Η ΛΣ-ΕΛΑΚΤ μεταλλάσσεται σε ναυτική πολεμική δύναμη με 33 νέα σκάφη-Θέλουμε όπλα laser και μικρούς πυραύλους

Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στους καιρούς πράττοντας τα αυτονόητα λόγω του αγωγού East Med και άλλων ενεργειακών σχεδίων.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για 33 νέα σκάφη για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για την προστασία των θαλασσίων συνόρων μας παντού στο Αιγαίο, Ιόνιο και Ανατολική Μεσόγειο.

Έπειτα από σχετικές ενέργειες του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) 2021-2027.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ενέταξε χρηματοδότηση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την απόκτηση 33 νέων σκαφών, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Στόχος της εν λόγω πράξης είναι η προμήθεια:

    • Δέκα (10) Περιπολικών Σκαφών, μήκους από 11 έως 13 μέτρα, με πετρελαιοκινητήρες (DIESEL) ναυτικού τύπου, με αεροθάλαμο ή με Fender κλειστής κυψελίδας. 

    • Δέκα (10) Περιπολικών Σκαφών, μήκους από 11 έως 13 μέτρα, με βενζινοκινητήρες (Αμόλυβδη) με Αεροθάλαμο ή με Fender κλειστής κυψελίδας. 

    • Δύο (02) Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων – Νηοψιών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ) μήκους από 12 έως 13 μέτρα. 

    • Έντεκα (11) περιπολικών σκαφών μήκους άνω των 11 μ. κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών των περιοχών ν. Θάσου, ν. Ψαρών, v. Αγίου Ευστράτιου, ν. Σάμου/Φούρνων, ν. Κέας, ν. Λειψών, ν. Κάσου, Βόρειας Εύβοιας, ν. Ζακύνθου, Χώρας Σφακίων και Ιεράπετρας. 

Να σημειωθεί ότι η ανωτέρω χρηματοδότηση περιλαμβάνεται στην πρόσφατη πρόσκληση υποβολής προτάσεων (ΑΔΑ: ΨΣΒ246ΜΔΨΟ-ΕΩ7) προς το Λιμενικό Σώμα ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ για προμήθεια 50 νέων σκαφών.

Όπως έχουμε αναφέρει οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν με τίποτα να κοντράρουν, ούτε την ναυτοσύνη ούτε τα νέα γαλλικά αποκτήματα του ελληνικού ΠΝ , για αυτό και το έριξαν στα μη επανδρωμένα σκάφη και στον “ανταρτοπόλεμο” στο Αιγαίο, δημιουργώντας νέες συνθήκες.

Μόνο το έτος 2021 αποκαλύφθηκαν τρεις τύποι τουρκικών εξοπλισμένων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (AUSV), της σειράς ULAQ, όπως το ARES, το NB57/RD09 και το USV 11/15 της Dearsan.

Αυτός ο σχεδιαζόμενος τουρκικός θαλάσσιος “ανταρτοπόλεμος”, έχει στόχο τις ελληνικές περιοχές που περικλείει η αποκαλούμενη “Γαλάζια Πατρίδα”, πιο ξεκάθαρα  από ποτέ άλλοτε.

Πως θα αντιμετωπίσουμε όμως αυτό το πολύ πιθανό ενδεχόμενο;

Πρώτον, με την μετατροπή των σκαφών του Λιμενικού μας σε πολεμική ναυτική δύναμη που θα μπορεί να απαντήσει στα τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη με ειδικά οπλικά συστήματα.

Έγινε γνωστό επίσης ότι έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν, μια ρομποτική πλατφόρμα laser με το όνομα «Ποσειδώνας», η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε πολεμικά σκάφη διαφόρων κλάσεων, με στόχο την εξουδετέρωση των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων.

Τα συστήματα laser υποστηρίζονται από τη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας που ονομάζεται «Δίας».

Πρόκειται για μια ελληνική τεχνολογική επανάσταση, εφόσον γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά, αφού τροχοφόρα οχήματα του στρατού και πολεμικά σκάφη θα μπορούν να “ κατεδαφίζουν” τουρκικά UAV από συγκεκριμένες αποστάσεις, ακυρώνοντας το “καλό χαρτί” των Τούρκων σε οποιαδήποτε ελληνοτουρκική πιθανή σύγκρουση σε στεριά και αέρα.

Το σύστημα παρουσιάστηκε σε εκπομπή της ελληνικής τηλεοράσεως, πιθανότατα μετά από έγκριση του ΥΠΕΘΑ, και αυτό μας δείχνει ότι όλα ευρίσκονται στο τελικό στάδιο και αυτό είναι το ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση.

