Κωνσταντοπούλου για τη φωτιά στο Μάτι: «Κακοπαιγμένο θέατρο» πάνω σε πτώματα από τον Τσίπρα -Πυρά κατά Δούρου

Τα «βέλη» της κατά του Αλέξη Τσίπρα και της Ρένας Δούρου έστρεψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στη δίκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι.

«Όταν παίζεται τέτοιο κακοπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα των ανθρώπων, είναι καθήκον σας να ερευνήσετε μέχρι το κόκαλο την υπόθεση αυτή», είπε σε υψηλούς τόνους η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, η οποία έχει κληθεί ως μάρτυρας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καθώς ήταν από τους πρώτους που είχαν υποβάλει μήνυση για τα αίτια της εθνικής τραγωδίας.

Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα και την ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς, η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε αρνητικά το ότι ο τότε πρωθυπουργός ήταν εκτός Ελλάδος μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ.

«Από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας εθεωρείτο μείζον ζήτημα η φωτιά στη Κινέτα. Όταν υπάρχει κίνδυνος 4 της πυρκαγιάς στην Αττική, δεν αφήνει κανείς την πυρκαγιά. Ο πρωθυπουργός, εν μέσω εξέλιξης της πυρκαγιάς στην Κινέτα, πάει να βραβευτεί με τον Ζάεφ. 

Προκύπτει από δημοσιεύματα πως ο Τσίπρας κοιτάει στο κινητό τον χάρτη Αττικής γύρω στις οκτώ παρά είκοσι και έχει ενημερωθεί. Παραμείνει στη Βοσνία και μετά επιστρέφει στην καμένη γη και η πρώτη του δήλωση είναι "διέκοψα εσπευσμένα το ταξίδι μου".

»Όταν παίζεται τέτοιο κακοπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα των ανθρώπων, είναι καθήκον σας να ερευνήσετε μέχρι το κόκαλο την υπόθεση αυτή… Καμία παραίτηση, κανείς δεν είχε ευθιξία να πει "έχω ευθύνη". 

Είναι συγκλονιστικό. Δεν υπήρξε ένας να πει "φεύγω", από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φέρει πίσω τους ανθρώπους», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην κατάθεσή της.

Αντιδράσεις και αποχωρήσεις συνηγόρων υπεράσπισης στην κατάθεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου

Η μάρτυρας μίλησε για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και προχώρησε σε μία καταγγελία, ότι ο σύντροφος της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, προσέγγιζε τα θύματα στο Μάτι ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, στο περιθώριο της δίκης.

Οι τόνοι ανέβηκαν στη δικαστική αίθουσα όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην δημάρχου Πεντέλης είπε στην έδρα ότι θα υποβληθεί αίτημα να μη ληφθεί υπ' όψιν η κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με την ίδια αλλά και συγγενείς θυμάτων να αντιδρούν.

Συνήγορος υπεράσπισης: Εμείς στο τέλος της κατάθεσής της, στο βαθμό που δεν συνδέεται αιτιωδώς με πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων για το λυπηρό αυτό αποτέλεσμα, θα ζητήσουμε να μη ληφθεί υπ' όψιν.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Λυπηρό αποτέλεσμα οι 104 νεκροί; Δεν είναι θέμα πλούσιου λεξιλογίου, αλλά ενσυναίσθησης.

Συγγενείς θυμάτων: Το έγκλημα είναι ντροπή.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με αρκετούς συνηγόρους υπεράσπισης να αποχωρούν.

Η Ζωλή Κωνσταντοπούλου συνέχισε να καταθέτει, περιγράφοντας ένα παρασκήνιο συγκάλυψης:

«Προσπαθείτε να με εμποδίσετε να καταθέσω κάποια πράγματα που αφορούν την υπόθεση. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα εξαρχής. Ακόμα και μετά την τραγωδία, εκείνοι που έπρεπε να αναλάβουν τη διάσωση ασχολήθηκαν με το να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους, θυσιάζοντας διάφορους για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου.

»Μέχρι σήμερα οργιάζει το παρασκήνιο στην υπόθεση αυτή και τα κίνητρα είναι σοβαρά και αφορούν πρώην και νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. 

Ο Κολοκούρης έγινε αρχηγός και είχε την ευθύνη για τις φωτιές στην Εύβοια, ο Λάμπρης, που είναι επίσης κατηγορούμενος, είναι επιτελάρχης σήμερα στην Πυροσβεστική. Αυτοί οι λίγοι που έφτασαν να είναι εδώ κατηγορούμενοι ανεβαίνουν στην ιεραρχία και πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι οργιάζει το παρασκήνιο ακόμα τώρα;»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμεινε και στο ζήτημα του καταλογισμού ευθυνών, οι οποίες, όπως είπε, είναι κακουργηματικές, ενώ έφερε ως παράδειγμα τα μέτρα πυρασφάλειας της δικαστικής αίθουσας, καθώς κάποιοι από το ακροατήριο διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ληγμένοι πυροσβεστήρες!

«Σε κάθε μια από τις επετείους μετά από κάθε όνομα, οι κάτοικοι φώναζαν "δικαίωση". Και φέτος μετά από κάθε όνομα ακουγόταν η λέξη "κακούργημα". Και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαίωση ούτε κακούργημα. 

Στη δίκη αυτή που διεξάγεται για το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης διαπιστώθηκε το πρωί και σας καταγγέλθηκε ότι δεν υπάρχει πυροπροστασία και υπήρχαν πυροσβεστήρες προ καιρού ληγμένοι. 

Αυτό που διαπιστώσαμε με τους πυροσβεστήρες ότι ήταν προ πολλού ληγμένοι, συνδέεται άμεσα με την υπόθεση», τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Η κατάθεσή της θα συνεχιστεί την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.


epirusblog.gr
5 of 5
Κωνσταντοπούλου για τη φωτιά στο Μάτι: «Κακοπαιγμένο θέατρο» πάνω σε πτώματα από τον Τσίπρα -Πυρά κατά Δούρου
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 5460853000092020031
item