Στα κάγκελα οι Τούρκοι- Ριζική αναβάθμιση με την αγορά 76 αμφιβίων οχημάτων AAVP-7A1 από την Ελλάδα-Τι αλλάζει στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα AAVP-7A1 προορίζονται να ενταχθούν στην Ταξιαρχία Πεζοναυτών μας συμβάλλοντας καταλυτικά στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

Το Πενταπόσταγμα χθές προέβη σε μια πολύ σημαντική  αποκάλυψη αναφορικάμε μια  άκρως πολύ καλή εξέλιξη  που είχαμε αναφορικά με την αμυντική θωράκιση της  χώρας μας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο μας με τίτλο "Πράσινο φως από ΗΠΑ για πιθανή αγορά επιθετικών αμφίβιων οχημάτων από την Ελλάδα", αναφερθήκαμε στην απόφαση του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να εγκρίνει  την πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων και σχετικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, επισημάινοντας ότι αυτή θα γίνει μέσω του προγράμματος Ξένης Στρατιωτικής Πώλησης (FMS), με το κόστος της σύμβασης να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 268 εκατομμύρια δολάρια.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια ειδοποίησε το Κογκρέσο για αυτή τη πιθανή πώληση, παραδίδοντας την απαιτούμενη πιστοποίηση.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο μεταξύ άλλων αναφέρει: 

"Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει μεταξύ άλλων, εξήντα τρία επιθετικά αμφίβια οχήματα προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα αμφίβια οχήματα επίθεσης διοίκησης (AAVC-7A1), τέσσερα επιθετικά αμφίβια οχήματα ανάκτησης (AAVR-7A1).

Περιλαμβάνονται, επίσης, εκτοξευτές χειροβομβίδων MK-19, Συστήματα Θερμικής Παρατήρησης M36E T1 (TSS), υποστήριξη ανεφοδιασμού (ανταλλακτικά), εξοπλισμός υποστήριξης (συμπεριλαμβανομένων ειδικών κιτ/εργαλείων/ενισχυμένων κιτ (EAAK)), τεχνικά εγχειρίδια, τεχνικά δεδομένα, (CETS), Υπηρεσίες Διαχείρισης Ολοκληρωμένης Λογιστικής Υποστήριξης (ILS), αποκατάσταση απαρχαιωμένων εξαρτημάτων, υπηρεσίες βαθμονόμησης, Υποστήριξη παρακολούθησης (FOS)."

 Το Αμφίβιο όχημα επίθεσης AAVP-7A1

Το AAVP-7A1 (παλαιότερα γνωστό ως Landing Vehicle, Tracked, Personnel-7 abbr. LVTP-7), είναι ένα αμφίβιο όχημα Αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής που χρησιμοποιείται από τα Τάγματα Αμφίβιων Επιθέσεων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αμφίβιων επιχειρήσεων.

Οι πεζοναύτες τους αποκαλούν «amtracs», συντομογραφία του αρχικού τους χαρακτηρισμού, «αμφίβιο τρακτέρ».

Τον Ιούνιο του 2018, το Σώμα Πεζοναυτών ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει το BAE Systems/Iveco με τροχούς SuperAV για το πρόγραμμα Amphibious Combat Vehicle (ACV) για να συμπληρώσει και τελικά να αντικαταστήσει το AAV.

AAVP-7A1 Αμφίβιο όχημα μεταφοράς Προσωπικού

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο AAV, καθώς φέρει πυργίσκο εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο M2HB 12,7 mm (0,50) και αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων Mk19 40 mm. Φέρει το σύστημα ενδοεπικοινωνίας AN/VIC-2 και είναι ικανό να μεταφέρει 21 πεζοναύτες με φόρτο μάχης εκτός από το πλήρωμα του που είναι  4. 

Ο οδηγός, ο  αρχηγός πληρώματος/διοικητής οχήματος, ο πυροβολητής και 1  ως βοηθητικό πλήρωμα.

AAVC-7A1 Όχημα Διοίκησης

Αυτό το όχημα δεν διαθέτει πυργίσκο και μεγάλο μέρος του χώρου φορτίου του οχήματος καταλαμβάνεται από εξοπλισμό επικοινωνιών. Αυτή η έκδοση έχει μόνο δύο ασυρμάτουςπληρώματος και εκτός από το VIC-2, φέρει επίσης δύο VRC-92, ένα VRC-89, έναν ασύρματο PRC-103 UHF, έναν ασύρματο MRC-83 HF και το σύστημα διαδικτύου MSQ που χρησιμοποιείται για ελέγχει τους ασυρμάτους.

Αυτό το AAV έχει πλήρωμα 3 ατόμων και επιπλέον μεταφέρει 5 χειριστές ασυρμάτου, 3 μέλη του προσωπικού και 2 διοικητικά στελέχη. 

