Γεωργαντάς: Στα 8,1 δισ. ευρώ οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών το 2022 - «Ιστορικό ρεκόρ»

Στα 8,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών το 2022, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς από τα εγκαίνια της Food Expo.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων ήταν η σημαντικότερη κατηγορία τροφίμων με εξαγωγές ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2022 και μερίδιο 18,5% στο σύνολο, και τους καρπούς και τα φρούτα νωπά να ακολουθούν με 15,2% και εξαγωγές 1,2 δισ. ευρώ. 

Πολύ σημαντικοί είναι επίσης οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και των λιπών και ελαίων με εξαγωγές πάνω από 1 δισ. ευρώ και μερίδιο 13,8% και 13,5% αντίστοιχα. Τέλος, οι εξαγωγές ψαριών ανήλθαν σε 921,5 εκατ. ευρώ έχοντας μερίδιο 11,3% στο σύνολο.

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι οι Έλληνες αγρότες παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και μοναδικής γεύσης, προσθέτοντας ότι για να συνεχιστεί η ανοδική αυτή πορεία «οφείλουμε, με συντονισμένες κινήσεις, να ενισχύσουμε τα πιστοποιημένα προϊόντα μας και κυρίως τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). 

Κι αυτό, γιατί διαφημίζουν την χώρα μας στο εξωτερικό και δημιουργούν ένα ισχυρό, ελληνικό brand name. Για τον λόγο αυτό στα προϊόντα αυτά έχει αφιερώσει και φέτος το περίπτερό του το ΥΠΑΑΤ».

Τέλος, τόνισε πως τόσο το ΥΠΑΑΤ όσο και η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει για να συνεχίζει να ενισχύει, με ενωσιακούς ή εθνικούς πόρους τις ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα των προϊόντων, με τα προϊόντα μας να γίνονται ακόμη πιο ανταγωνιστικά διεθνώς, όσο επίσης και να αυξηθεί η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
Γεωργαντάς: Στα 8,1 δισ. ευρώ οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών το 2022 - «Ιστορικό ρεκόρ»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6505151939103799489
item