Η ελληνική ακτοφυλακή προχωρά σταθερά σε ένα νέο πρόγραμμα εξοπλισμού των ταχέων σκαφών της.

Αγοράσαμε τέσσερα σκάφη περιπολίας Cantiere Navale Vittoria (CNV) P355 της ελληνικής ακτοφυλακής, θα είναι εξοπλισμένα με πυργίσκο και με δύο (2) πολυβόλα 12,7 χιλιοστών της γνωστής ισραηλινής εταιρείας ElbitSystems.

Το Λιμενικό Σώμα αποκτά σταδιακά 15 ταχέα περιπολικά σκάφη τύπου FB 56′. Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι σύγχρονα, καινοτόμα, ασφαλή και αξιόπιστα.

Το FB 56’ έχει σχεδιαστεί για να φέρει σε κατάλληλη διάταξη της πλώρης μία βάση στήριξης βαρέων πολυβόλων M2HB-QCB 12,7x99mm (cal 0.50΄΄), με δυνατότητα εναλλαγής με ελαφρύ πολυβόλο FN MAG 58 7,62X51mm μαζί με τα κιβώτια των πυρομαχικών, τα οποίο έχουν τομέα βολής 325ο περιφερειακά του σκάφους.

Η σχεδίαση προβλέπει επιπλέον εσοχή επί του καταστρώματος, που σε συνδυασμό και με το ασπίδιο προστασίας επιπέδου 3 (κατά NATO από βολή 7.62x51mm) εξασφαλίζει την ασφάλεια του χειριστή του όπλου.

Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2022 το ελληνικό υπουργείο να είναι σε θέση να προκηρύξει διαγωνισμό για τη ναυπήγηση δύο κορβετών ή Πλοίων Πολλαπλής Χρήσης (Multi Purpose Vessel – MPV), όπως είναι η επίσημη ονομασία τους. 

Θα είναι μήκους περίπου 70 μέτρων, με ελικοδρόμιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τα Dauphin του Λιμενικού, ενώ θα διαθέτει και ράμπα καθέλκυσης, απ’ όπου θα μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές τα στελέχη της ΜΥΑ και της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ).

Στόχος είναι έως το τέλος του 2023 να έχει ενταχθεί στην υπηρεσία το πρώτο από τα δύο πλοία.

Η απόκτηση δύο κορβετών από το Λιμενικό Σώμα, πέρα από την θεαματική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, θα απαλλάξει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από έναν πονοκέφαλό και θα διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμού, αφού πολλές φορές επιστρατεύονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα, λόγω διαφοράς μεγέθους των σκαφών.

Δεύτερον, η δικτυοκεντρική συνεργασία της ΕΛ.ΑΚΤ και του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.

Τρίτον, η δημιουργία ειδικής εναέριας δύναμης από ελικόπτερα KAIWA, με πυραύλους Helfire, κατά οποιουδήποτε στόχους επιφανείας.   

Τέταρτον, τοποθέτηση πυραύλων Spike NLOS, σε ταχέα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 32 χλμ.

Πέμπτον, δημιουργία ειδικής δυνάμεως καταστολής των τουρκικών μη επανδρωμένων σκαφών από Έλληνες κομάντος με κατάλληλο εξοπλισμό, φορητούς εκτοξευτές κά.

Ο κίνδυνος είναι σημαντικός για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αφού οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν με τίποτα να κοντράρουν, ούτε την ναυτοσύνη ούτε τα νέα γαλλικά αποκτήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για αυτό και το έριξαν στα μη επανδρωμένα, με τα οποία προσπαθούν να πετύχουν μια ιδιότυπη τακτική επιθέσεων “κορεσμού σημείου” με όλα αυτά τα καλούδια.

Η αντιμετώπιση όλων των συστημάτων από την χώρα μας, πρέπει να υλοποιηθεί με σχεδιασμό 5ετίας, και να αφορά την κατασκευή/αγορά/τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικών αντιμέτρων, σε συνδυασμό με όπλα τύπου Laser, μαζί  με την δημιουργία ελληνικών μη επανδρωμένων σκαφών.

epirusblog.gr
5 of 5
Η ΛΣ-ΕΛΑΚΤ μεταλλάσσεται σε ναυτική πολεμική δύναμη με 33 νέα σκάφη-Θέλουμε όπλα laser και μικρούς πυραύλους
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8703054340344250936
item