του είναι να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ διεκδικεί άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, αγωνίζεται «για σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα».