Επίσημα στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία - «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» είπε ο Ερντογάν

Την απόφαση για την διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μετά την υπογραφή της απόφασης, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή θα συνεδριάσει το Σάββατο 11 Μαρτίου για να επικυρώσει την ημερομηνία και να την κοινοποιήσει στην κοινή γνώμη. Εάν οι εκλογές περάσουν στον δεύτερο γύρο, η ημερομηνία θα είναι η 28η Μαΐου.


Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν έχει χρόνο για χάσιμο. 

Έτσι, υπογράφω την απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου - οι οποίες έπρεπε να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023 - με την εξουσιοδότηση που δίνει το άρθρο 116 του Συντάγματός μας. 

Σύμφωνα με την απόφαση, την πρώτη Κυριακή μετά από 2 μήνες, το έθνος μας θα προσέλθει στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές».

erdogan_ypografi

«Εύχομαι η απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών να είναι επωφελής για τη χώρα μας, το έθνος μας και τα πολιτικά μας κόμματα. 

Όπως είναι γνωστό, έχουμε ήδη μοιραστεί με το κοινό την απόφαση για την επικαιροποίηση των εκλογών στις 14 Μαΐου» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δικαιολόγησε την απόφασή του να φέρει πιο νωρίς την εκλογική διαδικασία, λέγοντας πως «πρώτα απ' όλα, η 18η Ιουνίου ήταν μια ημερομηνία που συνέπιπτε με το ημερολόγιο των πανεπιστημιακών εξετάσεων. 

Επιπλέον, ακολουθεί η ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες μας από την Τουρκία και το εξωτερικό θα εκτελέσουν το καθήκον του Χατζ. Έτσι, ως εναλλακτική λύση, προσφέραμε την ημερομηνία της 14ης Μαΐου».

Ο Ερντογάν παραδέχτηκε πως οι καταστροφικοί σεισμοί που σημειώθηκαν στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου αφαίρεσαν για κάποιο διάστημα το θέμα «εκλογές» από την ατζέντα, προκαλώντας «απώλειες σε ζωές και περιουσίες σε 11 επαρχίες».

«Παρ' όλο που οι δύσκολες χειμερινές συνθήκες και οι κατεστραμμένες υποδομές τις πρώτες ημέρες του σεισμού έκαναν το έργο μας πολύ δύσκολο, σπεύσαμε να βοηθήσουμε το λαό μας. 

Στον σεισμό που επηρέασε άμεσα 14 εκατομμύρια πολίτες μας, περισσότεροι από 47 χιλιάδες πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 115 χιλιάδες πολίτες μας επέζησαν με τραυματισμούς. Εκατομμύρια συμπολίτες μας έχασαν τα σπίτια τους. 

Αντιμετωπίσαμε τις συνέπειες του σεισμού από την πρώτη μέρα με τα υπουργεία, τους δήμους, τις ΜΚΟ και τους αδελφούς από τις φίλες χώρες. Και τώρα συνεχίζουμε, βάζοντας καθημερινά νέα θεμέλια. 

Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την ανέγερση 319 χιλιάδων νοικοκυριών και να τα παραδώσουμε άμεσα στους δικαιούχους τους. Να χτίσουμε από την αρχή τις πόλεις μας, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από το σεισμό» πρόσθεσε.

«Καλούμε όλα τα κόμματα σε έναν αγώνα, στις 14 Μαΐου, που θα σβήσει τα ίχνη της 6ης Φεβρουαρίου, λέγοντας πως τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία. Περιμένουμε ανταπόκριση από όλους σε αυτό το ειλικρινές κάλεσμα» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος

Δημοσκοπική κατρακύλα για Ερντογάν

Στο μεταξύ, μειώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το κόμμα του, το AKP, να γνωρίζει νέες απώλειες. Όπως έδειξε νέα δημοσκόπηση της MetroPoll, το  κυβερνών κόμμα έχασε τέσσερις μονάδες σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, πάνω από το ένα τρίτο των Τούρκων, το 34%, λένε ότι η κυβέρνηση του AKP είναι υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό νεκρών και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοσκόπησης «Turkey's Pulse» που πραγματοποιήθηκε από τη MetroPoll σε 2.118 άτομα σε 28 επαρχίες μεταξύ 23-28 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων, ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται περισσότερο για τις απώλειες από τον σεισμό.

epirusblog.gr
5 of 5
Επίσημα στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία - «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» είπε ο Ερντογάν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2436497192866690684
item