Πρώτη συνάντηση Μπλίνκεν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Μόναχο, μετά την κρίση με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε το Σάββατο με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν τόνισε στον ομόλογό του ότι συμβάντα όπως αυτό με το μπαλόνι που καταρρίφθηκε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία «δεν θα πρέπει να ξανασυμβούν ποτέ», σε μια σπάνια συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο ίδιος ο Μπλίνκεν είπε ότι ο Ουάνγκ Γι δεν ζήτησε συγγνώμη για το επεισόδιο με το μπαλόνι. 

Ο Αμερικανός υπουργός είπε επίσης ότι η αντίδραση των ΗΠΑ «δεν ήταν υπερβολική» και επέμεινε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι το κινεζικό μπαλόνι ήταν κατασκοπευτικό.

Προειδοποίηση Μπλινκεν σε Κίνα για συνέπειες, εάν παρέχει στήριξη στη Ρωσία για τον πόλεμο

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε επίσης τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας για τις «συνέπειες» που θα είχε το Πεκίνο εάν διαπιστωνόταν ότι παρέχει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία, στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν είπε στο NBC ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα ενδέχεται να παράσχει φονική στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και όπλων και ότι αυτή είναι η βασική ανησυχία τους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, στη συνάντηση με τον Ουάνγκ Γι δεν επαναπρογραμματίστηκε το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στην Κίνα και το οποίο αναβλήθηκε λόγω του συμβάντος με το μπαλόνι. 

Επανέλαβε όμως τις δηλώσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του στο μέλλον.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και στη διάρκειά της οι δύο υπουργοί είχαν μια «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για την Ταϊβάν, με τον Μπλίνκεν να υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Νωρίτερα, η αυτοκινητοπομπή του Μπλίνκεν αναχώρησε από το ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει ο Αμερικανός υπουργός προς «άγνωστη κατεύθυνη» και εικαζόταν ότι πήγαινε να συναντήσει τον Ουάνγκ Γι.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρώτη συνάντηση Μπλίνκεν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Μόναχο, μετά την κρίση με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3142024675060062503
item