Ισραηλινή άσκηση “Blue Flag 23”: Συμμετοχή των “Κρητικών” με τις “Οχιές” F-16 Block 72

Μέχρι το 2027 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 83 F-16 Block 52+ adv σε Viper.

Παρά την προσπάθεια της Άγκυρας να μπει "σφήνα" στον άξονα Αθήνας-Τελ Αβίβ και να προσεγγίσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, με δέλεαρ τις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κύπρου, φαίνεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ όχι απλά παραμένει ισχυρή αλλά συνεχώς διευρύνεται.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα επιτελεία των δύο κρατών με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, αλλά και με ανώτατους αξιωματικούς να συνομιλούν τακτικά και να σχεδιάζουν κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις

Να ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες και τεχνογνωσία και να βάζουν τις βάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια.

Πρεμιέρα στην ισραηλινή άσκηση Blue Flag 23 θα κάνουν οι «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίαςμε τους πιλότους και τους τεχνικούς της 343 Μοίρας «Αστέρι» να προετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγαλύτερο αεροπορικό «ραντεβού» της Μέσης Ανατολής.

Άσκηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας, αφού θα δώσει την ευκαιρία στους ‘Ελληνες ιπτάμενους να εκπαιδευτούν σε αποστολές κρούσης σε εχθρικό έδαφος και να κερδίσουν πολύτιμες εμπειρίες, αφού η Ισραηλινή αεροπορία θεωρείται κορυφαία στην οργάνωση και εκτέλεση αποστολών κρούσης αέρος-εδάφους.

Ο εναέριος χώρος γύρω από το Ισραήλ είναι «επικίνδυνος», ιδιαίτερα με τη ρωσική αεροπορική άμυνα στη γειτονική Συρία. 


Σύμφωνα με το CNN Greece, η επιλογή της 343 Μοίρας «Αστέρι», η οποία θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα σε μία από τις πιο σύνθετες και απαιτητικές ασκήσεις του κόσμου, κρύβει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αφού οι «Κρητικοί» ήταν οι πρώτοι που έλαβαν μέρος στη Blue Flag το 2014. 

Σχεδόν 10 χρόνια μετά, η 343 επιστρέφει στην έρημο Νεγκέβ με ότι καλύτερο διαθέτει το οπλοστάσιο της και ετοιμάζεται για μία εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης και ικανοτήτων.

Τονίζει μάλιστα ότι, για  την Πολεμική Αεροπορία, η συμμετοχή των F-16 Block 72 στη συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστούν τα Viper σε μεγάλη ποικιλία σεναρίων εναέριας μάχης. 

Οι Επιτελείς του ΓΕΑ αναμένεται να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του μαχητικού σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, για τη χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και για τον «άσσο» που κρύβουν οι ελληνικές «Οχιές», το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, APG-83.

Σημειώνει δε ότι, στο «μικροσκόπιο» θα είναι και η συνεργασία των F-16V με τα ισραηλινά F-35, αεροσκάφη που θα αποκτήσει εντός των επόμενων ετών και η Ελλάδα, αλλά και με άλλους τύπους εξελιγμένων αεροσκαφών. 

Οι δυνατότητες των F-16 Viper μοιάζουν αρκετά με των μαχητικών 5ης γενιάς, καθώς μοιράζονται πάνω από το 95% του λογισμικού και το 70% των στοιχείων του ραντάρ τους με το F-35 και έτσι, τα δύο αεροσκάφη χάρη στα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες που διαθέτουν μπορούν να ανταλλάσσουν πολύτιμες πληροφορίες δημιουργώντας ένα ενοποιημένο πεδίο επιχειρήσεων.

Οι κοινές ασκήσεις όπως η Blue Flag δεν αφορούν μόνο την άμυνα, τη διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ ξένων χωρών. Για το Ισραήλ, υπάρχει η προστιθέμενη αξία της επίδειξης της δύναμής του, εν μέσω απειλής από το Ιράν

Η χρήση των F-35 σε συνδυασμένες επιχειρήσεις στο ίδιο δίκτυο Link 16 με ξένες αεροπορικές δυνάμεις είναι σημαντική, όπως και η ικανότητα του Ισραήλ να βασίζει αρκετά από τα αεροπλάνα από τη νότια βάση του Ovda, αντί της συνηθισμένης «κατοικίας» των F-35 στη βάση Nevatim στο κεντρικό Negev.


Επιπλέον, η χρήση των συστημάτων American Patriot για να αντιπροσωπεύσει τις εχθρικές απειλές αεράμυνας, θα είναι και φέτος ενώ ο συνδυασμός ασκήσεων ενάντια στον ηλεκτρονικό πόλεμο, απειλές χαμηλού υψομέτρου και πυραύλους εδάφους-αέρος θα επιφέρει πραγματικές βελτιώσεις στα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών.

Μέχρι το 2027, θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 83 F-16 Block 52+ adv σε Viper ενώ παράλληλα θα προχωρά ο εκσυγχρονισμός των Block 50. Έναν χρόνο μετά, αναμένεται να ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων από τα συνολικά 20 F-35. 

Μαζί με τα 24 Rafale και αντίστοιχα Mirage 2000-5, η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα ξεκάθαρο αεροπορικό πλεονέκτημα, καλύπτοντας επιχειρησιακά όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

epirusblog.gr
5 of 5
Ισραηλινή άσκηση “Blue Flag 23”: Συμμετοχή των “Κρητικών” με τις “Οχιές” F-16 Block 72
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2080285782732719883
item