Γιάννενα: Το πανηγύρι του Συρράκου οριστικά μπαίνει UNESCO!

Σημαντική για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι η πρόσφατη απόφαση της Unesco να εντάξει το πανηγύρι του Συρράκου στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. 

Μία απόφαση που έρχεται να ενισχύσει με καίριο τρόπο την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και το ούτως ή άλλως πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός εκφράζει ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, επισημαίνοντας πως η μεγάλη αυτή επιτυχία, είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, επίπονης και συντεταγμένης προσπάθειας, μέσω της συνεργασίας όλων των φορέων, του Δήμου, της Τοπικής Κοινότητας Συρράκου και των Συνδέσμων Συρρακιωτών και με την αρωγή του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Γιάννης Σεντελές

Όπως επισημαίνει ο κ. Σεντελές, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει τεράστια βήματα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και την έχει αναγάγει ως συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης, πέτυχε τη χρηματοδότηση της προετοιμασίας του φακέλου, μέσω του προγράμματος Interreg IPACBC «Ελλάδα - Αλβανία 2014–2020», και στον άξονα «Διατήρηση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων ως προαπαιτούμενο για την τουριστική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος απευθύνει και δημόσια συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, την Τοπική Κοινότητα Συρράκου, τους Συνδέσμους Συρρακιωτών και τους εκπροσώπους τους στην επιτροπή προετοιμασίας, καθώς και σε όλους τους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, που, όπως τονίζει, «εργάσθηκαν μεθοδικά και άοκνα για την επίτευξη αυτού του επιτυχούς αποτελέσματος, το οποίο αποτελεί πλέον «κεκτημένο πλούτο» του τόπου μας και έρχεται να ενισχύσει την πλούσια πολιτιστική μας ταυτότητα».

Δύο δρώμενα…

Αξίζει να σημειωθεί πως η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) ήταν εκείνη που ενέκρινε την εγγραφή του στοιχείου «Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε δύο ορεινές κοινότητες της Βορείου Ελλάδας: ο Τρανός Χορός στη Βλάστη και το Πανηγύρι στο Συρράκο» στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Η εγγραφή των δύο δρώμενων, που αποτελούσαν την πρόταση της Ελλάδας, ως στοιχεία για καταγραφή στον συγκεκριμένο Κατάλογο της UNESCO πραγματοποιήθηκε κατά την 17η ετήσια συνεδρίασή της επιτροπής, που για το 2022 έλαβε χώρα στο Ραμπάτ του Μαρόκου τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Πρόκειται, μάλιστα, για τα πρώτα στοιχεία σχετικά με ελληνικά λαϊκά δρώμενα που εντάσσονται στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Το πανηγύρι του Συρράκου οριστικά μπαίνει UNESCO!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 402643160348870871
item