Γιάννενα: Πανεπιστημιακοί - Στο δρόμο του αγώνα, με αίτημα τη μισθολογική αναβάθμιση

Με απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της χώρας οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα με κύρια αιχμή το μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών και τις συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι η μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ 1911/2022 που έκρινε και πάλι ότι το ισχύον ειδικό μισθολόγιο για τα μέλη ΔΕΠ (από το 2017) εξακολουθεί να είναι αναντίστοιχο με το δημόσιο λειτούργημά τους. Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΣτΕ (4741/2014) που είχε επίσης κρίνει τις περικοπές του 2012 στις αποδοχές των μελών ΔΕΠ αντισυνταγματικές.

Στο πλαίσιο συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις και ενημερωτικές δράσεις της ΠΟΣΔΕΠ, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησε σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τετάρτης, κάνοντας γνωστά τα αιτήματα των πανεπιστημιακών δασκάλων, με εμφανή αντιπολιτευτική διάθεση προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Αχιλλέας Γαρούφης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημείωσε εισαγωγικά πως η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα βάλλεται από νόμους και διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας που θέλει την απαλλαγή του κράτους από τη συνταγματική υποχρέωση να χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Με τη γνωστή αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία, ο κ. Γαρούφης υποστήριξης πως το Υπουργείο Παιδείας περιορίζει αριθμό των εισακτέων προσφέροντας εύκολη πελατεία σε κάθε είδους κολέγιο, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους τους μετατρέπει σε οιονεί επιχειρηματίες κτλ. 

Αυτό είναι το όραμα της ΝΔ για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, τόνισε χαρακτηριστικά, ένα πανεπιστήμιο της ελεύθερης αγοράς. Μιλώντας για τα μισθολογικά αιτήματα, ο κ. Γαρούφης παρατήρησε πως οι μισθοί των μελών ΔΕΠ στην Ελλάδα έχουνε μειωθεί κατά 33% τα τελευταία χρόνια ανάλογα με τις βαθμίδες και συγκρίνονται μόνο με αντίστοιχα μισθολόγια χωρών όπως η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία.

Να σταματήσει τον εμπαιγμό και να υιοθετήσει την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για αναδρομικά από το 2017, να αναμορφώσει το νέο ειδικό μισθολόγιο και να δώσει επιπλέον αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς και τέλος να μετατραπούν σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι συμβάσεις όλων των μελών ΔΕΠ στα πρότυπα χωρών όπως η Ιταλία και η Μάλτα, κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Γαρούφης.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Μαντάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, αναφέρθηκε στη δράση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών. 

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως στις 16 Φλεβάρη στα πλαίσια των δράσεων που αποφάσισε η ομοσπονδία έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, χωρίς να γίνει η αντιπροσωπεία δεκτή ενώ δόθηκε προφορική υπόσχεση για συνάντηση στις αρχές Μαρτίου. 

“Είναι φανερό ότι η στάση της κυβέρνησης που ούτε καν συζητάει μαζί μας, για το θέμα των αποδοχών μας, είναι απαράδεκτη” τόνισε ο πρώην βουλευτής.

“Τα μέλη ΔΕΠ έχουν υποστεί μειώσεις πάνω από 40% από το 2012 και μετά. Τα μέλη ΔΕΠ στην θητεία της σημερινής κυβέρνησης , στα πλαίσια της αναγκαίας αναμόρφωσης του ειδικού τους μισθολογίου, δεν έλαβαν ούτε μισό ευρώ καθώς τέτοια αναμόρφωση δεν υπήρξε. 

Τα μέλη ΔΕΠ υφίστανται όπως η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία την φτωχοποίηση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας που δεν λέει να κοπάσει” τόνισε ο κ. Μαντάς.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πανεπιστημιακοί - Στο δρόμο του αγώνα, με αίτημα τη μισθολογική αναβάθμιση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8984746949078159765
item