Χάνει και τα βρετανικά Eurofighter Typhoon η Τουρκία;

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσίευση έκανε το Key Aero επικαλούμενο πληροφορίες από την BAE Systems. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Key Aero λοιπόν τα Typhoon Tranche 1 της RAF υπάρχει πιθανότητα να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία.

Τα μαχητικά Eurofighter Typhoon FGR4 Tranche 1 αναμενόταν να τεθούν εκτός υπηρεσίας το 2025, όμως η βρετανική οικονομία υποφέρει ακόμα από την κρίση και τα απόνερα του Brexit και τα εν υπηρεσία F-35 είναι λίγα για να σηκώσουν το επιχειρησιακό βάρος της RAF, ειδικά στην περίοδο κρίσης που διανύουμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εκσυγχρονισμός των Tranche 1 ακούγεται μια πολύ λογική και οικονομική λύση. Το θέμα είναι ότι τα μαχητικά αυτά ήταν στο επίκεντρο των επαφών Βρετανών και Τούρκων. 

Φαίνεται πως τελικά το ενδεχόμενο απόκτησης των Eurofighter από τους Τούρκους απομακρύνεται, εάν φυσικά, τα όσα επικαλείται το Key Aero ισχύουν.

Σε μια τέτοια περίπτωση η τουρκική αεροπορία ξεμένει κυριολεκτικά από δυτικές λύσεις, καθώς υπάρχουν τα γνωστά θέματα με τα αμερικανικά F-16. Από την άλλη αν η Τουρκία τολμήσει να στραφεί ανατολικά τα πράγματα αλλάζουν άρδην και οι εξελίξεις δεν προβλέπονται θετικές για αυτήν.

Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα η Τουρκία να υποκύψει και να εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα τα F-16 V. Όμως και αν ο Λευκός Οίκος, που ουσιαστικά προκρίνει έναν τέτοιο συμβιβασμό, δεχτεί, ο σκόπελος του Κογκρέσου παραμένει.

Ακόμα δε κι αυτό το εμπόδιο ξεπεραστεί θα χρειαστούν χρόνια μέχρι η Τουρκία να αποκτήσει τα F-16. Μέχρι τότε η Πολεμική Αεροπορία μας θα έχει περάσει στην 5η γενιά με τα F-35, αν όλα εξελιχθούν καλά στην όμορφη μα άκρως… παράξενη πατρίδα μας.

epirusblog.gr
5 of 5
Χάνει και τα βρετανικά Eurofighter Typhoon η Τουρκία;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8963728459901374322
item