Κι όχι μόνο, δικαιούχος είναι και το Άγιο Όρος και τα νομικά του πρόσωπα, όπως τα μοναστήρια. Μάλιστα για το Άγιο Όρος, που αποτελεί θρησκευτικό προορισμό με όρους πρόσβασης, προορίζεται το 7% του συνολικού προϋπολογισμού!
Πέραν του Αγίου Όρους, ο κάθε Δήμος μπορεί να διεκδικήσει μέχρι 800.000 ευρώ για την αναβάθμιση, δημιουργία ή ενοποίηση μονοπατιών.
Η σχετική προκήρυξη του Ταμείου Ανάκαμψης βγήκε στον αέρα στις 31 Ιανουαρίου, με τους δικαιούχους φορείς να έχουν μια προθεσμία μόλις δύο μηνών (μέχρι 31 Μαρτίου) να καταθέσουν τις προτάσεις τους μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις μελέτες ωρίμανσης.
Το χρονοδιάγραμμα είναι αν μη τι άλλο ασφυκτικό, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να είναι… και ευέλικτο.
Στην Ήπειρο, υπάρχει μια κινητοποίηση για τη διεκδίκηση αυτών των πόρων. Από όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, οι Δήμοι Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου θέλουν να ενταχθούν σε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα.
Μόλις, στη χτεσινή της συνεδρίαση, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και αυτών των τεσσάρων Δήμων.
Ως προϋπολογισμός καταγράφεται το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ανώτερο ποσό διεκδίκησης για τους τέσσερις Δήμους μαζί, με την Περιφέρεια Ηπείρου να ορίζεται ως φορέας δημοπράτησης των έργων.
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνεται ότι τα έργα πρέπει να έχουν μεγάλο βαθμό ωριμότητας σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων.
Υπό αυτή την έννοια, τίθεται το ερώτημα αν η Περιφέρεια Ηπείρου και οι τέσσερις Δήμοι έχουν τη μελετητική ωριμότητα για ένα δίκτυο μονοπατιών, όπως και ποιος ακριβώς είναι ο σχεδιασμός (πόσα χιλιόμετρα μονοπατιών, πόσες θέσεις ανάπαυσης κ.λπ.).