AAVR-7A1 Ανάκτησης

Αυτό το όχημα επίσης δεν διαθέτει πυργίσκο. Το R7 θεωρείται ο «ναυαγός», καθώς διαθέτει γερανό καθώς και τα περισσότερα εργαλεία και εξοπλισμό που χρειάζονται για επισκευές πεδίου. Είναι μακράν το βαρύτερο από τα τρία και βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα στο νερό.  Φέρει δε πλήρωμα τριών ατόμων, συν τους επισκευαστές.

Αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ταξιαρχία Πεζοναυτών μας

Όπως αντιλαμβανόμαστε τα  εξήντα τρία επιθετικά αμφίβια οχήματα προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα αμφίβια οχήματα επίθεσης διοίκησης (AAVC-7A1), τέσσερα επιθετικά αμφίβια οχήματα ανάκτησης (AAVR-7A1) που θα αποκτήσουμε από τις ΗΠΑ, προορίζονται να ενταχθούν στην Ταξιαρχία Πεζοναυτών μας  συμβάλλοντας καταλυτικά στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

Ως γνωστόν η Ταξιαρχία Πεζοναυτών μας εδρεύει στον Βόλο και η αντίστοιχη Τουρκική σχεδόν απέναντί της στην Φώκαια της Σμύρνης, κάτι το οποίο έχει βαρύνουσα σημασία αναφορικά με χρόνους κίνησής τους στο Αιγαίο, που θα είναι σχετικά ίδιοι, κατόπιν ανάληψης διαταγής ενεργείας τους.

Η μεν πρώτη αποτελεί μέρος των εφεδρικών δυνάμεων της Ελλάδας, που θα αποσταλλούν πρός ενίσχυση των μαχομένων δυνάμεών μας σε νησί του Αιγαίου, σε περίπτωση που αυτό δεχθεί επίθεση από δυνάμεις της 4ης  Τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου, η δε δεύτερη αναμένεται να αποτελέσει την  τουρκική αιχμή του δόρατος διενέργειας αποβατικής επίθεσης κατά νήσου μας στο Αιγαίο.

Η έγκριση από τις ΗΠΑ υλοποίησης της παραπάνω αγοράς των αμφιβίων οχημάτων επίθεσης, έρχεται στην κατάλληλη στιγμή και ύστερα από ενίσχυση-εξοπλισμό της Τουρκικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με το αμφίβιο γηγενές όχημα ZAHA

Το τουρκικό τεθωρακισμένο αμφίβιο όχημα επίθεσης ZAHA

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων επίθεσης της Διοίκησης Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων ειδικά για το TCG ANADOLU, στις 7 Μαρτίου 2017, η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και η FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. υπέγραψαν μεταξύ τους την  σύμβαση έργου ZAHA (Armored Amphibious Assault Vehicle), επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη αποφασίστηκε η προμήθεια συνολικά 27 ZAHA, συμπεριλαμβανομένων 2 οχημάτων διοίκησης και ελέγχου, 2 οχημάτων διάσωσης και 23 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

Το ZAHA  έχει την ικανότητα να μεταφέρει 24 (21 πεζοναύτες + 3 πλήρωμα) προσωπικό, υψηλή ισχύ πυρός, σφραγισμένο και υδροδυναμικό σχέδιο κύτους, σύστημα πρόωσης στο νερό, δυνατότητα παραγωγής καπνού, τηλεχειριζόμενο πυργίσκο πυροβόλου  διαμέτρου 12,7 χλστ και αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων διαμέτρου 40 χλστ.

Διαθέτει βαλλιστική προστασία. ZAHA, που έχει μέγιστη ταχύτητα 7 κόμβων στη θάλασσα και 70 km/h στην ξηρά. Ενώ μπορεί να ανέβει 60% απότομη κλίση, μπορεί να ενεργήσει έως 40% πλευρική κλίση. 

Το ZAHA είναι σε θέση να επιδείξει πολύ καλές επιδόσεις εκτός δρόμου, χάρη στην ικανότητά του να περνά εύκολα κάθετα εμπόδια ύψους 90 εκατοστών και τάφρους μήκους 2 μέτρων.

Χάρη στα ZAHA που βρίσκονται στην αποβάθρα του Αμφιβίου Πολεμικού πλοίου TCG ANADOLU, μπορεί να διενεργηθεί αμφίβια επιχείρηση, αφού χάρη στα 23 οχήματα μεταφοράς προσωπικού θα είναι δυνατή η μεταφορά δύναμης 483 πεζοναυτών και 69 ατόμων των πληρωμάτων τους στην ακτή."τή."

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η προμήθεια των αμερικανικών αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων  ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για την χώρα μας, περιορίζοντας σημαντικά τις επιθετικές ορέξεις της Τουρκίας σε βάρος μας, στη βάση της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".

epirusblog.gr
5 of 5
Στα κάγκελα οι Τούρκοι- Ριζική αναβάθμιση με την αγορά 76 αμφιβίων οχημάτων AAVP-7A1 από την Ελλάδα-Τι αλλάζει στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2368072816308062073
item