Γιάννενα: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση, από τον Μάρτιο σε λειτουργία το PET-CT

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την λειτουργία του PET-CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μία εμβληματική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το ύψος της οποίας ανήλθε στο 1,8 εκατομμύρια.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ολοκλήρωσε τα έργα που απαιτούνταν για την εγκατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία και από τον Μάρτιο το υπεσύγχρονο σύστημα τομογραφίας θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Το εν λόγω μηχάνημα παράγει εξαιρετικά λεπτομερή απεικόνιση των βιολογικών-μεταβολικών διεργασιών που συντελούνται εντός του ανθρώπινου σώματος σε μοριακό επίπεδο με μη επεμβατική διαδικασία. 

Αποτελείται από συνδυασμό δυο μεθόδων σε ένα ενιαίο σώμα, δηλαδή της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) που είναι η τελευταία τεχνολογική καινοτομία της Πυρηνικής Ιατρικής και της Αξονικής Τομογραφίας (CT) που είναι γνωστή και αξιόπιστη τεχνολογία της Ακτινολογίας.

Η λειτουργία του θα συνεισφέρει σε μέγιστο βαθμό στην αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών, όσον αφορά στη διάγνωση, σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση της νόσου, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, στον ακριβέστερο σχεδιασμό των πεδίων ακτινοθεραπείας και το κυριότερο, στην ανίχνευση της υποτροπής.

Εκτός από την Ογκολογία, το σύστημα PET-CT θα συμβάλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εφαρμογών και σε τομείς όπως η Νευρολογία και σε μικρότερο βαθμό η Καρδιολογία, και ασφαλώς με την ύπαρξή του θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθότι θα δώσει την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα σημαντικό αριθμό ειδικευόμενων και ειδικών επιστημόνων, πολλαπλών τομέων και ειδικοτήτων (ιατρών πυρηνικής ιατρικής, ιατρών ακτινολόγων, φυσικών ιατρικής, τεχνολόγων-ακτινολόγων κλπ).

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση, από τον Μάρτιο σε λειτουργία το PET-CT
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7334134835918674616
item