Αποτρεπτική ισχύ στο Αιγαίο! Πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα εφοδιαστούν με πυραύλους SPIKE NLOS

Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην προμήθεια πυραύλων SPIKE fire-and-forget από την Rafael Advanced Defense Systems, για τον εξοπλισμό οκτώ πλοίων του πολεμικού ναυτικού δύο διαφορετικών τύπων.

Το Ελληνικό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε  να προχωρήσει στην προμήθεια πυραύλων SPIKE από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems, για τον εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η απόκτηση πυραύλων SPIKE fire-and-forget θα εξοπλίσει, μεταξύ άλλων, οκτώ συνολικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού, δύο διαφορετικών τύπων.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ: Κορβέτες- SPIKE NLOS στο επίκεντρο - Τι θα αποφασιστεί, αναφέραμε ότι, η  προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων Spike  NLOS  δεν αφορά μόνο το Στρατό Ξηράς και τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού τύπου Αpache,  αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό αφού θα εξοπλιστούν με αυτούς 4 κανονιοφόροι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, μετατρέποντας έτσι σε εξαιρετικά επικίνδυνες ναυτικές πλατφόρμες ικανές να προκαλέσουν εξοντωτικά πλήγματα στον αντίπαλο.


Οι ικανότερες κανονιοφόροι του ΠΝ 

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό θα εγκαταστήσει στα  σκάφη της κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ (HSY56A) σύστημα Typhoon MLS-NLOS στο κατάστρωμα RHIB, με οκτώ (8) πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SPIKE (Μη Γραμμή Όρασης) το καθένα, για υποστήριξη πυρός από θάλασσα σε ακτή ή στόχευση από θάλασσα σε θάλασσα.

Τα σκάφη MΑΧΗΤΗΣ, βελτιωμένη σχεδίαση του προηγούμενου HSY-56 που βασίζεται στο δανέζικο Osprey-55, κατασκευάστηκαν από τα Ελληνικά Ναυπηγεία και παραδόθηκαν στο Ελληνικό Ναυτικό μεταξύ 2003 και 2005. 

Πρόκειται για τα πιο σύγχρονα περιπολικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και μερικά από τα καλύτερα εξοπλισμένα περιπολικά σκάφη παγκοσμίως σε αυτό το εκτόπισμα (575 τόνοι με πλήρες φορτίο) και την κατηγορία, ειδικά στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τα όπλα. 

Οι Osprey-55 και οι HSy-56 διαφέρουν ως προς τις διαστάσεις τους, τις επιδόσεις και το σύστημα πρόωσης, ενώ ο οπλισμός μάχης και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους είναι παρόμοιος. Ίδιο οπλισμό μάχης έχουν και οι τέσσερις (4) νεότερες κανονιοφόροι HSy-56A.

Οι τέσσερες (4) HSy-56A ναυπηγήθηκαν την περίοδο 2001-2003 στην Ελλάδα από τα ENAE (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ). Το P-266 «Μαχητής» καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 2002, το P-267 «Νικηφόρος» το Δεκέμβριο του 2002, το P-268 «Αήττητος» το Φεβρουάριο του 2003 και το Ρ-269 «Κραταιός» τον Οκτώβριο του 2003. Το εκτόπισμά τους είναι 575 τόνοι και το μήκος τους 56,5 μέτρα. 

SPIKE NLOS

Ο πύραυλος SPIKE NLOS, μέρος της οικογένειας πυραύλων SPIKE πολλών γενεών της Rafael, επιτρέπει την εμπλοκή στόχων NLOS ημέρας και νύχτας, παντός καιρού, για βεληνεκές έως 32 km, με συλλογή δεδομένων στόχων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης και ακριβή εντοπισμό. 

Αποτελεσματικό σε ασύμμετρες εμπλοκές χαμηλής έντασης, συγκρούσεις υψηλής έντασης κατά της θωράκισης και μάχη stand-off, το σύστημα μπορεί να εφοδιαστεί με μια ποικιλία κεφαλών, όπως High Explosive Anti-Tank (HEAT), Penetration Blast Fragmentation (PBF) με κεφαλή έλεγχος έκρηξης και κατακερματισμός. 

Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με παθητικό ηλεκτρο-οπτικό ανιχνευτή διπλής λειτουργίας, κάμερα Υπέρυθρης Απεικόνισης (IIR), προηγμένο ιχνηλάτη επεξεργασίας εικόνας και συσκευή σύζευξης φόρτισης (CCD) που επιτρέπουν τις δυνατότητές της ημέρας/νύχτας.


Επιπλέον, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα εγκαταστήσει σύστημα Typhoon MLS-ER στο πρυμναίο κατάστρωμα των τεσσάρων (4) σκαφών ειδικών επιχειρήσεων  ανορθόδοξου πολέμου Mk V (SOC) με τέσσερις (4) πυραύλους SPIKE Extended Range (ER) 2 έκαστος. 

Το Mk Vs τέθηκε σε λειτουργία το 2021-2022. Δωρίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού έλαβαν αρκετές αναβαθμίσεις από το Ελληνικό Ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων νέας σουίτας επικοινωνιών, ραντάρ πλοήγησης και ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα FLIR.

Το σύστημα περιλαμβάνει έναν ελαφρύ, χαμηλής σιλουέτας, συμπαγή και σταθεροποιημένο πυργίσκο με τέσσερις πυραύλους στη βάση, μαζί με ένα σύστημα ελέγχου πυρός (ηλεκτροοπτικό αισθητήρα) για αποτελεσματική εμβέλεια έως και 10 km. 

Μπορεί να εφοδιαστεί είτε με κεφαλές High Explosive Anti-Tank (HEAT) είτε με Penetration Blast Fragmentation (PBF). 

Το σύστημα επιτρέπει πολύ γρήγορο κλείσιμο βρόχου από αισθητήρα σε σκοπευτή σε αμυντικά και επιθετικά σενάρια ημέρας/νύχτας, διασφαλίζοντας έτσι την επιτυχία της αποστολής με χειρουργική ακρίβεια. 

Σε περίπτωση παρουσίας φιλικής δύναμης, ο χειριστής μπορεί να ματαιώσει την αποστολή με τον πύραυλο εν πτήσει.

Τα συστήματα Rafael θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες τόσο των περιπολικών πλοίων κλάσης MΑΧΗΤΗΣ όσο και του Mk V SOC,  μετατρέποντάς τα, σε εξαιρετικά επικίνδυνες ναυτικές πλατφόρμες ικανές να προκαλέσουν εξοντωτικά πλήγματα στον αντίπαλο.

epirusblog.gr
5 of 5
Αποτρεπτική ισχύ στο Αιγαίο! Πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα εφοδιαστούν με πυραύλους SPIKE NLOS
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2359826272507575713
item