Ιστορική συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit και τη Β. Ιρλανδία -Ο ρόλος του Καρόλου

Επετεύχθη συμφωνία χθες μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, με μοιρασμένες αντιδράσεις.

Τη συμφωνία για τη μετά Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για τη Βόρεια Ιρλανδία χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, προτρέποντας τα κόμματα της περιοχής να δράσουν άμεσα για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης, βάζοντας τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Σε ανακοίνωση του, ο Μίχολ Μάρτιν, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στο μεγαλύτερο διάστημα των διαπραγματεύσεων, είπε χαρακτηριστικά: «Άκουσα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες πολλών υπέρμαχων της πολιτικής ένωσης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Πιστεύω ότι θα δουν σε αυτό μια γνήσια απάντηση στις γνήσιες ανησυχίες τους».

«Αναγνωρίζω ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά θα προέτρεπα τους πολιτικούς ηγέτες στη Βόρεια Ιρλανδία να δράσουν γρήγορα, να θέσουν σε λειτουργία θεσμούς που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας», πρόσθεσε.

Η συμφωνία έχει στόχο την επίλυση των εντάσεων που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία και τη διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τομείς ανησυχίας» στη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για τη Β. Ιρλανδία

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δήλωσε χθες ότι το κόμμα του μελετά τα νομικά κείμενα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα οποία καθορίζουν τις προτεινόμενες νέες εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit, που συμφωνήθηκαν μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Σημείωσε ότι «σημαντικοί τομείς ανησυχίας» εξακολουθούν να υφίστανται μετά την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

«Το DUP θα θέλει να μελετήσει τις λεπτομέρειες όσων δημοσιεύτηκαν σήμερα, καθώς και να εξετάσει τις λεπτομέρειες οποιωνδήποτε και όλων των νομικών κειμένων που στηρίζονται. Όπου είναι αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση προκειμένου να επιδιώξουμε περαιτέρω διευκρινίσεις, εκ νέου επεξεργασία ή αλλαγές όπως απαιτείται», είπε ο Τζέφρι Ντόναλντσον σε ανακοίνωσή του.

«Δεν μπορεί να μεταμφιέσουμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς της οικονομίας μας η νομοθεσία της ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία. Σαφώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλά ζητήματα, την ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωριστεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί τομείς ανησυχίας», πρόσθεσε.

Το DUP μποϊκοτάρει την περιφερειακή συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας τον τελευταίο χρόνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ελέγχους μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας στη μετά Brexit εποχή και ο Ντόναλντσον δήλωσε ότι αυτή η «θέση αρχής» δικαιώθηκε.

Υπερψηφίζουν τη νέα συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία οι Εργατικοί

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας θα ψηφίσει υπέρ της νέας συμφωνίας για τη μετά Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως αποφασίστηκε μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Κιρ Στάρμερ στο Κοινοβούλιο.

«Δεν θα επιδιώξουμε να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια, και όταν ο πρωθυπουργός θέσει αυτή τη συμφωνία προς ψήφιση, οι Εργατικοί θα την υπερψηφίσουν», είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τόνισε ότι η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Ικανοποίηση από Σούνακ και Φον ντερ Λάιεν -Ο ρόλος του βασιλιά Καρόλου

Χθες το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία, με στόχο τη διόρθωση των προβλημάτων στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που οδήγησε στη συμφωνία, ο Ρίσι Σούνακ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησαν για «ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», καθώς και για μια συμφωνία που «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές».

Ακολούθησε επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον βασιλιά Κάρολο. Το Παλάτι διευκρίνισε πως αυτή η συνάντηση έγινε για άλλα θέματα και μετά από «συμβουλή» της κυβέρνησης. 

Ωστόσο, πολιτικοί σχολιαστές επισήμαναν ότι προστίθεται μια νότα βασιλικής, δηλαδή εθνικής συναίνεσης στη συμφωνία, ώστε να εγκριθεί από τη βρετανική Βουλή αλλά και τους σκληροπυρηνικούς Προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μπάιντεν και Μακρόν χαιρετίζουν τη συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η νέα συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετά Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για τη Βόρεια Ιρλανδία, συνιστά ένα «ουσιώδες βήμα» για τη διασφάλιση διατήρησης της ειρήνης που προβλέπει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες των ηγετών και των αξιωματούχων όλων των πλευρών που εργάστηκαν ακούραστα για να βρουν έναν τρόπο προς τα εμπρός, ο οποίος προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και στην ενιαία αγορά της ΕΕ, προς όφελος όλων των κοινοτήτων στη Βόρεια Ιρλανδία», τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

Le Royaume-Uni et l’Union européenne viennent de trouver un accord sur la mise en œuvre du cadre post-Brexit en Irlande du Nord. Je salue cette décision importante, qui préservera l'accord du Vendredi saint et protégera notre marché intérieur européen.

Share

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Ιρλανδία είναι μια «σημαντική απόφαση», η οποία θα «προστατεύσει» την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, δήλωσε χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Χαιρετίζω αυτή τη σημαντική απόφαση, η οποία θα διατηρήσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και θα προστατεύσει την ευρωπαϊκή μας εσωτερική αγορά», είπε ο Μακρόν με ανάρτηση στο twitter

epirusblog.gr
5 of 5
Ιστορική συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit και τη Β. Ιρλανδία -Ο ρόλος του Καρόλου
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7257871323412717454
item