Γιάννενα: Υπεγράφη και ξεκινά η κατασκευή του «Πράσινου Σημείου» στο Δήμο Ζίτσας

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η κατασκευή του «Πράσινου Σημείου» (Green Point) στο Δήμο Ζίτσας, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Το εν λόγω έργο συνολικού προϋπολογισμού 572.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», και με την υλοποίησή του συμβάλει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.

Εντάσσεται δε στην προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή Ζίτσας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης εφαρμόζοντας ήδη δράσεις όπως η ανακύκλωση συσκευασιών, χαρτιού, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων, παπουτσιών κ.α., με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.

«Αποδεικνύουμε έμπρακτα για ακόμη μία φορά το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης καθώς όπως εξηγεί: «με τη δημιουργία του “Πράσινου Σημείου” στοχεύουμε μεταξύ άλλων να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων στους οικισμούς που αποτελεί μέχρι σήμερα δυσεπίλυτο πρόβλημα με περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος τόσο για τους Δήμους όσο και για τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, προχωρώντας μερικά βήματα παραπέρα εκτός από την ανακύκλωση προωθείται και η επαναχρησιμοποίηση – ανταλλαγή υλικών μέσα από μια οργανωμένη δομή διαχείρισης απορριμμάτων».

ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ» (GREEN POINT)

Το «Πράσινο Σημείο» σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Ζίτσας και την περιβαλλοντική μελέτη θα δημιουργηθεί κεντροβαρικά, σε γήπεδο έκτασης 6 στρ. ανενεργού λατομείου, στην Κοινότητα Ζωοδόχου. 

Είναι χώρος οργανωμένος, ο οποίος είναι οριοθετημένος και διαμορφωμένος με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Βασικός σκοπός του είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:

• Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση
• Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων
• Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών
• Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.

Επιπρόσθετα, το «Πράσινο Σημείο» του Δήμου Ζίτσας μπορεί να αποτελέσει χώρο ενημέρωσης σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, ικανό να φιλοξενεί δραστηριότητες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μαθητών όλων των Εκπαιδευτικών βαθμίδων.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Υπεγράφη και ξεκινά η κατασκευή του «Πράσινου Σημείου» στο Δήμο Ζίτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 222344189745187182
item